Solberg vil ha debatt om sykelønnsordningen – men ikke nå

– Det viktige nå er å få ned sykefraværet og øke yrkesdeltagelsen. Så får vi ta debatten om sykelønnsordningen i neste runde, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.

Erna Solberg vil ha debatt om sykelønnsordningen, men ikke nå.

Det var i Aftenposten fredag at Høyres fremste finanspolitiker Henrik Asheim tok til orde for å kutte i sykelønnsordningen og si nei til nye, dyre reformer hvis utgiftsøkningen ikke også har en inndekning.

– Skal man bruke mer, må man ta det fra et annet sted, sa Henrik Asheim som også leder Stortingets finanskomité.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg vil ikke ta stilling nå til Asheims forslag om å røre det Asheim kaller «en hellig ku» i norsk politikk, nemlig sykelønnsordningen.

– Det viktige nå er å få ned sykefraværet og øke yrkesdeltagelsen. Så får vi ta debatten om sykelønnsordningen i neste runde, sier Solberg og understreker at for denne stortingsperioden så ligger Høyres politikk om ikke å røre sykelønnsordningen fast.

– Det er jeg også glad for at han (Henrik Asheim, red.anm.) også sier, sa Solberg.

– Så du er åpen for å gjøre noe med sykelønnsordningen i neste periode?

– Nei, det er ikke det jeg sier. Vi skal ha en ny diskusjon om et nytt program. Da får vi ta den debatten, sier Solberg.

Negativ finansminister

Finansminister Siv Jensen (Frp), som gjestet Høyres landsmøte lørdag ettermiddag, var negativ til Asheims utspill.

Siv Jensen

– Jeg synes det er bra at Henrik Asheim reiser en debatt om resultater i politikken og at vi må forvalte skattebetalernes skattepenger på en fornuftig måte, men det er ikke alle virkemidlene til Asheim jeg er enig i, sier Jensen.

– Vi kan ikke si ja til alle gode formål fremover, men det er mange måter å finne handlingsrom i økonomien på. Kutt i sykelønnen trenger ikke være aktuelt.

– Så det er ikke sikkert at sykelønnsordningen skal endres?

– Nei, snarere tvert imot. Og det gjenstår å se om dette er noe Høyre vil beslutte. Høyre er ikke for det i dag. Det er heller ikke Frp, sa Frp-lederen.

Tajik: Nå ser vi skattelettens pris

Ap-nestleder Hadia Tajik sier Asheims forslag viser at flere år med skattekutt fra Solberg-regjeringen nå får «sin pris».

– Høyre varsler nå at de ikke lenger har råd til velferden vår. At finanspolitisk talsperson Henrik Asheim vil kutte i sykelønnen, er ikke overraskende.

Hadia Tajik

– Det er som regel bare i valgkamper at Høyre freder sykelønnsordningen. Da Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen advarte mot dette, kalte Erna Solberg det en løgn.

Hun mener Asheim provoserer når han samtidig forsvarer skattekutt.

– Når Asheim i tillegg sier at skattekutt ikke er sosialpolitikk, men noe som skal gjøre at det er lønnsomt å jobbe, så må det provosere dem med normal inntekt som bare har fått hundrelapper i skattelette, mens de som har høy inntekt og mye formue har fått flere titalls tusen kroner.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken sier Asheims uttalelser viser at Elite-Høyre er tilbake.

– Nå er Elite-Høyre virkelig tilbake, med kutt i inntektene til de syke samtidig som de lover milliarder i nye skattekutt til de rikeste, sier Lysbakken.

Han mener velferdsstaten «i høyeste grad er bærekraftig».

– Norge er et av de mest produktive landene i verden, og velferdsstaten er en viktig årsak til dette.

Han mener det er «Høyres skattekutt til de rikeste som ikke er bærekraftig».

– Det svekker samholdet i samfunnet når folk ser at de som har mest bidrar med mindre til fellesskapet, samtidig som det kuttes i velferden. Det er en utvikling som ikke kan fortsette. På et tidspunkt vil samfunnskontrakten vår begynne å rakne.

Asheim: Forutsigbar kritikk fra venstresiden

– Dette er skuffende og forutsigbar kritikk fra venstresiden, sier Asheim.

Henrik Asheim

– Vi er nødt til å gjøre det mer lønnsomt både å jobbe og å skape arbeidsplasser for å sikre bærekraften i velferdssamfunnet vårt. Derfor er det viktig å redusere skattene. Vi må også vurdere om velferdsordningene treffer godt nok og hjelper de som trenger det mest.

– Dette er veldig illustrerende. Mens vi på høyresiden ser utfordringene som står foran oss og diskuterer ny politikk er alt venstresidens klarer å komme med gammel retorikk.