Politikk

- Denne plattformen er også historisk

Regjeringen strammer inn asylpolitikken og inviterer arbeidslivet til dialog om likelønn.

Dokumentet på 81 sider legges frem klokken 15 på Soria Moria konferansesenter.
 • Eivind Sørlie
Dokumentet på 81 sider legges frem klokken 15 på Soria Moria konferansesenter.

Les hele regjeringsplattformen her . — Vi takker for tilliten. Vi skal forvalte den med stor respekt, åpnet statsminister Jens Stoltenberg med på Soria Moria da Regjeringen la frem sin plattform for fire nye år ved makten. Stoltenberg sa at «også denne plattformen er historisk, slik Soria Moria 1 var det».

«Det vi nå legger frem, forandrer norsk politikk, og det forandrer virkeligheten i Norge»
Jens Stoltenberg Han la samtidig ikke skjul på at forhandlingene hadde vært utfordrende. - Men Arbeiderpartiet har blitt et bedre parti av dialogen med SV og Sp. Evnen til å utvikle ny politikk sammen, har vært blant det mest spennende ved å sitte i denne regjeringen, sa Stoltenberg.

Varslet økt bruk av fengsling av asylsøkere

— Vi skal ta vår del av ansvaret, men vi skal ikke ta en uforholdsmessig stor del av det, sa Stoltenberg om asylpolitikken. Stoltenberg la vekt på viktigheten av å begrense andelen søkere som ikke har krav på asyl i Norge. - Det er folk hvor vi er redde for at de unndrar seg retur, eller begår kriminelle handlinger, sa Stoltenberg.

Les også

Slik vil Regjeringen stenge asyldørene

Nestleder i SV Bård Vegar Solhjell innrømmet overfor NTB tidligere onsdag at partiet har asylpolitikken var blant SVs nederlag i forhandlingene: — Vi har fått gjennomslag for de sakene vi har prioritert innenfor miljø, skole og likelønn, men erkjenner at vi ikke har fått gjennomslag for vår asylpolitikk, sier Solhjell.

- Vi skal være et foregangsland

— Vi har jobbet mye med vern på ulike områder, Kristin Halvorsen. SV-lederen la vekt på ansvaret for å ta vare på rovdyrbestanden i Norge. - Vi har ansvar for å ta vare på rovdyr i Norge. Vi skal sørge for at vi har en bærekraftig stamme av rovdyr, sa Halvorsen. Halvorsen bekreftet samtidig at det vil bli en ny stortingsbehandling av rovdyrpolitikken. SV-lederen sa seg også fornøyd med satsingen på gratis tid i SFO, og Regjeringen holder et miljø- og klimafokus gjennom hele erklæringen.

Også samferdselspolitikken ble kommentert av Halvorsen. - Vi skal være et foregangsland når det kommer til å innføre ny teknologi på dette området, sa hun.

Tøffe tak

Det har vært tøffe tak i forhandlingene om Regjeringens plattform for den kommende perioden. De ni rødgrønne lederne som utgjør forhandlingsdelegasjonen satt helt til søndag kveld med en liste på 75 såkalte «hengepunkter» - formuleringer hvor de fortsatt var uenige. Likelønn, oljeboring i nord, asyl, heldagsskole og rovdyr er noen av de sentrale forhandlingstemaene hvor de rødgrønne har vært uenige. Et av de mest omstridte temaene i forhandlingene har vært oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, og i morgentimene onsdag meldte NRK at det er på det rene at oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen blir utsatt. Det er også klart at den norske utenrikspolitikken vil bli som de siste fire årene. SV vil med andre ord fortsatt måtte finne seg i at Norge er representert med militære styrker i Afghanistan.

 1. Les også

  Dissens i regjeringsplattformen

 2. Les også

  Halvorsen: - Jeg er veldig godt fornøyd med sluttresultatet

 3. Les også

  Enighet om ny Soria Moria-avtale

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5