Amundsen: Bør vurdere regjeringsdeltagelse om Solberg sier ja til EU-flyktninger

– Det går en grense for hva Frp kan akseptere. Vi begynner å nærme oss den grensen sterkt nå, sier tidligere justisminister Per-Willy Amundsen til NRK.

Per-Willy Amundsen mener ikke Norge skal være med på EUs migrantavtale.

Den tidligere Frp-statsråden mener Frps landsstyre bør vurdere om partiet skal gå ut av Regjeringen, hvis statsminister Erna Solberg sier ja til at Norge skal ta sin del av byrden gjennom EUs migrantavtale.

Statsministeren har åpnet for at Norge bør kunne være med på avtalen som Angela Merkel og de andre EU-toppene nylig ble enige om. Den tar både til orde for felles asylmottak og en fordeling av flyktninger og migranter EU-landene imellom.

Frp bør sette ned foten og si nei

Amundsen, som nå er stortingsrepresentant for Frp fra Troms, uttalte til NRK i helgen at Frp bør sette ned foten og si nei. Også tidligere Frp-formann Carl I. Hagen har raslet med sablene overfor statsministeren.

Han uttalte til Dagbladet mandag at Siv Jensen må ta Frp ut av regjering dersom Norge tar imot nye flyktninger som har kommet til Europa over Middelhavet.

spørsmål fra NRK om også Amundsen mener dette er en sak Frp kan forlate Regjeringen på, svarer den tidligere justisministeren at det ikke er opp til ham og Frps stortingsgruppe å avgjøre det.

Naturlig å koble inn landsstyret

– Det er en beslutning som Frps landsstyre i så fall må ta. Derfor mener jeg også at det er naturlig at partiets landsstyre blir innkalt til å ta stilling til denne saken, sier han.

Amundsens og Hagens synspunkt støttes av stortingsrepresentant og utenrikspolitiker Christian Tybring-Gjedde.

– Jeg tror Erna forstår alvoret her. Dette blåser ikke over, sier han til NRK.

Limi: registrerer engasjementet

Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, sier til Aftenposten at han registrerer et engasjement i partiet for å forhindre et eventuelt vedtak om at Norge skal ta imot flere flyktninger.

– Så vidt jeg vet har vi ikke fått noen henvendelse om å bli en del av EUs kvotesystem. Det blir en diskusjon vi må ta i regjering, hvis en slik henvendelse skulle komme. Foreløpig er dette derfor et hypotetisk problem.

– Men vi er med i Schengen-samarbeidet?

– Ja, det er vi.

– Da er det kanskje ikke helt usannsynlig at det kommer en henvendelse?

– Vi får se om det skjer, og i så fall ta stilling til den hvis den kommer, sier Limi som legger til at hvis den kommer, er Frps utgangspunkt at partiet er veldig restriktivt til å ta imot flere enn partiet har forpliktet seg til i Jeløya-avtalen.

Han sier det er opp til sentralstyret og landsstyret om dette er et tema som skal tas opp i slike fora.

Annet syn i Venstre

Venstres sentralstyremedlem og innvandringspolitiske talskvinne, Guri Melby, har en helt annen innfallsvinkel til avtalen enn de nevnte Frp-politikerne. Hun har gitt uttrykk for at Norge må være med på det internasjonale samarbeidet for å håndtere migrantutfordringene.