Politikk

Haga: – Kan bli omvalg i Drammen

Dersom det har foregått kjøp av stemmer i Drammen, kan det i ytterste konsekvens føre til at det må avholdes omvalg der, sier kommunalminister Åslaug Haga (Sp).

Kommunalminister Åslaug Haga (Sp) åpner for gjenvalg i Drammen, dersom det har blitt kjøpt stemmer. Foto: SCANPIX/KYRRE LIEN

Haga, som har det øverste ansvaret for gjennomføringen av høstens kommune— og fylkestingsvalg, ser svært alvorlig på påstandene om at noen skal ha forsøkt å kjøpe stemmer til Arbeiderpartiet i Drammen.

– Kjøp og salg av stemmer er moralsk forkastelig, men også et lovbrudd, sier Haga til NTB.

Kommunal- og regionaldepartementet har nå tett kontakt med Drammen kommune og politiet, som har innledet etterforskning av saken.

– I ytterste konsekvens kan dette føre til at valget i Drammen blir underkjent. Den beslutningen kan fattes av kommunestyret i Drammen og av departementet, sier Haga.

Før man eventuelt fatter en slik beslutning, må det vurderes om det er grunn til å tro at det påståtte valgjukset har påvirket sammensetning av mandater. Drammens ordfører Tore Opdal Hansen (H) sa onsdag at han ikke regner med at det som har skjedd vil få noen betydning for valgresultatet i kommunen.

Etterforskning

Det var avisen Drammens Tidende som onsdag skrev at to personer skal ha tilbudt personer i rusmiljøet i Drammen en femtilapp for å stemme på Arbeiderpartiet i årets valg.

På bakgrunn av det bestemte politiet seg for å opprette en sak. I første omgang vil politiet avhøre dem som har stått fram og fortalt at de er blitt tilbudt penger for å gi sin stemme til Ap.

– Det er en gammel bestemmelse som omhandler påvirkning i forbindelse med valg. Dersom noen blir kjent skyldige, vil bøter være aktuell straff, sier politiinspektør Dag Lyngås til NTB.

– Angår ikke partiet

Aps partisekretær Martin Kolberg sier han ikke kjenner saken i Drammen og han er derfor forsiktig med å gi noen kommentar. Men han mener saken i alle tilfeller ikke angår partiet som sådan.

– Alle skjønner at dette ikke har noe med Arbeiderpartiet å gjøre. Hvis det er noe i påstandene, så er det enkeltpersoner som står bak, ikke Ap som parti. Vi oppmuntrer selvsagt ikke til slikt. Vi tar tydelig avstand fra det, sier Kolberg til NTB.

Kommunalminister og Senterpartileder Åslaug Haga mener på sin side at Arbeiderpartiet må gå i seg selv, dersom det blir bevist at det er blitt betalt penger for Ap-stemmer i Drammen.

– Da bør det berørte partiet gå noen runder med seg selv, sier Haga.

Hun kjenner ikke til tidligere tilfeller av kjøp og salg av stemmer i Norge.

Lederen i Ap i Drammen, Torgeir Micaelsen, truer med å ekskludere de skyldige dersom de blir funnet. Han varsler også at man vil utarbeide etiske retningslinjer for hvordan man skal drive valgkamp som kandidat for Ap.

Tok pengene, stemte Frp

Blant dem som fikk tilbudet om penger var Else Marie Romset. Hun tok imot pengene fordi hun rett og slett trengte dem. Det skjedde 6. september. Hun fikk også en stemmeseddel fra Arbeiderpartiet. Romset gikk til stemmelokalet i rådhuset, krøllet sammen stemmeseddelen, og la merke til at den var ferdig utfylt med et kryss for personstemme til bystyrepolitiker Yousuf Gilani (Ap).

– Jeg tok imot pengene, men stemte Frp, sier Romset til Drammens Tidende.

Yousuf Gilani stilte seg onsdag uforstående til påstandene og antydet at noen har plantet historien for å sverte ham og Arbeiderpartiet.

Les mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Drammens varaordfører truer lokal venstreleder med «rykter» og saksøker politiet

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Stadig flere velgere endrer på stemmeseddelen ved lokalvalg

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Ap fortsatt størst og MDG mest frem ved årets skolevalg

 4. NORGE
  Publisert:

  Frp sier nei til Sanners nye valglov

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Ap tar omkamp for å skrote ny gigantregion. Håper å få KrF med på laget.

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Ap-veteran Martin Kolberg slår full alarm: - Vi er i krise