Politikk

Ap mener Listhaug kommer for sent på banen: – Ville vært bedre rustet hadde det ikke vært for Frp

Arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet (Ap), Arild Grande sier Frp tidligere har stemt ned tiltakene de selv etterlyser nå. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Aps Arild Grande kritiserer Frps innsats mot arbeidslivskriminalitet. – Underlig å være negativ til noe han sier å være for, svarer Sylvi Listhaug.

 • Hanne Christiansen
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

Oslo Frp og partiets nestleder Sylvi Listhaug vil oppheve taushetsplikt mellom offentlige etater for å forebygge og avsløre det de kaller «kriseprofitører».

Listhaug sier søndag til Aftenposten at hun frykter misbruk av både dagpenger og støtteordninger i kjølvannet av koronakrisen. Hun vil ha mer kontroll og nye verktøy for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

– Allerede nå ser vi at mange permitterer folk for deretter å ha dugnad på arbeidsplassen. Hvis man har behov for arbeidskraft, må man la være å permittere, sier Sylvi Listhaug.

Arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet (Ap), Arild Grande, er imidlertid kritisk til at Frp kommer på banen først nå.

– Dette hadde vært løst om Frp stemte for våre forslag om opptrappingsplan for A-krimsentrene tilbake i 2018, sier Grande.

Les også

Listhaug vil oppheve taushetsplikt mellom offentlige etater for å forebygge og avsløre «kriseprofitører»

Sylvi Listhaug og nestleder i Oslo Frp, Andreas Meeg-Bentzen vil ha tiltak for å forhindre juks med kriseordningene til næringslivet. Foto: Siri Øverland Eriksen

Stemte mot oppheving av taushetsplikten

Listhaug og politisk nestleder i Oslo Frp, Andreas Meeg-Bentzen, vil at regjeringen skal vurdere to tiltak:

 • Aktiv bruk av sentrene som etterforsker arbeidslivskriminalitet, A-krimsentrene.
 • Oppheve taushetsplikten mellom Arbeidstilsynet, Nav, politiet og Skatteetaten for å forebygge, forhindre og/eller oppdage lovbrudd.

– Dette tyder på at Frp har skjønt at deres innsats mot arbeidslivskriminalitet har vært for dårlig, sier Grande.

For to år siden fremmet Ap forslag om økonomisk opptrapping slik at A-krimsentrene skulle dekke hele landet. Forslaget ble behandlet i arbeids- og sosialkomiteen i april 2018, som på den tiden ble ledet av Frp.

Et av hovedtiltakene var å oppheve taushetsplikten mellom etatene for å styrke samarbeidet mot arbeidslivskriminalitet.

– Dette ble nedstemt med Frp i spissen, sier Grande.

Han er dessuten kritisk til at Frp i regjering har somlet med å offentliggjøre et konkurskaranteneregister, som et virkemiddel for å fjerne kriminelle aktører fra arbeidslivet. Forslaget fikk flertall på Stortinget i desember 2017.

– Resultatet er at Norge nå er dårligere rustet til å hindre juks med for eksempel permitteringsregelverket eller kompensasjonsordningen, enn det vi kunne vært dersom disse tiltakene allerede hadde vært på plass, sier Grande.

Listhaug: – Underlig

«Det er underlig at Arild Grande er negativ til noe han sier å være for», svarer Listhaug i en e-post til Aftenposten.

«I stedet for å kritisere bør Arbeiderpartiet heller applaudere et godt forslag som kan bidra til å løse utfordringer vi ser kommer som følge av den ekstraordinære situasjonen pandemien nå gir.»

Ifølge Listhaug har innsatsen mot arbeidslivskriminalitet har aldri vært så høy som etter at Frp kom i regjering og hatt hånden på rattet.

«Det er gjort en rekke tiltak for å samkjøre innsatsen mellom etatene og på tvers av landegrenser, det er etablert syv A-krimsentre med tverrfaglig kompetanse og det er gjort et betydelig samarbeid med partene i arbeidslivet for å bekjempe arbeidslivskriminalitet», skriver Listhaug.

Hun skriver videre at taushetsplikt har vært lempet på flere ganger tidligere.

«Men forslaget Frp nå fremmer er tilpasset situasjonen vi er i nå hvor mange bedrifter melder inn permitteringer og arbeidskriminaliteten endrer karakter og volum. Grande og Arbeiderpartiet bør nå bidra til å få dette på plass.»

På kritikken om å offentliggjøre informasjon om konkurskarantener, viser Listhaug til at konkursregisteret ble søkbart for alle 1. april i år.

«Dette har vi allerede på plass, så her har ikke Arild Grande har fulgt med i timen», skriver Listhaug.

Til dette svarer Arild Grande:

– Dette er ikke i nærheten av å svare på det Stortinget ba om. Vi ønsker større åpenhet og at flere opplysninger om straffbare forhold kommer frem, slik at vi får kastet de kriminelle ut av norsk arbeidsliv.

Les mer om

 1. Arild Grande
 2. Sylvi Listhaug
 3. Taushetsplikt
 4. Koronaviruset