Politikk

Tidligere KrF-topp: Tyven heter Knut Arild Hareide

– Noen prøver å stjele 122.797 KrF-stemmer og legge dem i en annen pott. I Arbeiderpartiets pott. Tyven heter Knut Arild Hareide, sier tidligere KrFU-leder Svein Konstali.

Frontene hardner til i KrF. Partileder Knut Arild Hareide anklages for å stjele stemmer, og nestleder Olaug Bollestad for å være illojal. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

 • Thomas Spence

Han er oppbrakt over KrF-lederens strategi for å få partiet til å danne en ny regjering med Ap og Sp.

– 122.797 velgere, herunder Konstali, stemte på KrF som et ikke-sosialistisk parti og en partileder som pekte på statsminister Erna Solberg.

– Hvis du er kollektør i kirken og stjeler kollekten, er det ynkelig. Det er ikke mindre ynkelig å stjele 122.797 stemmer. Tyven heter Knut Arild Hareide, sier Konstali.

Han har hatt tunge verv i partiet som leder i Akershus KrF, politisk rådgiver for tidligere statsråd Lars Gunnar Lie i Syse-regjeringen og har møtt som vara for tidligere stortingsrepresentant Valgerd Svarstad Haugland.

Han mener debatten om representativitet på det ekstraordinære landsmøtet er «meningsløs.»

 • Les også: En delegat kan avgjøre om Erna Solberg felles

– Foreligger ingen fullmakt

– De som er samlet på KrF-landsmøtet, kan ikke på noen måte representere de 122.797 velgerne. Det foreligger ingen fullmakt fra velgerne til de 190 om at de kan legge stemmene i en annen pott. De er ikke representative.

– Skal Hareide og KrF skifte side, så er første mulighet valget i 2021. Slik Sp gjorde da de vedtok på landsmøtet i 2005 å støtte en Ap-regjering ledet av Jens Stoltenberg. Alt annet er tyveri av stemmer. Eller å føre velgerne bak lyset, sier Konstali.

Han mener noe av problemene skyldes at KrF har for få folk med næringslivsbakgrunn, og glemmer kunden.

– Kunden er velgeren, sier Konstali, og gir partiveteran Kjell Magne Bondevik mye av ansvaret for dagens problemer:

– KrF må bort fra Bondeviks fangenskap. Partiet må bort fra sinnelagsetikken og over på teologiens og velgerens konsekvensetikk hvis KrF skal bli stort og relevant igjen.

– Hva betyr det?

– At vi må fokusere mer på resultatene, ikke hvem som er snill og grei, men hva som gir resultater, sier Konstali.

Simen Bondevik: Frykter det er starten på slutten for Hareide

Simen Bondevik, barnebarn av Kjell Magne Bondevik og leder i Akershus KrFU, frykter for partiets fremtid.

– Jeg frykter at utfallet på Rogaland KrFs årsmøte var starten på slutten for Hareide som partileder. Det ødelegger hele prosessens legitimitet. Argumentasjonen fra flertallet for å ikke ha representanter som står for mindretallets syn, er tynn, naiv og ikke særlig demokratisk, sier Bondevik.

– Dersom vi lander på både å gå inn i regjering med FrP og å kaste Hareide, så tror jeg KrF fort ender opp som et lite, konservativt regionsparti på Vestlandet, sier han.

Samtidig er det brutt ut åpen strid mellom partitoppene i Rogaland etter den kontroversielle avstemningen lørdag. Der vedtok fylkesårsmøtet å sende 15 tilhengere av Solberg-regjeringen, og bare én motstander.

Som Aftenposten skrev lørdag, sendte KrF-ledelsen lørdag en e-post til alle fylkeslederne hvor de henspilte om å velge delegasjoner «gjenspeilte holdningene» på årsmøtene.

Bollestad: Beskyldning jeg tar tungt

Under møtet ble det fremmet et forslag om å ivareta representasjon fra begge sider. Forslaget falt. Men hverken partiets nestleder Olaug Bollestad eller fylkesleder Oddny Helen Turøy informerte om e-posten.

Bollestad, som signerte e-posten, avholdt seg også fra å stemme.

Leder Inge Takle Mæstad i Stavanger KrF mener det er et «stort tillitsbrudd» at de som satt på henstillingen fra ledelsen ikke delte den med årsmøtet.

– Og det er illojalt internt i ledelsen. Her har de tydeligvis blitt enige om noe, men ikke videreformidlet det. Det kaller jeg en kalkulert maktdemonstrasjon. De sitter på informasjon og velger bevisst å ikke formidle den videre, sier Mæstad til NRK.

Nestleder Olaug Bollestad er opprørt over at hun fremstilles som illojal.

– Dette er en sterk beskyldning som jeg tar veldig tungt. Jeg har forsøkt å være lojal fra dag én, sier hun og fortsetter:

– Jeg stemte ikke for noen av forslagene, nettopp fordi vi skrev i e-posten at vi ikke skulle blande oss inn i valget av voteringsform, sier hun.

Knut Arild Hareide var søndag kveld ikke tilgjengelig for kommentar.

Les mer om

 1. Knut Arild Hareide
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Olaug Bollestad

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Voteringsprosessen i Rogaland KrF var udemokratisk og splittende

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Hareide varsler sin avgang om Ropstad vinner – men går ikke umiddelbart

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Angrer ikke, men Hareide innrømmer å ha blitt såret

 4. POLITIKK
  Publisert:

  KrF-ordfører: – Hareide underkommuniserer avhengigheten av SV

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Skuffede landsmøtedelegater usikre på om de blir i KrF

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Møtt med kritikk fra blå side for å komme med ultimatum: – Burde ventet til etter avstemningen