Politikk

Politiet skal etterforske mulig valgfusk i Drammen

Politiet starter etterforskning etter at folk i Drammen skal ha fått tilbud om penger og mat for å stemme på Arbeiderpartiet.

Statsminister Jens Stoltenberg var hovedtaler under 1.mai-arrangementet i Drammen. Nå vil politiet etterforske Ap for mulig valgjuks. Foto: Terje Bendiksby/ SCANPIX

LES OGSÅ:

Les også

Ap-oppvask etter tilbud om betaling for stemmer

– Vi har drøftet det som kom fram i avisen i dag og bestemt oss for å opprette sak på selvstendig grunnlag, sier politiinspektør Dag Lyngås til NTB.

Politiet vil i første omgang avhøre dem som har stått fram og fortalt at de er tilbudt penger for å gi sin stemme til Arbeiderpartiet.

– Det er en gammel bestemmelse som omhandler påvirkning i forbindelse med valg. Dersom noen blir kjent skyldige, vil bøter være aktuell straff, sier Lyngås til NTB.

Kommunen vil samarbeide med politiet i saken.

– Alle opplysninger som Drammen kommune nå får i saken, blir oversendt til politiet, sier ordfører Tore Opdal Hansen (H) til NRK.

Ordføreren, som leder valgstyret, sier til NTB at eventuelt valgfusk er en politisak, men at brudd på etiske regler er en partisak. Ordføreren regner ikke med at det som har skjedd vil få noen betydning for valgresultatet i Drammen.

Kan bli hoderulling

Det kan bli hoderulling i Drammen Arbeiderparti etter at personer i rusmiljøet i Drammen fikk tilbud om en femtilapp for å stemme på Arbeiderpartiet i årets valg.

Lederen i Ap i Drammen, Torgeir Micaelsen, truer med å ekskludere de skyldige dersom de blir funnet.

– Uten å ha sjekket de juridiske sidene av dette, er jeg rimelig sikker på at vi vil gå inn for det, sier han.

Han varsler også at man vil utarbeide etiske retningslinjer for hvordan man skal drive valgkamp som kandidat for Ap.

– Vi må rett og slett ha en intern oppvask, konstaterer han.

Tok pengene, stemte Frp

Blant dem som fikk tilbudet om penger var Else Marie Romset. Hun tok imot pengene fordi hun rett og slett trengte dem. Det skjedde 6. september. Hun fikk også en stemmeseddel fra Arbeiderpartiet. Romset gikk til stemmelokalet i rådhuset, krøllet sammen stemmeseddelen, og la merke til at den var ferdig utfylt med et kryss for personstemme til bystyrepolitiker Yousuf Gilani (Ap).

– Jeg tok imot pengene, men stemte Frp, sier Romset.

Ifølge Drammens Tidende skal to personer ha oppsøkt byens rusmiljø for å sikre stemmer til Arbeiderpartiet. Dette skal ha skjedd de siste dagene det var mulig å forhåndsstemme.

I tillegg til velgere i byens rusmiljø som ble forsøkt kjøpt for å avgi forhåndsstemme til Ap, fikk andre tilbud om gratis kebab ved enkelte av byens gatekjøkken for å gjøre det samme.

– Svertekampanje

Gilani kjenner ikke til saken. Han opplyser at fiender har ført en svertekampanje mot ham under valgkampen, og han mener noen må ha plantet denne historien for å skade ham.

Bent Sandberg er en annen person i rusmiljøet som fikk tilbud om belønning for å stemme Ap. Han ble oppringt av en person som tidligere vanket i miljøet. Sandberg nektet å ta imot tilbudet.

– Det styggeste er at man utnytter de svakeste i samfunnet. Å tilby en femtilapp er en hån mot folk. Men jeg vet likevel om mange som tok imot pengene, sier Sandberg.

Les mer om

 1. Politikk

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Over én million har forhåndsstemt – lange køer til siste slutt i Oslo

 2. VERDEN
  Publisert:

  Forhåndsstemmingen knuser alle rekorder. Det gir Biden en unik fordel i innspurten.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Nå vokser bompenge-motstanden på venstresiden. 1. mai blir den en kampsak i Drammen.

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Kalddusj på valgkvelden for Støre og Arbeiderpartiet

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Slagene om de store byene: Protestpartier får nøkkelrolle flere steder