Politikk

Støre: Ap på glid om iskanten

Ap vil legge mer vekt på miljø og klima i den betente striden om hvor iskanten skal gå, signaliserer partileder Jonas Gahr Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre antyder at Arbeiderpartiet kan være på glid i striden om hvor iskanten skal gå. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

– Arbeiderpartiet vil i arbeidet med denne saken legge større vekt på sårbarhet, miljø og artsmangfold enn vi har gjort tidligere, sier Støre til NTB.

Ap har til nå holdt kortene tett til brystet når det gjelder hvor partiet står i saken, og har villet avvente regjeringens forvaltningsplan for nordområdene, som er ventet før påske.

Iskantstriden avgjør i praksis hvor langt nord det skal være tillatt med oljeaktivitet og splitter norsk politikk på kryss og tvers.

Ap har nylig blitt utfordret av både SV og KrF, som kjemper for at grensen for iskantsonen skal trekkes lenger sørover. Frp slåss på sin side med nebb og klør for at grensa skal være «dynamisk» og trekkes lenger nord ettersom isen smelter, noe som kan åpne for mer oljeaktivitet i Barentshavet.

– Dette er i første rekke et spørsmål og miljø og biologisk mangfold. Konsekvensen av klimaendringene som allerede skjer, gjør området mer sårbart. Og det krever at vi har større vekt på slike kriterier, sier Støre, som samtidig understreker at partiet ikke har landet i saken.

– Hva dette kommer til å si for hvor man trekket grensa eller hvilke krav man stiller til aktiviteter i disse områdene, får vi komme tilbake til, sier han.

 1. Les også

  Listhaug deler ut 69 nye oljelisenser

 2. Les også

  Equinor ville ha klare regler for å operere nær iskanten

Les mer om

 1. Barentshavet
 2. Iskanten
 3. Jonas Gahr Støre

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Ap sikrer flertall for regjeringens is-kantforslag

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Oljedirektoratets hemmelige forslag til regjeringen: Flytt iskanten lenger nord

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Delvis seier for Venstre: Iskanten flyttes sørover

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Siv Jensen truer med regjeringskrise, men nekter å svare på om Frp kan gjøre Støre til statsminister

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Siv Jensen er ikke helt den vennen oljebransjen ønsker

 6. POLITIKK
  Publisert:

  AUF vil at Ap skal gå inn for forbud mot atomvåpen