Politikk

Frp-topper kalt inn til møte i statsministerboligen

Statsminister Erna Solberg (H) skal på et krisemøte om 2017-budsjettet mandag kveld ha jobbet for å få regjeringskollega Frp med på å åpne den omstridte bilpakken, melder NRK.

Frp-nestleder Per Sandberg ankom statsministerboligen mandag ettermiddag. Like etter var også partileder Siv Jensen på plass.
  • Stine Barstad
    Journalist

Jensen passerte fremmøtt presse uten å gi noen kommentarer da hun kom til Statsministerboligen like før klokka 16.30.

Rundt ti minutter etter ankom også Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg. Senere ankom også blant annet finanspolitisk talsmann Hans Andreas Limi.

– Jeg har blitt kalt inn av Erna, sier han til pressen på vei inn.

– Går det mot et brudd?

– Jeg vet ikke. Jeg er blitt kalt inn av Erna. Så får vi se, svarte Limi ifølge VG.

Også Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten deltok i møtet. Sandberg forlot møtet igjen rundt kl 18 mandag kveld.

På spørsmål om han tror regjeringen overlever budsjetthøsten, svarte Sandberg muntert på vei ut:

– Det er bare politikk det handler om, alt ordner seg til jul!

  • Les også Trine Eilertsens kommentar om borgerlig kaos 2.0: Venstre jobber for et klimapolitisk skippertak. Det kan velte samarbeidsavtalen

Aftenposten fikk tidligere mandag beskjed om at det skulle være møte med budsjettforhandlinger mellom Regjeringen og støttepartiene i statsministerboligen klokken 16.30, men mandag ettermiddag kom beskjeden om at at møtet var utsatt.

– Vi jobber ut over kvelden med forslagene fra Venstre, sa statssekretær Sigbjørn Aanes (H) til Aftenposten.

NRK melder mandag kveld at statsminister Erna Solberg forsøker å overbevise regjeringspartner Frp om å godta endringer i bilpakken der høyere drivstoffavgifter kompenseres med lettelser som gjør at bilistene samlet sett kommer ut i pluss.

Finansminister Siv Jensen ankom statsministerboligen like før klokken 16.30 mandag.

Hareide: Forventer nytt møte i morgen

KrF-leder Knut Arild Hareide tilbringer kvelden på sitt kontor på Stortinget. Han regner ikke med invitasjon til noe nytt forhandlingsmøte med regjeringspartiene før tirsdag morgen.

– Etter gruppemøtet i dag har vi valgt å spille inn konkrete forslag som vi ber Regjeringen vurdere. Det er bakgrunnen for at det er et møte mellom Høyre og Frp nå, sier Hareide til Aftenposten.

– Det er naturlig at Regjeringen trenger litt mer tid, så jeg forventer ikke nye møter i dag. Min forventning er at det blir nye møter i morgen, og helst at vi kommer i gang så tidlig som mulig, sier KrF-lederen.

KrF har spilt inn både forslag til løsninger på den fastlåste debatten om tiltak for å redusere klimautslipp, og mer til KrFs hjertesaker som sårbare barn, skole og distrikt.

– Er miljøforslagene dere har spilt inn i dag egnet til å bygge bro mellom Venstre på den ene siden og Frp på den andre?

– Det kan de være. Men det skal ikke jeg uttale meg om, det må de partiene gjøre.

KrF-leder Knut Arild Hareide overleverte Regjeringen nye forhandlingsforslag mandag.

– Opplever vilje fra alle fire

En kilde i ett av regjeringspartiene sa til Aftenposten tidligere i dag at det ikke lenger er et spørsmål om Venstre kom til å bryte forhandlingene, men når.

KrF-lederen deler ikke denne virkelighetsoppfatningen.

– Jeg opplever at det er fire partier som ønsker å få til en enighet, sier Hareide.

Venstre la lørdag frem nye klimaforslag der partiet blant annet la opp til en økning i CO2-avgiften.

Høyre og Frp reagerer på dette, fordi de mener det indirekte vil føre til høyere pumpepriser på bensin og diesel.

Også KrF-kilder kaller deler av Venstres nye klimapakke for «urealistisk» og «skrivebordsforslag».

DN melder at Erna Solberg og de andre i regjeringspartiene måtte vente halvannen time på KrF og Venstre som forhandlet seg i mellom på et separat rom i statsministerboligen før de kunne begynne selve forhandlingsmøtet lørdag kveld.

Les mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Høyre (H)
  3. Fremskrittspartiet (Frp)
  4. Politikk
  5. Kristelig Folkeparti (KrF)