Alliansen-ungdommen delte ut falske MDG-løpesedler i Oslo

Flyveblader som antyder at MDG støtter barneekteskap ble delt ut ved en stand på Egertorget. – Rampestreker, sier Alliansens partileder.

«Det er uakseptabelt at etnisitet, alder, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, seksuell orientering eller funksjonsevne begrenser individers deltagelse, innflytelse og livskvalitet» står det på løpeseddelen, med henvisning til MDGs arbeidsprogram for 2017–2021.

Onsdag sto leder i det politiske partiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen og nestleder Bjørn Christian Rødal på stand for Alternativ för Sverige på Egertorget i Oslo.

– Vi er en uoffisiell supporterklubb, forklarer Rødal.

Mens standen ble gjort klar, fikk en journalist i Aftenposten en løpeseddel som tilsynelatende er fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) i hånden.

Ved siden av en avbildet barnebrud står det:

«Hva jeg og min ektemann gjør på soverommet er vår avgjørelse.

Det er uakseptabelt at etnisitet, alder, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, seksuell orientering eller funksjonsevne begrenser individers deltagelse, innflytelse og livskvalitet».

Flyvebladet henviser til MDGs arbeidsprogram for 2017–2021, og bruker emneknaggen #respektforallekulturer.

Partilederen kaller det rampestreker

Lysglimt Johansen bekrefter at det er Allianseungdommen, Alliansens ungdomsorganisasjon, som delte ut flyvebladene.

– Det er rampestreker fra guttene. Det er ment som en meme (et bilde, ofte med humoristisk tekst, som spres på internett, journ.anm.). Jeg tar selvfølgelig ansvar for det, sier Lysglimt Johansen.

Partisekretær i MDG, Lars Gaupset, ser alvorlig på saken.

– Jeg reagere sterkt på at noen utgir seg for å være MDG. Vi må vurdere hvordan vi skal følge dette videre, sier Gaupset.

– Det er ikke lov å spre falsk informasjon, og budskapet på flyvebladet stemmer ikke. MDG er imot barneekteskap.

Benektet flyvebladet på stedet

Da Aftenpostens journalist fikk utdelt flyvebladet, spurte hun en mann som sto ved standen til Alternativ för Sverige om det var de som delte ut disse. Han benektet det, og prøvde etterpå å fysisk rive løpeseddelen ut av hendene til journalisten slik at en liten bit ble revet av.

– Du må ikke gå rundt og fortelle at vi deler ut disse, for det gjør vi ikke, sa han.

Lysglimt sier at han ikke kjenner til denne hendelsen.