Tror innvandringsutspill var klarert med Frp-ledelsen

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener han ikke har klarert innvandringsutspillet med partiledelsen. Det tviler professor Anders Todal Jenssen sterkt på.

Professor Anders Todal Jenssen mener Siv Jensen har kjent innholdet i kronikken i Aftenposten.

Les også:

  • Les Røe Isaksens debattinnlegg:
    Leder Christian Tybring-Gjedde i Oslo Fremskrittsparti har skapt stor debatt med torsdagens kronikk i Aftenposten.no, der han går til frontalangrep på Aps innvandringspolitikk.
Å si at Ap bærer et særlig ansvar for dagens situasjon forteller mer om intensjonen med innlegget enn realiteten i innvandringspolitikken.
Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved NTNU.

Sammen med styremedlem Kent Andersen skriver han blant annet: «Vil vi hjelpe Arbeiderpartiet med å bytte ut norsk kultur med «flerkultur»? Aldri.»

— Vi tror ikke noe på flerkultur. Vi tror det er en drøm fra Disneyland. Rotløshet satt i system. Idioti på lang sikt, og vi tror det kommer til å rive landet vårt i filler, står det videre i kronikken.

Les kronikken her:

Les også

Drøm fra Disneyland

Delta i debatten!

Bevisst strategi

Gjedde presiserer at han ikke konfererte partiledelsen før kronikken ble publisert. Akkurat det tviler valgforsker og professor Anders Todal Jenssen ved NTNU sterkt på.

Valgforsker og professor Anders Todal Jenssen.

— Jeg leser at han sier det, men tviler på at det er sant. Dette er nok klarert med ledelsen, sier han til Aftenposten.no. Professoren mener Frp nå har spilt ut trumfkortet, innvandring, for å gå fatt på neste høsts kommunevalg der forholdet til Høyre ikke har så mye å si. At kronikken ikke var en del av partiets strategi, mener Todal Jenssen er et taktisk utspill for å vise at det er stor takhøyde og frihet i Frp.

- Slike utspill er ikke nye, de har variert mellom å være tildels vulgære og mer nyanserte i sine syn på innvandring. Nå er de inne på den grovkornede argumentasjonen. Å si at Ap bærer et særlig ansvar for dagens situasjon forteller mer om intensjonen med innlegget enn realiteten i innvandringspolitikken, som har vært preget av kontinuitet gjennom for eksempel Bondevik-regjeringene, sier Todal Jenssen.

Utspillet tjener Frp

Valgforskeren viser også til at lignende retoriske grep er brukt mye i utlandet. Målet er å få folk til å tro at et samfunn med flere kulturer automatisk avskaffer den opprinnelige befolkningens kultur.

Samtidig Frp tjener på å rette fokus mot innvandring, dersom de klarer å få temaet på dagsorden.

- Alle partiene utenom SV og Rødt taper vanligvis stemmer til Frp når innvandring blir en aktualisert debatt. Det siste halvåret har Frp blitt mindre og mindre synlige, og dette utspillet kommer nok fordi partiet føler de må gjøre noe med situasjonen, sier professoren.

Polariserer forholdet til Høyre

Christian Tybring-Gjedde mener han ikke hadde klarert utspillet med partiledelsen. FOTO:SCANPX.

Professor Hanne Marthe Narud ved UiO ser heller ikke bort ifra at Frp nå spiller innvandringskortet fordi de «vanligvis tjener på det».Hun er usikker på om utspillet var klarert med partiledelsen, men mener det uansett skaper problemer for et borgerlig samarbeid.

— Innvandringspolitikken har lenge vært et problem, og dette utspillet polariserer forholdet mellom partiene. Høyre har jobbet for å få i gang en integreringsdebatt, og innholdet i kronikken passer ikke inn i det samarbeidsmønsteret Høyre gjerne vil ha med Frp, sier Narud.

Hun syns også det er rart at Tybring-Gjedde retter angrepet direkte mot Ap, med tanke på kontinuiteten som har vært i innvandringspolitikken.

— Utspillet er annerledes i formen enn det man vanligvis ser. Det er mer en tale enn et innlegg, der kjærligheten til det norske blir satt opp mot det flerkulturelle, sier hun.

Kjente ikke til innholdet

Frp-leder Siv Jensen er for tiden i USA.

Hun opplyser til Aftenposten.no at hun ser på kronikken som en kritikk av Aps innvandringspolitikk gjennom flere år.

- Det er ikke slik at jeg vet om alt som blir publisert i avisene, sier Jensen, og legger til at hun ikke ønsker å kommentere saken ytterligere før hun kommer hjem til Norge.