Politikk

Ap går inn for tilnærmet forbud av salg av nye bensin- og diesebiler innen 2030

Om 14 år bør alle biler som selges i Norge være klimavennlige, mener Arbeiderpartiet.

OPT_tacfb843_doc6o3cb3xz63lk2q4tepc-RjRfHIzKlC.jpg
  • Arild Færaas
  • Ntb

Arbeiderpartiet kom onsdag med nye forslag til klimatiltak. Lenger nede i saken kan du se hva forslagene går ut på.

Avgiftene for personbiler og varebiler bør tilpasses slik at fossilt brennstoff som bensin og diesel gradvis fases ut, mener Arbeiderpartiet.

Innen 2025 bør alle nye biler som selges i Norge, være biler med lave utslipp eller ingen utslipp av klimagasser, heter det i en pakke med forslag til nye klimatiltak som partiet la frem onsdag. Innen 2030 bør så godt som alle nye biler være utslippsfrie.

Samtidig bør andelen biodrivstoff økes til opp mot 40 prosent for bilene som fortsatt går på bensin og diesel.

– Vi mener det er viktig å sette mål som både bilbransjen og forbrukerne kan forholde seg til. Det er en rivende teknologisk utvikling, og det å få ned utslippene fra transportbransjen er bra både for klimaet og miljøet i de store byene, sier partileder Jonas Gahr Støre til NTB.

Støre legger riktignok ikke opp til noe forbud mot salg av bensinbiler og dieselbiler. I stedet skal avgiftene justeres slik at biler med utslipp av klimagasser velges vekk.

– Vi har jo sett hvordan bruken av avgiftssystemet har fått salget av elbiler opp, sier Støre.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson sier Miljøpartiet De Grønne gjerne samarbeider med Ap om dette forslaget.

— Og vi skal jobbe for å gjøre dette enda mer ambisiøst. Det er fullt mulig å gjøre dette enda raskere. De utslippsfrie bilene suser inn på markedet allerede nå.

Mener regjeringen er for passiv

Jonas Gahr Støre sier hovedbudskapet i den nye klimapakken fra Arbeiderpartiet er at tempoet må opp i arbeidet for å nå målene som Norge har satt seg for 2030.

Ap-leder Jonas Gahr Støre

– Vi mener regjeringen er for passiv. Vi må komme i gang med tiltak som gjør at vi har noe å strekke oss etter, sier han.Satsing på klimaforskning, opprettholde støtten til bevaring av regnskog og smarte byer er andre områder de peker på.

Stort intervju med klimaministeren:

Les også

Kan ikke love at det blir klimakutt i Norge de neste to årene

Dette svarer opposisjonen:

Les også

SV-Holmås opprørt og KrF-Hareide bekymret etter uttalelse fra den nye klimaministeren

Vil ha fornybar luftfart

Partiet vil også øke støtten til utbygging av ladestasjoner for elbiler, utbygging av infrastruktur for hydrogenbasert transport, samt mer støtte til busser og lastebiler som ikke slipper ut klimagasser.

I tillegg har partiet et mål om å få slutt på diesel-drevet jernbane i landet, og å utvikle og innføre fornybart drivstoff på innenriks luftfart.

Der hvor det lar seg gjøre vil Ap også elektrifisere alle fergestrekninger innen 2030, samt etablere landstrøm for alle større havneanløp.

De vil også øke støtten til grønne løsninger i industrien. Det skal blant annet skje gjennom økte midler til Enova. Og for olje— og gass-sektoren vil de lage et program for «lavutslippsteknologi».

Interessert i klimajournalistikk? Lær mye her på #klodenvår og Oles klode

Sier ikke noe om utfasing av olje- og gassproduksjon

I en pressemelding sier Støre at «Norge er godt posisjonert til å bli ledende på ny klimateknologi».

— I Arbeiderpartiet ser vi på det grønne skiftet som en mulighet, men for å lykkes må vi ta lederskap og være villige til å satse i fellesskap. Vi må gjøre mer av det som virker, og støtte opp under klimaforskning og pilotprosjekter i norsk industri.

Det står ikke noe i dokumentet de har laget om klimatiltak om utfasing av Norges olje- og gassproduksjon.

Det reagerer Heikki Eidsvoll Holmås fra SV på.

— Arbeiderpartiet mangler fullstendig visjoner for å kutte utslipp fra Norges største forurenser, oljeindustrien. Det er alt for slapt.

Men han gir også litt skryt for nybilpolitikken.

— Her kommer endelig Ap langt på vei SV i møte.

  • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les også

  1. Norges klimaminister hyller forbud i Indonesia

  2. Oslo-byrådet går inn for færre bilfelt på ny E18 enn det dagens planer legger opp til

Les mer om

  1. Politikk
  2. Klima