Tre KrF-fylkeslag stemmer mandag – følger partiledelsens råd

Tre nye fylker velger mandag utsendinger til KrF-landsmøtet. De vil alle følge partiledelsens ønske om å speile meningsmangfoldet.

Valget av landsmøtedelegater fra Rogaland blir sett på som et nederlag for KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

KrFs fylkespartier i Buskerud, Hedmark og Finnmark møtes mandag kveld for å velge sine utsendinger til det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Skjebnelandsmøtet skal velge hvilken politisk retning KrF skal ta.

Som første fylkesparti ut, valgte Rogaland i helgen en landsmøtedelegasjon der den «blå» fløyen dominerer, selv om en tredjedel på møtet støttet et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Til tross for at KrF-ledelsen er splittet om det politiske veivalget, er de enige om å være kritiske til Rogalands valgprosess.

Partiledelsen har derfor innkalt til ekstraordinært landsstyremøte kl. 16 mandag for å diskutere prosedyrene for valg av delegater til landsmøtet. Partileder Knut Arild Hareide avviser at han vil legge frem noe forslag om regningslinjer for valg av delegater til landsmøtet.

– Vi skal kun ha en samtale om gjennomføringen av fylkesårsmøtene etter ønske fra fylkesledere. Vi skal ikke legge frem noen anbefaling eller vedtak fra landsstyret, sier Hareide til VG.

Les også

Hastemøte i dag: Hareides veivalg er i ferd med å spore av | Trine Eilertsen

Prøvevoteringer

Lederne i de tre fylkespartiene som har sine møter mandag, sier til NTB at de vil velge landsmøtedelegater som gjenspeiler meningsmangfoldet.

– Det som skjedde i Rogaland var uheldig, sier KrFs fylkesleder Oluf Maurud i Hedmark.

Han støtter selv Hareides linje om å gå inn i en regjering med Senterpartiet og Ap, men sier at også nestledernes linje om å gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har sine tilhengere i Hedmark.

-Vi ønsker å velge landsmøtedelegater som gjenspeiler synet i fylket, sier Maurud. Hedmark sender en delegasjon på seks personer til landsmøtet.

Fylkesårsmøtene skal først ha prøvevoteringer om de ønsker å gå i regjering, deretter om hvilken side KrF skal gå til hvis det er flertall for regjeringsdeltagelse. Til slutt blir det valg av landsmøtedelegatene.

Partiledelsen til Buskerud

– Vi har tradisjon for å sende landsmøtedelegater som har posisjoner i fylkeslaget. Men jeg utelukker heller ikke at det kan komme benkeforslag på møtet, sier fylkesleder Hege Irene Fossum i Buskerud KrF.

Hun støtter selv en «blå» regjeringsdeltagelse, men vil ikke forskuttere hvordan Buskerud-delegasjonen på seks personer blir sammensatt.

– Jeg ville trodd det var flertall for «blå» side, men i det siste har jeg også fått signaler som heller mot «rødt», så jeg kan ikke forutsi resultatet, sier Fossum.

Både partileder Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad deltar på Buskerud-møtet.

Finnmark KrF velger sine fire delegater på et telefonmøte mandag kveld.

Landsstyrerepresentant og leder i Vadsø KrF, Otto Strand, sier at det trolig er «rødt» flertall, men ønsker at fylkesårsmøtet velger en representativt delegasjon.

– Det som skjedde i Rogaland var uheldig, sier Strand.

Les også

De «blå» i KrF synes ikke det er krise om Hareide går

– Stå samlet

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier partiet må komme seg samlet gjennom veivalget. På spørsmål om han er bekymret for om det lar seg gjøre, svarer han:

– Jeg vil ikke bruke ordet bekymring. Men når landsmøtet nærmer seg, vil temperaturen og alvoret stige. Da er det viktig å stå samlet, sier Ropstad.

KrF-nestlederen påpeker at landsstyremøtet ikke kan bestemme hvordan fylkesårsmøtene skal ta sine valg.

En av tre deltagere på fylkesårsmøtet i Rogaland stemte for partileder Knut Arild Hareides råd om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Men bare én av de 16 landsmøtedelegatene som ble valgt, støtter dette veivalget.

Et forslag om å velge etter forholdstallsprinsippet ble stemt ned.