Politikk

Listhaug inviterer partitoppene til nytt asylmøte

Regjeringen ber alle partiene bak asylforliket om å møte på statsminister Erna Solbergs kontor 1. mars.

Innvandrings- og integreringsminister Syliv Listhaug har invitert de parlamentariske lederne i Ap, V, KrF, H og Frp til statsministerens kontor i forbindelse med sluttføringen av proposisjonen om innstramming i asylpolitikken. Stein J. Bjørge

 • Tron Strand

Regjeringen forsøker å redde innstrammingene i regelverket for flyktninger og asylsøkere. Derfor inviteres de parlamentariske lederne i Ap, V, KrF, Sp, H og Frp til statsministerens kontor.

Det er innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug som har signert invitasjonen.

Her henviser hun til statsminister Erna Solbergs mye omtalte SMS til de politiske lederne om at regjeringen er på tilbudssiden for å få til et samlende forlik.

Oppklaringsrunde

«Som statsministeren nevnte i sin SMS, ønsker vi å ha dialog med dere i sluttføringen av proposisjonen om innstramning i asylpolitikken», skriver Listhaug.

Hun understrekker at hensikten med møtet er å gå grundig igjennom forslagene som ble sendt på høring, «oppklare spørsmål som er uavklart og kartlegge hvilke punkter som er vanskeligst for de ulike forlikspartene.»

Sa nei til alt

Ap, Sp, KrF og V har alle varslet at de har problemer med hele eller deler av innstrammingspakken på 40 forslag. Lengst har Venstre gått, som har sagt nei til hele pakken.

— Sylvi Listhaug har ikke forvaltet tilliten et bredt flertall i Stortinget ga regjeringen gjennom asylforliket fra i høst på en god måte. Det er bred enighet på Stortinget om en mer restriktiv linje, men en ufravikelig forutsetning er at vi skal overholde våre internasjonale forpliktelser og konvensjoner. Forslagene regjeringen har sendt på høring vil hemme integreringen og bryte med Norges internasjonale forpliktelser. Derfor går Venstre mot forslagene, uttalte partileder Trine Skei Grande etter at stortingsgruppen hadde behandlet saken.

Presser opposisjonen

Men regjeringen og Sylvi Listhaug har åpenbart ikke gitt opp å få flertall for store deler av pakken:

«Regjeringen vil fremme de forslag vi mener er nødvendige for å håndtere en situasjon med stor asyltilstrømning til Europa og potensielt til Norge», skriver hun.

Det kan tolkes som at regjeringen er villig til å sette hardt mot hardt for å få gjennomslag for innstrammingspakkens sentrale forslag.

Samtidig skriver Listhaug at regjeringen likevel er «svært opptatt av å få god innsikt i hvordan de ulike forlikspartene nå tenker om forslagene».

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  I dag kan han felle Solberg-regjeringen

 2. POLITIKK

  Tidspunktene du må merke deg før dagens drama

 3. POLITIKK

  Hareide og Grande etterlyser mer jobb med integrering fra Listhaug

 4. POLITIKK

  Statsministeren feilinformerte Stortinget

 5. POLITIKK

  – Støre skal ikke dirigere hvem som skal være minister

 6. POLITIKK

  Ap-leder Støre var beredt til å felle Regjeringen