Politikk

Knyttede never møter Rødt-leder på et Helgeland i opprør

  • Thomas Spence

SANDNESSJØEN (Aftenposten): Hvis Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg fortsatt lurer på hva som traff dem valgnatten, bør de spørre de 7500 innbyggerne ved foten av fjellraden De syv søstre.

Alstahaug kommune på Helgelandskysten utgjør episenteret for rystelsene i lokalvalget i 2019.

Her detonerte befolkningen en bombe som åpnet et helt nytt lokalpolitisk landskap. Det gir også en pekepinn på styrkeforholdene etter stortingsvalget i 2021.

I Alstahaug fikk Rødt en oppslutning på 17,9 prosent. Det er best i landet for Rødt. I nabokommunen Dønna fikk partiet 16,8 prosent.

Senterpartiet ble den store vinneren med 45 prosent oppslutning. Sammen med Rødt knuste det Ap, som ble valgets store taper med bare 11,7 prosent av stemmene og dermed tapte åtte mandater. Hva er det som skjer?

Folket her takler villstyrige naturkrefter. Men ikke ekspertutredninger og politiske vedtak fattet langt unna som fratar dem levebrød, velferd og til slutt fremtidstroen.

– Det er en gradvis kaldkvelning som foregår. Det er utmattende og tar livsgnisten fra folk, sier kirurg og Rødt-politiker Ingeborg Steinholt.

I Sandnessjøen smelter de underliggende strømningene og konfliktlinjene i Distrikts-Norge sammen. Det skaper nye mønstre, som at Høyre-folk går i 1. mai-tog, og trofaste Ap-velgere dukker opp på Rødts folkemøte.

Frykten for sentralisering har utløst et gnistrende engasjement: bunadsgerilja, slagordet «Vi kan ikke føde på Skype» og nå sist aksjonen Hexit (Helgeland ut av Norge).

– Hvis sykehuset ryker, er det så mye annet som går i dominoeffekten. Det betyr mange tomme hus på øyene og vil gjøre livet veldig tungt for mange, sier Rødts varaordfører Hanne Benedikte Wiig.

Hun guider Rødt-leder Bjørnar Moxnes rundt på en nesten grotesk politisk safari, fra den ene nedleggingstruede statlige institusjonen til den andre:

– Dette skal vi få slutt på, svarer Moxnes de ansatte, men legger til:

– Det blir ikke lett. Motkreftene er sterke.

Mens han snakker, melder lokalavisen at en rekke stillinger og en linje på den videregående skolen nå også er truet.

– Hver eneste dag er en påkjenning, sa Ap-ordfører Bård Anders Langø oppgitt i vår.

Han forlot politikken med en salve til NRK om at «vi føler oss ikke sett av hverken regjeringen eller Ap sentralt. Store deler av befolkningen føler at det sentraliseres over en lav sko».

Kveldsmørket har for lengst bredd seg over de hvite fjelltoppene når vel 200 mennesker strømmer til folkemøtet i Kulturbadet, som rommer både bibliotek, svømmehall og kino.

– Det løfter humøret at du kommer på besøk. En dame sa til meg at jeg ville aldri ha stemt Rødt, men han derre Moxnes, han er en veldig fin fyr», åpner møtelederen.

De blir ikke skuffet. Moxnes forteller dem det akkurat det de vil høre. De må bare stå på og huske å stemme for et skifte i 2021:

– Dette må vi snu, kjære venner, når vi får et nytt flertall på Stortinget i 2021. Vi skal ha en storrengjøring i arbeidslivet, og vi skal gjenreise tilbudet i distriktene. Ikke som almisser, men som en tilbakeføring til der hvor verdiene faktisk skapes, sier Moxnes og får applaus.

– Tror du vi har noen sjanse, spør Renate Nordnes.

– Hvis dere sitter helt stille i båten, har dere ingen sjanse, svarer han.

– Han svarer det vi tenker, sier Nordnes etter møtet.

De få som måtte være uenig, befinner seg helt andre steder denne kvelden.

Som sorenskriver Rolf Selfors, som fra sitt embete i Mo i Rana har tatt til orde for å legge ned tingretten i Sandnessjøen og Brønnøysund.

– Vi er avhengige av å få de beste hodene og trenger et større faglig miljø, sier Selfors.

Når Selfors sier «vi», henviser han til Nord-Norge.

– Hvis ikke faller kvalitet og kompetanse, og landsdelen risikerer å måtte eksportere de store, juridiske konfliktene i landsdelen til advokatfirmaene på Aker brygge, mener han.

Rødt får 6,1 prosent og puster SV med 6,4 prosent oppslutning tett i nakken på Aftenpostens siste nasjonale meningsmåling.

Lenge kjempet Rødt alene og på utsiden mot den kompakte majoritet. Erling Folkvord huskes som RV-representant i perioden 1993–1997 for utrettelig innsats for kurdere og palestinere.

Moxnes har en annen politisk stil enn Folkvord. Og Rødt er et annet parti enn RV. Hjemmesnekrede løsninger på kompliserte regionale konflikter under fjerne himmelstrøk er erstattet av kamp mot sosial dumping og Forskjells-Norge, kamp for profittfri velferd og kontroll over energiressursene.

Dagens program skal være for vanlige folk. I hverdagen. På arbeidsplassen.

– Vi er beskyldt for å være et storbyparti uten fotfeste eller saker utenfor byene. Valget motbeviste kommentariatet, og det viser at vi målbærer frustrasjon og raseri over at Norges sentraliseres og forskjellene øker, sier Moxnes.

Rødt er synlige på mange arbeidsplasser og vokser i medlems- og stemmetall. Det er hard politisk valuta som LO-strategene på Youngstorget forstår verdien av.

En LO-kilde sier at mange av toppene i fagbevegelsen ikke liker Rødt. Men de merker at Rødt og Moxnes tar opp viktige saker for medlemmene og øker i popularitet. Dette, sammen med konstruktivt samarbeid i flere byer, gjør at fagforeningstoppene ikke lenger tør å overse dem.

Sist fredag ble Moxnes for første gang invitert til en politisk samtale med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. I vår bevilget Fellesforbundet for første gang 100.000 kroner i valgkampstøtte til partiet.

Rødt er i ferd med å bli stuerent på Youngstorget, og partiet finner sin plass rundt de rødgrønne.

I Bjørnar Moxnes (37) har Rødt en leder uten revolusjonært grums i bagasjen og vulgært klassehat i kjeften.

Frp-veteran Carl I. Hagen satt sammen med Moxnes i helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre og mener Rødt-lederen er «veldig flink i det politiske håndverket».

– Jeg kjenner igjen meg selv for 30–40 år siden. Han greier å ta opp kritikkverdige ting hvor han står delvis alene, men han vet at veldig mange i befolkningen er enig med ham. Han har god politisk teft, sier Hagen.

– Er du redd for Rødts voksende oppslutning?

– Moxnes fremstår ikke som en farlig revolusjonær som vil ødelegge landet. Han har modernisert Rødt og fjernet alt som «væpnet revolusjon» og dumme ting som AKP holdt på med, sier Hagen.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran svarer slik på hvorfor det gikk så galt for hans parti og så bra for Rødt i nord:

– Det er opprør i store Distrikts-Norge etter seks år med høyrepolitikk. På Helgelandskysten er opprøret ekstra sterkt, og folk opplever at mye står på spill. Sentralisering og større ulikhet skaper sinne og frustrasjon.

– Jeg tror et tydelig budskap og profilerte frontfigurer mange har hatt tillit til, er viktige grunner til valgskredet, sier Skjæran.

Moxnes runder av kvelden med et glass vin. Besøket kunne ikke forløpt bedre. Nærgående spørsmål om løftene kan innfris, og i tilfelle hvordan, blir aldri stilt.

– Tusen takk, du er jo som en sjaman, oppsummerte Margit Steinholt i folkemøtet.

Les hele saken med abonnement