Politikk

Nordby-senteret forventer 35.000 «harry-handlere» mandag

Stengte vinmonopol i fire dager på rad og helligdagslukking i Norge får titusenvis til å valfarte over grensen til Sverige hver dag. Nordens største kjøpesenter, Nordby i Sverige, venter 35.000 besøkende mandag.

OPT_sp1d99d6_doc6pqaem6sgs8du1018r3_doc6pqag9s8h6bktsh39cw-o9OBzTApbg.jpg Roald, Berit

 • Geir Salvesen

Bare på ett av handlesenterne over svenskegrensen, Nordby-senteret nær Svinesund, har det fra mandag til fredag denne uken vært hele 92.000 kunder, nesten utelukkende nordmenn.

Denne helgen stengte Vinmonopolet ned handelen for de fire neste dagene. Og eierne av handlesenterne på den andre siden av grensen gnir seg i hendene. Sammen med stengte matbutikker i Norge og en inneklemt 2. pinsedag før 17. mai, fører dette til enorm pågang.

Sentersjef Ståle Løvheim på Nordby Shoppingcenter sier at han forventer «generelt mye handel» fra kunder som i gjennomsnitt handler for 600 kroner hver.

— Når nordmenn har fri og skal til Sverige, drar de til Nordby. Når en slik langhelg starter med lørdag og søndag, synes mange det er hyggelig med Sverigetur. Vi forventer rundt 35.000 besøkende hver dag denne helgen. Det kan bli enda mer. For det er jo alltid vanskelig å spå om fremtiden, sier Løvheim på det Olav Thon-eide Nordby-senteret.

På 2. pinsedag har alle butikkene der åpent til kl. 20.00 om kvelden. I Norge er det meste stengt.

- Nå er dere også på jakt etter et Systembolag-utsalg. Hvor viktig er det for dere?

— Vi er blitt Nordens største handlesenter uten systembolag, men et Systembolag-utsalg ønsker vi absolutt, sier Løvheim.

Les også

Slutt på sponsing av norske harrykunder

Pol-stenging drar opp svenskehandelen

Vinmonopolet vil først holde åpent på pinseaften neste år. Stortinget har endret lovverket som gjør dette mulig, men endringene trer først i kraft i august.

— Hvor uheldig er det for grensehandelen og salgstap i Norge at Vinmonopolet er stengt fire dager på rad, mens Systembolaget bare er stengt én dag?

— «Harry-handelen» har jo tiltatt og er nå oppe i rundt 15 milliarder kroner i året. Det vi tenker på mest når det gjelder grensehandel er kjøtt og flesk, men ingen skal fortelle meg at ikke folk tar en tur innom Systembolaget, hvor det er mye lavere prisere enn i Norge. De som røyker, tar selvsagt også med seg en kartong med billigere sigaretter. Når polet holder stengt i fire dager, er det fristende å kjøpe ekstra sprit og godis og andre varer, sier varehandelsekspert Odd Gisholt på BI.

- Men kan man ikke forvente at nordmenn kan planlegge sine innkjøp lite granne?

— Nå har jeg sett at Polet denne gang har vært flinke til å forhåndsvarsle. Over helgen tror jeg det blir norsk kø på Systembolaget. De har jo åpent både på mandag og tirsdag.

Les også

Historisk salgsnedgang for Vinmonopolet

Utflating av veksten

Tallene for grensehandel viste en viss utflating av veksten. Ifølge Statistisk Sentralbyrås oversikt over grensehandelen, var det en vekst på rundt to prosent fra 2014 til 2015, med et totaltall rundt 14,1 milliarder kroner.

— Veksten i grensehandelen er ikke så høy, lenger?

— Det er riktig. Ja. Svenskekronen var svak lenge, og så gikk den opp. Det har jo vært mange gode tilbud på norsk side. Konkurransen mellom matvaregigantene i Norge er jo enorm, sier Gisholt.

- Enorm, sier du. Er den det?

— Ja, den er faktisk større enn noen gang. De store kjedene reposisjonerer seg, Ica er borte mens Coop satser på å omprofilere ICA-butikkene, med store rabatter i Mega-butikkene sine.

Økende svenskehandel uansett farge på sittende regjering

— Mye er skrevet om svenskehandelen gjennom årene, men lite skjer politisk? Det er ingen forskjell på en blå-blå regjering og på en rødgrønn på dette feltet?

— Det er helt sikkert riktig beskrivelse. Så kommer det i tillegg at Norge har Europas høyeste moms på matvarer. Pluss særavgifter på sjokolade. Derfor er «godis» mye billigere i Sverige. Alle disse særavgiftene pluss den høye momsen er med på å skape de store forskjellene i priser. Så lenge prisregimet er slik det er, vil "harryhandelen" bare fortsette.

Gisholt sier at det også kommer inn et annet fenomen.

— Olav Thon har vært flink til å utvikle kjøpesentre rett over grensen, Det er 5-6 kjøpesentre som har norske eiere og som gjør det veldig bra.

- Så noen av disse inntektene kommer tilbake til Norge?

— Ja. Coop Østfold eier mye av Nordby-senteret og får store bidrag hvert år, sier han.

 1. Les også

  Flere nordmenn satt i fyllearresten i Strømstad

 2. Les også

  De tapte sakene Frp ikke lenger snakker om

 3. Les også

  Under kniven: Hold hviledagen billig!

 4. Les også

  Øy, Gisholt, internett er ikke en flopp

Kjøtt og dagligvarer er fortsatt blant de største lokkevarene på svensk side. Mens Norge har Europas høyeste matmoms, samt høye særavgifter på varer som sjokolade, sier Odd Gisholt - varehandelsekspert - på BI. Øijord, Thomas Winje

OPT_sp1d99d7_doc6pqaem4gj5tq5w6c49a_doc6pqag83koau4c1fj49a-ogiVugfwB8.jpg Roald, Berit

Det kommer til å gå heftig for seg i handlevognene på svensk side av grensen denne helgen og i starten av neste uke. Kallestad, Gorm

afp000741132-wYMsZUvBRT.jpg Øijord, Thomas Winje

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Nordmenn harryhandler polvarer for 2,2 milliarder i året i Sverige

 2. NORGE

  Svenske butikker tror den nye norske avgiften vil gi dem storgevinst

 3. POLITIKK

  Stopp i svenskehandel gir salgsrekord og flere ansatte på polet i Halden

 4. ØKONOMI

  Netthandelen vokste kraftig i fjor. Likevel la vi igjen mer penger på kjøpesentrene.

 5. ØKONOMI

  Polet har hatt «påskerush» helt siden koronakrisen traff Norge

 6. ØKONOMI

  Rapport: Viruskrisen gir kraftig vekst for norsk dagligvare