Politikk

Kolberg: - Religiøs ekstremisme må bekjempes hele tiden, overalt

Martin Kolberg varsler politisk kamp mot de som misbruker religion til å fremme ekstremisme.

Avtroppende partisekretær Martin Kolberg på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte mandag. Foto: SARA JOHANNESSEN / SCANPIX

 • Stine Barstad
 • Solveig Solveig Ruud

Aps avtroppende partisekretær ble etter sitt utspill om å «bekjempe radikal islam» tidligere i vår kritisert både av sine egne og av opposisjonen for å stigmatisere muslimer og for å forsøke å bygge bro til Frp.

Kolberg fortsatte likevel sine utfall mot religiøs ekstremisme i sin tale til Aps landsmøte mandag. — Denne typen holdninger skal bekjempes hele tiden, overalt. Dialogen skal føres, men her er det ingen grunnlag for imøtekommelse, sa han. Mer fra landsmøtet:

I talen gjorde Kolberg samtidig det klart at det er et «Atlanterhav» mellom Ap og Frps integreringspolitikk, og sa at Frps politikk øker sjansene for parallelle samfunn.

Han viser til at Frp i sitt program skriver at de vil «at Norge hvert år maksimalt skal motta til sammen 1000 mennesker fra land utenfor den vestlige kulturkrets».

— Det er dette som er stigmatisering, ikke det jeg har sagt og det jeg står for, sier han.

- Positivt feil

Han mener Frp med sin ordbruk skaper et kulturelt grunnlag for innvandringspolitikken som er helt annerledes enn Aps, og at dette reduserer innvanderes mulighet til å bli integrert.

Frp-formann Siv Jensen- Det er positivt feil, sier Frp-formann Siv Jensen til Aftenposten.no om Kolbergs påstand.

— Mitt råd til Martin Kolberg at han burde fortelle hva Ap skal gjøre for integrering, sier hun, og viser til at Ap er ansvarlig for manglende integrering av innvandrere de siste ti år.

Kolberg innrømmer at integreringspolitikken på flere områder ikke har vært vellykket, og advarer mot en ny etnisk underklasse.

— En slik utvikling ville være et fundamentalt nederlag for oss, sier han.

Bush-samfunn

Kolberg slo også fast at Frp ønsker et "Bush-samfunn" i Norge og ikke et «Obama-samfunn», fordi de vil lovfeste «minimums-løsninger, og bare ha marked».

— Jeg registrerer at Ap er mer oppfatt av Frp enn Ap på landsmøtet. Frp kommer til å snakke om det vi vil på vårt landsmøte. Da får vi frem sannheten, sier hun.

 • Mitt råd til Martin Kolberg at han burde fortelle hva Ap skal gjøre for integrering

Les også

 1. Mener Frp vil få stor makt over borgerlig regjering

 2. Gro mener Ap kan styre i mindretall

 3. Gro mot Kåre – igjen

 4. Gro Harlem Brundtland

 5. Hyllet av sine egne

 6. Roser kritiske innvandrere

 7. Ikke typisk Gro å twitre

Les mer om

 1. Politikk