Politikk

Stortinget vil analysere politikernes reisemønstre i jakten på feilaktige reiseregninger

Stortinget har iverksatt en rekke tiltak som følge av Aftenpostens avsløringer om falske reiseregninger. Nå vil de bruke nye metoder i jakten på feil eller juks.

Manglende kontroll av stortingspolitikernes reiseregninger gjorde det blant annet mulig for Fremskrittpartiets Mazyar Keshvari å levere fiktive reiseregninger for 450.000 til nasjonalforsamlingen.
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder

Det siste året har Aftenposten avslørt at to stortingspolitikere har levert en lang rekke falske reiseregninger. Foreløpig har dette først til politianmeldelser fra Stortinget, politietterforskninger og én bedrageridom.

I tillegg har vi funnet en rekke andre feil, avvik eller brudd på regelverket som har ført til andre representanter har vært nødt til å betale tilbake penger.

Les noen av avsløringene:

Retten: Ingen reell kontroll av reiseregningene

I dommen mot stortingsrepresentant Mazyar Keshvari skrev Nedre Romerike tingrett at svindelen kunne skje som følge av at Stortingets reiseregningssystem var «organisert uten reell kontroll med refusjonskravene», og Stortinget har siden den gang innført en rekke nye krav til stortingsrepresentantenes reiseregninger.

Blant annet at de må kunne dokumentere at reisene faktisk har vært gjennomført (se faktaboks).

Har besluttet «utvidet kontroll»

Nå opplyser Stortingets administrasjon at de planlegger en enda grundigere gjennomgang av reiseregninger og reisedata som ligger i systemene.

«Presidentskapet har besluttet at administrasjonen kan utføre utvidet kontroll av stortingsrepresentantenes reiseregninger. Det jobbes med å etablere et system som i større grad kartlegger og analyserer reisemønster for representantene basert på administrasjonens egen informasjon», skriver stortingsdirektør Marianne Andreassen i en e-post sendt fra Stortingets informasjonsavdeling.

Marianne Andreassen er administrativ toppsjef på Stortinget.

Aftenposten brukte avviksanalyse som metode

En slik analyse var én av metodene Aftenposten brukte i våre avsløringer.

Ved å analysere data om 19.700 reiser gjennomført av de 169 stortingsrepresentantene gjennom to år, kunne vi identisere avvik i reisemønstre som dannet grunnlaget for en nærmere undersøkelse. Deretter gikk vi gjennom selve reiseregningene og sammenlignet dette med opplysninger fra andre kilder, blant annet i sosiale medier.

Stortingets administrasjon opplyser at de har behandlet rundt 15.000 reiseregninger siden Aftenpostens første saker i oktober i fjor, og ledelsen i nasjonalforsamlingen mener at de nye tiltakene fungerer godt.

«Administrasjonen erfarer så langt at innføringen av skjerpede dokumentasjonskrav gir bedre grunnlag for å sikre at reiser er gjennomført i tråd med formålet og i henhold til regelverket», skriver Andreassen.

Les også

 1. Ap-politiker ble politianmeldt for å levere falske reiseregninger. Syv måneder senere er hun fremdeles ikke avhørt.

 2. Aftenposten avslører: Ap-politiker har levert uriktige reiseregninger til Stortinget i minst fire år

 3. Stortinget vil ikke gi Mazyar Keshvari godtgjørelse mens han soner

 4. Kongens trontale taus om maktkamp, bedrageri og regjeringskrangel

Les mer om

 1. Stortingsregnskapene
 2. Stortinget