Ap stiller nye spørsmål til Solberg: Kan statsministeren forsikre om at Per Sandberg er innforstått med alvoret?

Ap øker presset i saken om statsråd Per Sandbergs omstridte feriereise med kjæresten til Iran.

Statsminister Erna Solberg (H) må svare på flere spørsmål fra Aps Terje Aasland.

Mandag formiddag sendte Aps næringspolitiske talsperson Terje Aasland to nye spørsmål til statsminister Erna Solberg. Hun har seks dager på seg til å svare.

Ap øker nå presset i saken om Sandbergs sikkerhetsbrudd under feriereisen til Iran og en tidligere tjenestereise til Kina.

Aasland og Ap fikk mandag svar på en rekke spørsmål om fiskeriminister Per Sandbergs feriereise til Iran. Han reiste sammen med sin nye kjæreste Bahareh Letnes, som er født i Iran.

Han hadde med seg tjenestetelefon og meldte ikke fra til Fiskeridepartementet eller Statsministerens kontor om at han endret ferieplaner fra Tyrkia til Iran.

Det skjedde først etter at iranske myndigheter fortalte den norske ambassaden i Teheran at Sandberg var i landet.

Nå vil Ap altså ha ytterligere svar.

Oppstyret etter feriereisen til Iran med norskiranske Bahareh Letnes gjør at Per Sandberg nå ber om en samtale med PST om situasjonen. Her fra Dagsnytt 18 på NRK i forrige uke.

Spør om andre anledninger enn ferien

I svaret mandag refset statsministeren sin statsråd offentlig, men vernet ham.

Dette mener Aasland Ap ikke er nok og har sendt et nytt brev med to spørsmål.

Aps Terje Aasland stiller nye spørsmål til statsministeren om Per Sandbergs reise til Iran med kjæreste og tjenestetelefonen.

Aasland vil vite om Sandbergs mobiltelefon kan ha blitt lekket/tappet også i andre sammenhenger. Det vises da til hans første reise til Iran i 2016, ved besøk på den iranske ambassaden og hans reiser og besøk som statsråd i Kina og Russland.

Aasland peker spesifikt på tiden da Sandberg også fungerte som justisminister etter at Sylvi Listhaug ga seg.

«Kan statsministeren forsikre om at sensitive opplysninger knyttet til Per Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran eller andre reiser/arrangementer også i den tid da han fungerte som justisminister?»

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp), her sammen med Bahareh Letnes i Iran i sommer, orienterte Statsministerens kontor om Iran-reisen først to dager etter at han kom til landet.

Klar over at han har gjort feil

I brevet viser Aasland også til statsministerens egne formuleringer i svarbrevet mandag der hun skriver: «Fiskeriministeren er klar over at han har gjort feil og sier at han har tatt lærdom av dette og vil følge sikkerhetsråd og rutiner heretter.»

Aasland viser til statsråd Sandbergs eget svar på spørsmål fra SV, der han skriver at han har bedt om et møte med PST. Aasland mener det er relevant å få vite om det er Sandberg selv, statsministeren eller PST som har bedt om dette møtet.

Aasland konkretiserer dette slik:

«Kan statsministeren forsikre om at Sandberg faktisk er innforstått med alvoret av å ikke følge sikkerhetsregler/råd fra sikkerhetsmyndighetene og at dette ikke vil gjentas og at det er Sandberg selv som gjennom sin forståelse av situasjonen har bedt om møte med PST for å avklare ytterligere forhold.»

Johansen: Sandberg ga blaffen

Raymond Johansen, Arbeiderpartiets byrådsleder i Oslo, er forbauset over at statsminister Erna Solberg og partileder Siv Jensen ikke reagerer kraftigere etter Per Sandbergs Iran-tur.

Tirsdag morgen sendte byrådslederen ut en twittermelding der han sammenlignet konsekvensene av tidligere statsråd Åslaug Hagas regelbrudd da hun leide ut et stabbur, og Sandbergs tur til Iran.

– Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen har sagt mye klokt. Men han har også sagt at Sandberg har handlet naivt. Akkurat det er jeg uenig i. Han hadde kunnskapen fra tidligere reiser, men Sandberg har gitt blaffen, sier Johansen.

Byrådslederen sier at han gjennom 13 år forholdt seg aktivt til sikkerhetsrådene fra PST, mens han jobbet i UD, i Norad og i Flyktninghjelpen.

– PST har den beste kompetansen og gir gode råd. Da jeg nylig var i Kina ble jeg rådet til å la smarttelefonen ligge hjemme, og jeg er byrådsleder, ikke statsråd, sier han.

På spørsmål fra Aftenposten om han vil kommentere Johansens uttalelser skriver Per Sandberg i en e-post:

– Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av.

– Sandberg har gitt blaffen, sier Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, om Per Sandbergs Iran-reise.

Svarer ikke om Sandbergs fremtid

Raymond Johansen mener Erna Solberg og finansminister Siv Jensen burde reagert hardere.

– Så ser jeg at både statsministeren og Sandbergs partileder sier at de registrerer hva som har skjedd, og at det er lov å gjøre feil. Det reagerer jeg sterkt på.

– Mener du at Sandberg må gå av som statsråd?

– Det må statsministeren avgjøre. Jeg er forbauset over at hun ikke har reagert tydeligere.

– Men når du tvitrer som du har gjort, og kommer med så sterk kritikk nå, gir du jo inntrykk av at han bør gå?

– Det er det ikke opp til meg å avgjøre. Det er statsministerens ansvar, eller til syvende og sist Stortingets, der sitter ikke jeg.