Nå legges den nye regjeringskabalen. Kan være klar fredag.

DIREKTEBLOGG: Alt tyder på at Erna Solberg vil presentere nytt mannskap fredag. Noen nye kommer inn, noen får trolig nytt departement, og syv Frp-statsråder forlater regjeringen. Følg siste utvikling her:

Siv Jensen og Fremskrittspartiet takker for seg i regjering. Torsdag spikres de siste detaljene i Erna Solbergs nye kabal.

Dette skjer:

 • Frps valg om å forlate regjeringen fører til at statsminister Erna Solberg må legge ny statsrådskabal sammen med KrF og Venstre.
 • Regjeringen har i dag 21 statsråder pluss Erna Solberg. Det er ikke usannsynlig at noen statsrådposter forsvinner.
 • Syv statsråder går av. Frp har hatt følgende ministerposter: Finansministeren (Siv Jensen), olje- og energiministeren (Sylvi Listhaug), justis- og innvandringsministeren (Jøran Kallmyr), samferdselsministeren (Jon Georg Dale), eldre- og folkehelseministeren (Terje Søviknes), Fiskeri- og sjømatministeren (Harald T. Nesvik) og samfunnssikkerhetsministen (Ingvil Smines Tybring‐Gjedde).
 • Høyre, Venstre og KrF fortsetter i regjering, og styrer på bakgrunn av Granavolden-plattformen, som de fire partiene fremforhandlet i fjor. Frp går i opposisjon på Stortinget.
 • Festet innlegg
  23. januar 2020 15:54
  Mone Celin Skrede

  VG og NRK: Anniken Hauglie skal trolig ut av regjeringen

  De siste månedene har Hauglie fått massiv kritikk fra opposisjonen på Stortinget, etter at Nav-skandalen sprakk 29. oktober, skriver VG.  Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

  Anniken Hauglie (H) er ferdig som arbeids- og sosialminister, melder VG og NRK. Aftenposten har ikke fått bekreftet om dette stemmer.

  Hauglie kommer fra Oslo, og har vært arbeids- og sosialminister siden desember 2015. I 2013–2015 var hun byråd for kunnskap og utdanning i Oslo.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet$1 Vi vil gjerne høre fra deg!
 • Jan Gunnar Furuly
  12. april 202020:54

  Dødstallene stiger på amerikanske sykehjem

  En pasient evakueres fra Magnolia Rehabilitation and Nursing Center i Riverside i California. En lang rekke alders- og sykehjem i USA er rammet av koronautbrudd, men det finnes ingen føderal oversikt over situasjonen. Foto: Chris Carlson / AP / NTB scanpix

  Antallet dødsfall på amerikanske syke- og aldershjem på grunn av koronaepidemien er stigende. Nyhetsbyrået AP har registrert over 2.600.

  De føderale myndighetene i USA offentliggjør ikke statistikk over disse dødsfallene. AP har derfor startet sin egen opptelling, basert på meldinger i mediene og informasjon fra delstatenes helsedepartementer.

  Den siste gjennomgangen viser at dødstallet nå står på 2.646. For ti dager siden var det 450. Rundt 1 million syke og gamle i USA er bosatt på slike sentre.

  Ekspertene mener imidlertid at det reelle dødstallet i denne gruppen er langt høyere, siden mange dør uten noen gang å bli testet for koronaviruset og derfor ikke inkluderes i statistikkene i mange delstater.

  Blant de kjente utbruddene de siste ukene er et på et pleiehjem i Richmond der 39 har mistet livet, et annet på en institusjon i Indiana der 24 har mistet livet og et tredje på et hjem for veteraner i Holyoke i Massachusetts som har kostet 37 liv.

  For noen uker siden døde 43 personer da koronaviruset begynte å spre seg på et sykehjem i Seattle-forstaden Kirkland.

  AP understreker at dette bare omfatter kjente utbrudd. De fleste delstater oppgir bare det totale antallet dødsfall på sykehjem og gir ikke detaljer om spesifikke utbrudd.

  I den hardt rammede delstaten New York, der det er registrert 1.439 slike dødsfall, vil ikke myndighetene gi opplysninger om utbrudd på sykehjemmene med henvisning til personvernhensyn.

 • Marianne Stensland
  24. januar 202016:42
  Mathias Fischer er ny statssekretær i Klima- og miljødepartementet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

  Fischer gir uttrykk for at han forstår at rollebyttet vekker reaksjoner

  – Det er litt annerledes enn bare å bytte studium. Jeg kjenner på det, sier Fischer til NTB.

  – Men når du blir spurt om å jobbe med klima og miljø for denne regjeringen, å jobbe for å redusere klimagassutslippene og nå klimamålene, så mener jeg at da sier man ja. Det er en kjempemulighet til å gjøre noe viktig og meningsfullt, sier han.

  Klima- og miljødepartementet har ikke tatt stilling til hvordan de tidligere kundeforholdene som rådgiver i kommunikasjonsbyrået Try Råd påvirker Fischers habilitet.

  – For tilliten til systemet er det alltid ekstremt viktig at vi holder slike ting veldig klart, sier departementsråd Tom Rådahl i Klima- og miljødepartementet til Medier24.

  (NTB – Johan Falnes og Synne Lykkebø Hafsaas)

 • Marianne Stensland
  24. januar 202016:32
  Knut Arild Hareide under nøkkeloverrekkelsen i Samferdselsdepartementet. Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

  Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst

  Etter seks år med Frp-styre i samferdselsdepartementet, tar syklisten Knut Arild Hareide (KrF) over. Han varsler knallhard satsing på klima og myke trafikanter.

  – Dette er den sektoren som skal ta de største utslippsreduksjonene. Vi har en klimakrise i vår verden. Vi er nødt til å levere. Det blir min viktigste oppgave når jeg får hovedansvaret i dette departementet, sa Hareide da han fredag overtok som samferdselsminister.

  Han fikk kontornøkkelen overrakt av avtroppende statsråd Jon Georg Dale (Frp).

  (NTB - Marius Helge Larsen)

 • Marianne Stensland
  24. januar 202016:10
  Regjeringens nye klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Rotevatn forsvarer valg av statssekretær

  Sveinung Rotevatn mener valget av Mathias Fischer som statssekretær hadde vært mer problematisk hvis Try Råd ikke hadde åpne kundelister.

  – Det er viktig å ha rom for at folk kan komme inn i politikken selv om de har jobbet for ulike selskaper, interesseorganisasjoner, foreninger eller kommunikasjonsbyråer, sier Sveinung Rotevatn (V) til NTB.

  – Alternativet er at alle skal jobbe med politikk hele livet.

  Den nye klima- og miljøministeren sier han ikke ser på det som et problem at Mathias Fischer kommer til rollen som statssekretær etter å ha jobbet i Try Råd, der han blant annet jobbet med vindkraft for Norsk Vind.

  – Selskapet han jobbet i, har åpne kundelister. Hvis de ikke hadde hatt det, så ville det etter mitt syn ha vært mer problematisk, sier Rotevatn.

  (NTB)

 • Marianne Stensland
  24. januar 202015:42
  Mathias Fischer er ny statssekretær i Klima- og miljødepartementet. Han har tidligere vært politisk kommentator i Bergens Tidende og TV 2. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

  Statssekretær Mathias Fischer jobbet for vindkraftutbygger

  Den nyutnevnte statssekretæren Mathias Fischer i Klima- og miljødepartementet har nylig hatt oppdrag for Norsk Vind AS.

  Fischer kommer fra stillingen som rådgiver i kommunikasjonsbyrået Try Råd. Her deltok han blant annet i arbeidet med en omstridt reklamekampanje for vindkraftutbyggeren, skriver Bergens Tidende.

  Fischers kundeliste har videre bestått av NHO, Gyldendal, Igaidi, Oslo universitetssykehus, Redningsselskapet, DIPS, Try Reklame, Try Apt og Try Opt, skriver Medier24.

  Klima- og miljødepartementet har ennå ikke tatt stilling til Fischers habilitet.

  – For tilliten til systemet er det alltid ekstremt viktig at vi holder slike ting veldig klart, sier departementsråd Tom Rådahl i Klima- og miljødepartementet.

  (NTB)

 • Marianne Stensland
  24. januar 202015:34
  Statsminister Erna Solberg presenterte fredag ny regjering. Her ser vi Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad , Knut Arild Hareide og Linda Hofstad Helleland, på Slottsplassen etter at den nye regjeringen ble presentert. Foto: Morten Uglum, Aftenposten

  Dagbladet: Ropstad avviser krav fra Hareide

  Kjell Ingolf Ropstad avviser overfor Dagbladet at det ble stilt ultimative krav fra Hareide i samtalene om regjeringsdeltagelse. 

  VG skrev torsdag at Hareide stilte ultimatum for å bli statsråd. 

  – Det der stemmer rett og slett ikke. Det var aldri aktuelt for oss å gi fra oss noen departement, og det har heller aldri vært et tema å bytte Hareide for Ulstein, sier Ropstad til Dagbladet.

  I VG-artikkelen ble det hevdet at Hareide nektet å gå inn i regjeringen dersom det skjedde på bekostning av utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF). 

 • Marianne Stensland
  24. januar 202015:19
  Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre jobber på kontoret sitt på Stortinget torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  Støre overrasket over Hareide

  Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier han ikke hadde ventet å se Knut Arild Hareide (KrF) gå inn i regjeringen til Erna Solberg (H).

  – Jeg er overrasket over Knut Arild Hareides valg, sier Støre til NTB.

  Han viser til KrFs retningsvalg i 2018, der Hareide – som den gang var partileder i KrF – forsøkte å få partiet med på å felle Erna Solberg som statsminister og få inn Støre i stedet.

  – Han ønsket et Norge med mindre Fremskrittsparti-innflytelse. Jeg tror ikke det skjer med denne regjeringen. Derfor er jeg overrasket over valget hans, sier han.

  (NTB)

 • Marianne Stensland
  24. januar 202015:15
  Abid Raja blir kultur- og likestillingsminister. Foto: Olav Olsen

  Raja: - Det å bygge relasjoner til Frp vil være en jobb for meg som statsråd

  Like før nøkkeloverrekkelsen fredag slapp Frp en pressemelding der partileder Siv Jensen gjorde det klart at Raja starter med et «svært svakt utgangspunkt» når det gjelder å samarbeide med Frp i Stortinget.

  – Jeg synes det er veldig bra at Siv Jensen sier det på en så ærlig måte. Jeg velger å tolke det som at det også er en oppfordring til at jeg skal ta initiativ og bedre samarbeidet der det er dårlig, sier Raja til NTB.

  Raja understreker at han også tidvis har samarbeidet godt med Frp.

  – Så legger jeg ikke skjul på at det også har vært turbulent til tider. Det å bygge relasjoner til Frp vil være en jobb for meg som statsråd.

  (NTB)

 • Marianne Stensland
  24. januar 202014:59
  Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ankommer statsministerens kontor mandag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  Hauglie: – Mitt valg å gå av

  Anniken Hauglie sier hun selv valgte å gå av.

  – Det var mitt valg, sier Hauglie og la til at det har vært «kjent lenge» at hun ikke ønsket å stille til valg som stortingsrepresentant neste periode eller være en del av laget til Solberg.

  – Det var bare spørsmål om tid. Da Frp gikk ut av regjering, ble det et naturlig tidspunkt å gå av på, sier Hauglie.

  Rødt, SV og MDG har tidligere varslet mistillit mot arbeids- og sosialministeren, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vært i tenkeboksen. Nav-ofre har kritisert at Hauglie tar den feige veien ut etter Nav-skandalen.

  – For meg har det vært viktigst å komme godt i gang med opprydningen og legge et godt grunnlag for at nestemann kan ta det videre, sier Hauglie.

  (NTB)

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202014:39
  Jøran Kalmyr overrekker nøkkelen til Justis- og beredskapsdepartementet til Monica Mæland. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

  Monica Mæland er ny Justis- og beredskapsminister

  Monica Mæland (H) fikk nøkkelen til Justis- og beredskapsdepartementet av Jøran Kallmyr (Frp), som har vært justis- og innvandringsminister, og Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), som har vært Samfunnssikkerhets-minister.

  – Jeg skal være ærlig og si at det ikke var på denne måten jeg ville overrekke nøkkelen til dette departementet, sa Mæland. 

  Hun ønsket ikke å komme med en "stor programerklæring" under spørrerunden med pressen.  Men Mæland sa hun blant annet at hun vil ha en restriktiv og ansvarlig, men rettferdig innvandringspolitikk. 

  – Det er gjort mye, men det gjenstår mye arbeid som blir topp prioritert, sa hun. 

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202014:28

  Hareide blir klimafokusert Samferdselsminister: –​ Vi har en klimakrise i verden

  En av de mest kontroversielle nye regjeringsmedlemmene er tilbakevendte Knut Arild Hareide (Krf), som tar over som Samferdselsminister etter Jon Georg Dale (Frp). 

  Hareide fortalte at han har store planer om å fortsette arbeidet med klima som samferdselsminister

  – Vi skal ta de største utslippsreduksjonene i dette departementet. Vi har en klimakrise i verden og det må vi ta på alvor. 

  I møte med pressen sa Hareide at han ikke tenkte han kom til å gå inn i regjeringsrommet for bare en uke siden. 

  – Det politiske Norge har endret seg og det har vært et dilemma for meg. Jeg landet på at det var riktig å ta denne utfordringen.

  Han sa han også er klar over at flere stiller spørsmål ved hans inntreden.

  – Jeg håper at jeg skal vise gjennom resultatene jeg leverer at jeg ønsker å være en minister for hele den norske befolkningen.

  På spørsmål om helomvendingen fra sitt tidligere veivalg som "rød KrF-er", sa Hareide at høsten 2018 var fordi han ikke trodde regjeringen man ser i dag var mulig. 

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202014:11

  Torbjørn Røe Isaksen: - Må rydde opp

  Anniken Hauglie (H) takket for seg og ga nøkkelen til Arbeids- og sosialdepartementet videre til Torbjørn Røe Isaksen (H). Det blir det tredje departementet Isaksen leder.

  –  For meg har det viktigste vært å skape et godt grunnlag for opprydningen, sa Hauglie om NAV-skandalen. 

  Det er en spesiell situasjon å ta over, inrømte Isaksen. 

  –  Det går ikke an å si noe om hva man skal gjøre annerledes nå. De som har blitt berørt skal få utbetalinger, og vi skal ta den nødvendige lærdommen, sa han under spørsmålsrunden fra pressen. 

  – Når det har skjedd en så grov feil som dette, som Hauglie har beklaget, må man rydde opp. Jeg er ikke her for å ha det gøy på jobb, jeg er her for å jobbe på vegne av velferdsordningene og arbeidslivet i Norge. 

  Et annet mål for Isaksen er å gjøre enda mer for å få folk ut av utenforskapet og inn i jobb, sa han. 

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202013:52
  Sveinung Rotevatn fikk nøkkelen til klima- og miljødepartementet av Ola Elvestuen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  Sveinung Rotevatn: – Det skal bli en grønnere regjering

  Kvart på to fikk Sveinung Rotevatn (V) nøkkelen til klima- og miljødepartementet av avtroppende minister Ola Elvestuen (V). Elvestuen sa det ikke var et skifte, men en stafettpinne som ble gitt videre.

  –  I dette skiftet er det de vanskeligste folkene i den forrige regjeringen som går til stortinget, så da går jeg også dit for å gjøre den jobben for Venstre der, sa Elvestuen til den nye klimaministeren. 

  Også Rotevatn skrøt av partikollegaen sin og hans kompetanse på klimafeltet.

  –   Jeg ser frem til å jobbe videre med et av de viktigste områdene for regjeringen. Vi skal kutte utslippene. Vi skal få til grønn vekst. Vi skal ta vare på natur, kulturminner, havet, og hindre forurensing, sa Rotevatn.  

  – Det skal bli en grønnere regjering, og jeg ser frem til å jobbe med dyktige kollegaer og dyktige fagfolk, avsluttet han. 

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202013:35
  Både Abid Raja og Trine Skei Grande tok til tårene under dagens nøkkeloverrekkelse. Foto: Olav Olsen

  Tårevåt overrekkelse for Venstre-kollegene

  En tydelig beveget Trine Skei Grande (V) overrakte nøkkelen til kulturdepartementet til Abid Raja (V), og det tok ikke lang tid før han selv tok til tårene. 

  – Du overtar ett av de områdene som jeg synes er viktigst. Kultur er med på å forme menneskers frihet, sa Grande, før hun fortsatte:

  – I all beskjedenhet har jeg gjort en jævlig bra jobb, men du må gjøre det på din måte. 

  Abid Raja sa på sin side at han er dypt takknemlig for å ha bli gitt denne muligheten til å "vise at jeg er god nok for Norge". 

  – Venner kan også krangle

  Raja adresserte også konflikten mellom de to partene som har vært mye oppe i mediene.

  – Det har vært turbulent mellom oss, det kommer vi til å bli spurt mye om. Men jeg tror ikke det folk vet, er at før det var turbulent, så var det veldig godt. Venner kan også krangle, men et godt vennskap kan også gjenbygges, sa Raja.

  Han sa han var spesielt begeistret for å bli likestillingsminister.

  – Særlig innvandringskvinnens likestilling bør ha sitt fortjente fokus.

  Raja sa likestilling handler om rettigheter på tvers av kjønn, seksualitet, religiøst opphav og funksjonalitet. 

 • Torbjørn Katborg Grønning
  24. januar 202013:33
  Abid Raja tok til tårene da han tok over kulturdepartementet fra Trine Skei Grande Foto: Olav Olsen
 • Solveig Ruud
  24. januar 202013:26
  Avtroppende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på vei inn i departementet. Foto: Scanpix

  Erna Solberg: Anniken Hauglie ville blitt skiftet ut i vår uansett

  Avtroppende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har fått krass kritikk for sin håndtering av trygdeskandalen. Nå går hun ut av regjering, før granskingsutvalget har presentert sin rapport. Det har fått SV til å reagere. 

  Nå sier statsminister Erna Solberg at endringene uansett ville ha kommet i vår. 

  - Anniken Hauglie hadde sittet over høringen og behandlingen hvis ikke Fremskrittspartiet hadde gått ut av regjering. Da hadde ikke jeg gjort endringene nå. Men jeg ville gjort endringene tettere opp mot Høyres landsmøte.

  - Ville hun blitt kastet på et senere tidspunkt?

  - Hun ville gått ut av regjeringen fordi vi hadde behov for å fornye Høyres mannskap. Jeg ville gi plass til nye talenter i partiet, sier Solberg og viser til at Hauglie har takket nei til nominasjon før neste stortingsvalg. 

  - Mange vil beskylde deg for å gjøre dette nå for å få trygdeskandalen lenger ned på dagsorden?

  - Jeg tenker at når det gjelder denne skandalen, må første punkt være å rydde opp, spesielt av hensyn til de som er rammet. Så mener jeg at det er granskingsutvalgets grundige gjennomgang vi må fokusere på.

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202013:24

  Linda Hofstad Helleland: Vi må få ungdommen til å flytte tilbake

  Etter overrekkelsen av nøkkelen til digitalisering- og distriktsdepartementet sa Linda Hofstad Helleland (H) at hun vil forsterke og videreføre digitaliseringen av offentlig sektor. 

  Hun var også klar på målet om å få ungdommen tilbake til distriktene.

  – Vi må få ungdommen til å få lyst til å flytte tilbake til distriktene. Der kan man få gode liv, også med høy utdannelse, sa Helleland. 

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202013:17

  Sylvi Listhaug til Tina Bru: Vi kommer til å følge nøye med

  Tina Bru (H) fikk nøkkelen til Olje- og energidepartementet av Sylvi Listhaug (Frp), som understreket at Frp kommer til å følge nøye med på arbeidet hennes to ganger i løpet av den korte overrekkelsen.

  – Du får nøkkelen til  den næringen som gir Norge tusenvis av arbeidsplasser og som betyr mye for bosettingen i hele landet, sa Listhaug.

  Bru: – Jeg er en ekte oljeunge

  – Jeg er stolt og ydmyk som er ekte oljeunge. Å få være statsråd her som Rogalending er veldig stas, sa Bru.

  Hun erkjente at man må kutte i klimautslipp og at næringen må omstilles.

  -- Jeg vil bidra til at vi får gode samtaler om de store utfordringene vi står overfor. Vi må skape trygge arbeidsplasser og sikre verdiskapning. Vi skal bygge videre på den fantastiske kompetansen og teknologien som finnes i fornybarnæringen, sa Bru. 

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202013:07

  Henrik Asheim satser på ​kompetansepolitikk

  Iselin Nybø (V)  ga Henrik Asheim (H) et vikingsskip under overrekkelsen av nøkkelen til kunnskapsdepartementet. 

  –  Det er så kjipt å dra, utbrøt hun etter omfavnelsen. 

  Asheim sa han vet at han kommer til et kompetent departement som har "fått til mye".

  –  Jeg får også noen flere arbeidsoppgaver, blant annet flyttes kompetansepolitikken opp hit, sa han.

  Den mener Asheim er spesielt viktig i møte med et digitalt næringsliv.

  – Vi må utdanne oss underveis i livet, og da må vi ha en høyere utdanningssektor som er tilpasset det. Der har vi litt å gå på, sa han under spørsmålsrunden etterpå.

 • Julia Nilsen Martincic
  24. januar 202013:01

  Jan Tore Sanner skrøt av Siv Jensen som finansminister

  Under overrekkelsen av nøkkelen til Jan Tore Sanner (H), sa Siv Jensen (Frp) at han skal være "verktøykassen til statsministeren".

  Sanner skrøt av Jensen og sa hun har styrt "godt og trygt" som finansminister. Han oppfordrer henne til å ta med seg noe av ånden som finansminister inn i den nye rollen som opposisjon.

  – Du har vært flink til å vise omsorg. Det er viktig med penger og å styre riktig, men å ta vare på hverandre er også viktig, sa han. 

  Jan Tore Sanner får nøkkelen til finansdepartementet av Siv Jensen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix