– Venstre har vist evne til død og gjenoppstandelse mange ganger tidligere

Sentrale Venstrefolk mener Frank Rossavik muligens har tatt litt for mye Møllers tran: - Det er freidig å mene at Norges eldste parti skal legges ned.

Tidligere nestleder i Venstre, Olaf H. Thommessen mener Frank Rossavik tar kraftig i -men at han også peker på noen vesentlige problemer med dagens Venstre.
  • Per Kristian Aale

Det sier tidligere nestleder Olaf H. Thommessen.

– Venstre har vist evne til død og gjenoppstandelse mange ganger tidligere, og man bør ikke feste lit til Rossaviks spådom – akkurat som at man ikke skulle feste lit til hans tidligere spådom om SVs død, sier Thommessen, som nå er administrerende direktør i Bedriftsforbundet.

Modent for nedleggelse

I morgen starter Venstres landsmøte i Ålesund. Dagen før partitoppene samles på Sunnmøre, skriver Aftenpostens Frank Rossavik i en kommentar at «Venstre er modent for nedleggelse», og at det liberale mellompartiet har enda større utfordringer frem mot stortingsvalget til høsten enn det SV har.

Rossavik mener at Venstres strategi om en regjering med Høyre og Kristelig Folkeparti - uten Fremskrittspartiet - er lite realistisk. Samtidig peker han på at partiet er blitt flink til å dyrke sine nederlag istedenfor å feire sakene som de har fått gjennom i samarbeidet med den blåblå regjeringen.

Venstreleder Trine Skei Grande ønsket torsdag ikke si noe om Rossaviks kommentar.

Det har de siste dagene blåst kraftig rundt Venstrelederen, spesielt etter Trine Skei Grande i VG snakket om hvordan Venstre vil presse Frp ut av den blå regjeringen og overta plassen.

-Pessimistisk Rossavik

Nestleder Terje Breivik, derimot, hadde følgende å si om Rossaviks kommentar:

– Jeg har stor glede av å lese kommentarene til Frank Rossavik, selv om de ofte har en pessimistisk undertone. Denne var i overkant pessimistisk, mener han.

Breivik mener at Rossavik baserer kommentaren på et premiss om at Venstres regjeringsalternativ er helt urealistisk.

– Jeg er overrasket over at en så erfaren kommentator ikke ser litt lengre frem. Så sent som ved kommunevalget i 2015 var sentrumspartiene til sammen større enn Frp. Hadde det vært tilfelle i Nydalen i 2013, kunne situasjonen nå fort sett annerledes ut, mener Breivik.

– Har likevel noen poenger

Selv om Olaf Thommessen mener Rossavik tar kraftig i, innrømmer den tidligere venstrepolitikeren at Rossavik har flere poenger som gjør at partiet nå burde gjennomføre en langspurt inn mot stortingsvalget til høsten. Samtidig peker han på at mye kan skje før valget.

– Venstre må få stortingsrepresentantene til å jobbe sammen med viktige saker samtidig som de dropper symbolsaker som avgifter på plastposer, drivstoff og flyreiser.

Må kutte ut symbolsakene

Thommessen mener at Venstre på grunn av ultimatumet fra Frp i budsjettforhandlingene i fjor høst endte opp som et avgiftsparti som folk i distriktene lider av. Bor man i distriktene må man kjøre bil og ta fly. Da er disse avgiftene upopulære, mener Thommessen.

– Isteden burde Venstre være et parti som kjemper mot drager: Mot nasjonalisme, proteksjonisme og intoleranse. Venstre burde være partiet som samler fronten mot den nasjonalistiske bølgen som skyller over Vesten, fra Brexit og Trump til Senterpartiet og Sylvi Listhaug her hjemme.

For tidlig å konkludere

Eldbjørg Løwer var nestleder i Venstre 1981 til 1985 og hadde to forskjellige statsrådsposter i den første Bondevik-regjeringen. Hun mener at Rossavik gjør opp status altfor tidlig.

– Landsmøtet vil garantert tydeliggjøre politikken. Dessuten er det lenge til valget, og jeg vil ikke trekke noen konklusjoner før etter det, sier Løwer som understreker at hun ikke lenger har noen rolle i partiet.

  • Her er to andre kommentarer som har skapt politisk temperatur denne uken:
Ernas borgerlige samarbeid i dyp kriseVenstre melder seg ut