Politikk

KrF-lederens snuoperasjon om søndagsåpne butikker

KrF-leder Knut Arild Hareide sa i 2013 at KrF ønsket å finne «en løsning som alle fire samarbeidspartier kan leve med». Nå sier han at han ikke har noe å gi i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Knut Arild Hareide i dag: Ingenting å gi Onsøien, Ole Gunnar

 • Bjørn Steinar Kristiansen

Knut Arild Hareide i 2013: Villig til å finne løsning Kallestad, Gorm

I et intervju i VG 10. oktober 2013 sa KrF-lederen at "vi må prøve å finne løsninger sammen som alle fire kan leve med".

— Hva har skjedd siden 2013, Knut Arild Hareide?

— Vi har vært tydelig på at vi ønsket å finne en løsning, men også vært tydelig på at vi ikke har noe å gå på i saken rundt søndagsåpne butikker. Skulle vi være med på en løsning, så måtte den ligge svært, svært nær dagen løsning, sier Hareide.

- Så den eneste "løsningen" for deg og KrF har egentlig vært å legge saken død?

— Ja, i realiteten har det vært det. Det er også en an av grunnene til at den ikke er med i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre. Så er det slik at vi nå også har bedre kort på hånden enn vi hadde i 2013. For nå sier kommune etter kommune nei. Min bekymring for saken er derfor mindre nå enn den var i 2013.

 • LES OGSÅ: Se hva KrF-lederen sa til Aftenposten rett før valget
  - Så den endringen du har hatt i retorikk, fra 2013 og til i dag, har sammenheng med at du nå har folket med deg?

— Det er Regjeringen som har hatt en helt annen retorikk i denne saken. Først handlet det om like konkurransevilkår. Nå vil de gi kommune etter kommune helt ulike konkurransevilkår. Men vi har aldri vært negativ til å diskutere saken. Men vi har vært tydelige på at vi ikke kunne gi mye, sier Hareide, og understreker:

— Vi kunne gått med på små justeringer av dagens regelverk. Det kunne vi vært med på. Ikke noe mer.

 • Les Thomas Hornburgs kommentar: Glem søndagsåpne butikker
  - Bereder du og KrF nå egentlig grunnlaget for at KrF skal kunne stå helt fritt i samarbeidsspørsmålet foran valget i 2017?

— Nei. Dette er en sak vi har prøvd å få en løsning på. Vi hadde ikke en plan om at søndagshandel skulle bli del av vår valgkamp i 2015. Men saken kom ikke bort fra det politiske dagsorden.

- Men dere hadde jo trykket opp og laget valgkampmateriellmed fokus på søndagshandel?

— Det hadde vi gladelig lagt bort hvis saken hadde funnet sin løsning. Men det skjedde ikke.

Irritasjon i Venstre

Striden om søndagsåpne butikker ble skarpere denne uken etter at parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Olav Syversen, og partikollega Kjell Ingolf Ropstad gikk ut i Vårt Land med et budskap som lignet et ultimatum: «Det gjelder søndagsåpent og statsbudsjettet. For dette er høstens to store saker. Hvordan disse utfordringene løses i høst, kan få veldig mye å si for forholdet mellom Høyre og KrF», sa Syversen, som videre svarte bekreftende på at behandlingen av disse sakene vil være «helt avgjørende for samarbeidet fremover».

Hans Olav Syversen Roald, Berit

Etter det Aftenposten erfarer har partiledelsen i Venstre irritert seg kraftig over KrFs bruk av saken i valgkampen – som også har hatt brodd mot Venstre. I flere runder i NRK denne uken har sentralstyremedlem i Venstre, Jon Gunnes, gått hardt ut mot sentrumskameraten med påstand om at KrF bruker saken «som en brekkstang for å komme seg ut av det borgerlige samarbeidet» og til «å bryte samarbeidsavtalen».

— KrF må være ærlige på hva de vil med samarbeidet med H, Frp og Venstre. De må være ærlige på om de vil ut, eller om de fortsatt vil være med, sa Gunnes.

Strid om Nydalen-virkeligheten

Kilder med inngående kunnskap til samtalene mellom de borgerlige partiene i Nydalen, hevder overfor Aftenposten at saken knapt ble tatt opp der. Og at hvis KrF virkelig hadde slåss mot søndagshandel, så hadde partiet kanskje vunnet det slaget. I stedet var det reservasjonsmulighet for leger og KRLE som ble KrFs seire i Nydalen.

— Men nettopp denne saken, sammen med en del andre, var grunnen til at vi ikke gikk inn i regjering, påpekte KrF-lederen.

Både Hareide og nestleder Dagrun Eriksen har reagert skarpt på påstanden om at kampen mot mer søndagshandel kamuflerer en strategisk manøver som handler om å komme seg ut av det borgerlige samarbeidet. Etter at Jonas Gahr Støre ble Ap-leder, har forholdet mellom Ap og KrF blitt stadig varmere – og det spekuleres i om KrF kan krysse midtstreken for å slutte seg til Ap ved neste korsvei.

Jonas Gahr Støre Nesvold, Jon Olav

Overfor sitt landsstyre var Hareide klar på at han ikke vil bryte samarbeidsavtalen på grunn av striden om søndagsåpent. Imidlertid la han til:

— Men det er en av sakene vi tar med oss i vurderingen av hva vi gjør i 2017.

 1. Les også

  Politiet skeptisk til søndagsåpne butikker

 2. Les også

  Ingen kontrollerer om søndagsåpne butikker bryter loven

 3. Les også

  Klesbutikker har søndagsåpent på Grünerløkka

 4. Les også

  Solberg mener Venstre-forslag om søndagsåpent kan gi gode løsninger

 5. Les også

  Venstre snur om søndagsåpne butikker

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Dagen i dag er trolig hans siste som KrF-leder

 2. POLITIKK

  Fortsetter samtalene inntil Erna Solberg offisielt gravlegger drømmen hans om en H/KrF/Venstre-regjering

 3. POLITIKK

  KrF sier nei til enhver form for tvang i kommunereformen

 4. POLITIKK

  Storfavoritt som ny KrF-leder, men skal diskutere med kona først

 5. POLITIKK

  Syversen tar jobbpermisjon – avviser at han er lederkandidat

 6. POLITIKK

  KrF bryter ut av budsjettforhandlingene med Regjeringen