Politikk

Anundsen har ikke gratulert politivarsler med Fritt Ord-pris

To uker etter at politimannen Robin Schaeffer fikk Fritt Ord-prisen, har ennå ikke justisminister Anders Anundsen gratulert ham.

  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

— Nei, det har jeg rett og slett ikke gjort, for det har ikke vært et fokusområde at jeg skulle gratulere ham med prisen, men det er en viktig pris og jeg synes det er fint at han har fått den, sier Anundsen på Aftenposten TVs program «Stanghelle & Eilertsen: 2 mot 1».

Du kommer direkte til denne sekvensen når du klikker deg inn på sendingen over.

Schaeffer er etterforskeren som slo alarm i den såkalte Monika-saken i Bergen. Han ble ikke trodd av de overordnede og ledelsen forsøkte å presse ham til stillhet. Harald Stanghelle spør om det ikke er naturlig for politiets øverste leder å gratulere, når en politimann får en av landets gjeveste priser.

Anundsen svarer at Schaeffers innsats «ikke ble gjort i tjenesten». Stanghelle spør om det ikke heller var slik at han forsøkte å rydde opp i tjenesten.

— Jo, jeg har ikke noe problem med å gratulere ham for det, for jeg synes det er en kjempeinnsats. Men anledningen har ikke vært der til at jeg har gjort det, svarer Anundsen.

- Har du tenkt å ofre et tellerskritt på ham?

— Ja, det kan jeg gjerne gjøre. Jeg synes jo det er veldig viktig at man har medarbeidere som tør å stå frem, som er kritiske og som bidrar til å vise både det gode og det dårlige i politiet.

Ønsker varslere

Heller ikke Politidirektoratet har gratulert prisvinneren. Intervjuerne spør om det er en fordekt måte å advare ansatte på, at de ikke blir satt pris på om de skaper støy. Anundsen mener at spørsmålet er å dra det alt for langt, og minner om at Politidirektoratet gjør mye for å legge til rette for varsling.

— Det er helt avgjørende viktig at varslere våger å stå frem og de får den varslerbeskyttelsen som de skal ha, sier han, og fortsetter:

— Så den typen insinuasjon at en manglene telefon eller gratulasjon skulle ha noen betydning i noen retning, må jeg ta skarpt avstand fra.

Han avviser blankt at det ikke blir gjort nok for å rydde opp i Bergenspolitiet. Når Stanghelle spør hvorfor politimesteren ikke har fått sparken, svarer han:

— Jeg var faktisk ikke klar over at det er meg som skifter ut politimestre, og hadde personalansvar for politimestrene, det er det politidirektøren som har.

Justisministeren forsikret at han følger godt med på hvordan politidirektøren løser oppgaven.

Anundsen mener det er galt å snakke om en "fryktkultur" i politiet. Samtidig arbeider han med å utvikle systemene for ledelse og avensement i etaten.

Angrer masse

Anundsen har hatt en tøff vinter, med Mulla Krekar, tiggeforbud, bevæpning av politiet og asylbarn. På spørsmål om det er noe han angrer på, svarer han:

— Om man ikke angrer på ting man har gjort, lærer man ikke noe, sier justisminister Anders Anundsen. Og føyer til: Jeg har lært mye det siste året.

Dagen etter at han fikk sviende kritikk fra et solid stortingsflertall, men overlevde et mistillitsforslag, vil han ikke si hva han angrer mest på.

— Jeg synes det er vanskelig å plukke ut en bestemt ting, men det er nok en del læringspunkter jeg har fått med meg det siste året.

Gjør ikke inntrykk

Under mistillitsdebatten tirsdag sa Arbeiderpartiets Hadia Tajik at Anundsen stadig utfordrer demokratiets spilleregler. Stanghelle sier at det knapt går an å bruke sterkere ord fra Stortingets Talerstol, og spør:

- Hvilket inntrykk gjør det på deg?

— Det gjør ikke så veldig stort inntrykk, svarer statsråden.

Han mener at hun ramset opp saker som viser behovet for at den blå regjeringen viser handlekraft og rydder opp etter at de rødgrønne hadde makten i åtte år.

Til slutt blir han spurt om hvem som er først ute, Mulla Krekar fra Norge, eller han selv fra justisministerstolen.

— Det gjenstår å se, svarer han.

Les også

  1. Anundsen unngikk mistillit i Stortinget etter asylbarnsaken

  2. Politiledelsen har ikke gratulert Schaefer med Fritt Ord-prisen

  3. Sentral Frp-politiker mener politimesteren i Hordaland bør trekke seg

Les mer om

  1. Politikk