Politikere pendler fra hele landet. Fra Havøysund i nord.
Fra Sørumsand i Øst.
127 politikere får pendlerbolig på statens regning.

Stortingets pendlere

127 stortingspolitikere har gratis pendlerbolig i Oslo. De aller fleste pendler fra egen bolig langt unna hovedstaden.

På Stortinget sitter 169 folkevalgte fra hele landet. Mange av dem har behov for pendlerbolig når de er på jobb i Oslo. Leilighetene betales av Stortinget og er en av flere særordninger politikerne nyter godt av.

Det er politikerne som lager sine egne ordninger. Den siste uken har Aftenposten hatt flere avsløringer om politikeres bruk av gratis pendlerbolig. Nå har Stortingets presidentskap bestemt seg for å gå gjennom ordningen på nytt.

– De er folkevalgte i hele landet og må kunne gjøre sitt arbeid her i Oslo. Men ordningen må også brukes i tråd med intensjonen, sa stortingspresident Tone W. Trøen (H).

Aftenposten har avslørt at fire politikere har vært folkeregistrert hos foreldrene sine mens de har sittet på tinget. Dermed har de fått pendlerbolig fra staten, samtidig som de ikke har hatt noen utgifter til hus hjemme.

Vi har også omtalt tre politikere som har leid ut egen bolig i eller rundt Oslo mens de har bodd i gratis pendlerleilighet og dermed tjent ekstra penger.

Nå har vi undersøkt alle pendlerne på Stortinget. Kartleggingen viser at:

  • Hele 95 prosent er folkeregistrert i egen bolig på hjemstedet.
  • Tre politikere leier et sted å bo når de er hjemme.
  • Alle pendlerne er folkeregistrert så langt unna Oslo at de oppfyller kravet for å få pendlerbolig. Da må man være folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn 40 kilometer i kjørelengde fra Stortinget.

Aftenposten har ikke sett på hvor ofte politikerne pendler. Vi kan heller ikke slå fast at de faktisk bor på hjemstedet eller om de for eksempel leier ut.

Se alle pendlerne i tabellen lenger ned i saken.

Les hele saken med abonnement