Rødt krever svar om Norges rolle i militæroperasjoner i Irak og Syria

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen stilltiende har akseptert at USA har utført luftangrep mot sivile mål i krigføringen mot Irak og Syria.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen stilltiende har akseptert at USA har utført luftangrep mot sivile mål i krigføringen mot Irak og Syria.

Moxnes sendte i desember et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) etter at The New York Times den siste tiden har kommet med påstander om at USA kan ha gjennomført en rekke luftangrep mot sivile mål i krigføringen mot Irak og Syria.

Det skriver NRK.

– Avsløringene om USAs hemmelige krig i Syria og Irak er oppsiktsvekkende og sjokkerende. De angår oss fordi vi deltok i krigen mot terrorgruppen IS. Hva visste Norge om dette? Hva har vi egentlig vært med på, spør Moxnes.

I Enoksens svar står det at norske styrker hele tiden har lagt etterlevelse av krigens folkerett spesielt og folkeretten generelt til grunn for sin innsats og at Norge forutsetter at koalisjonspartnere gjør det samme.

Moxnes sier til NRK at han reagerer kraftig på svaret fra forsvarsministeren.

– At Norges forsvarsminister ikke vil kommentere de siste avsløringene om amerikanske massedrap på sivile kan ikke aksepteres, sier Rødt-lederen.

En talsmann for den amerikanske sentralkommandoen sa i en kommentar til New York Times at USA vil lære av feil som er begått.

De siste ukers alvorlige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Syria, viser at USA kan ha gjennomført en rekke luftangrep mot sivile mål.

I 2014 skal USA ha etablert en spesialgruppe, kalt «Talon Anvil». Dette skal ha vært en enhet som offisielt aldri har eksistert. Gruppen ha styrt droner blant annet over områder kontrollert av terrorgruppen IS. Gruppen skal i følge avsløringene i The New York Times ha gått ut over vanlige prosedyrer for slike angrep.