Politikk

Støre må velge vekk Johansen eller Tajik til ledertrioen

Jonas Gahr Støre har et Osloproblem: Det er ikke plass til både partisekretær Raymond Johansen og nestlederyndlingen Hadia Tajik i toppledelsen.

Støre må velge vekk enten Raymond Johansen eller Hadia Tajik når han skal velge ny toppledelse til Arbeiderpartiet.
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Arbeiderpartiet må se seg om etter en ny makker til partileder Jonas Gahr Støre etter at nestleder Helga Pedersen torsdag varsletat hun gir seg til våren.

Aps ledertrio består i dag av Støre, Pedersen og partisekretær Raymond Johansen.

Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Hadia Tajik blir av mange regnet som en klar favoritt til nestlederjobben. Men selv om Pedersen går ut, kan hun ikke automatisk erstattes av Tajik.

Det er nemlig umulig for Arbeiderpartiet å velge en ledelse der både leder, nestleder og partisekretær er fra Oslo.

Dermed har Støre to valg: enten å finne en annen kvinne som nestleder. Eller å finne en ny jobb til partisekretæren Johansen.

Johansen inn som Oslo-topp?

Det siste året har Johansen blitt nevnt av stadig flere som en mulig byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet før kommunevalget i 2015. Valget av toppkandidat for Ap i hovedstaden gjøres på et nominasjonsmøte 21. og 22. november i år.

Før dette skal Oslo Arbeiderparti gjennomføre en uravstemning der alle medlemmene får sagt sitt. Johansen må derfor avklare forholdsvis raskt om han er kandidat til jobben som byrådsleder eller ikke.

— Som partisekretær har jeg stor respekt for at nominasjonskomiteene rundt om i landet nå må få rom til å gjøre jobben sin, uten at alt må avklares i pressen før det, sier Raymond Johansen i en SMS til Aftenposten.

Taus Tajik

Hadia Tajik har foreløpig ikke svart på Aftenpostens henvendelse torsdag. Men på spørsmål om hun var kandidat til nestledervervet svarte Tajik i vår nei, og avviste problemstillingen fordi Helga Pedersen skulle fortsette:

— Det er selvfølgelig hyggelig å bli møtt med forventninger, men partiet har en dyktig nestleder, og dette er ikke en aktuell situasjon nå.

Om Tajik skal inn som nestleder, må Arbeiderpartiet trolig lete etter en partisekretær som ikke er fra det sentrale østlandetsområdet for å sikre en geografisk spredning i toppledelsen.

- Tok imot beskjeden med vemod

Støre sier han fikk beskjed om Helga Pedersens beslutning om å trekke seg for noen dager siden.

— Hun tok opp med meg at hun hadde kommet til denne konklusjonen og kom til å offentliggjøre den ganske snart. Den beskjeden tok jeg imot med vemod. Det var viktig for meg da jeg ble partileder å ha en så erfaren nestleder som Helga Pedersen, sier Støre.

Han understreker at han har respekt for valget hun har tatt og at han er glad hun fortsetter på Stortinget der hun er leder av kommunalkomiteen og nestleder i Aps partigruppe.

- Hvordan kommer du til å tenke når du skal sette sammen ditt nye lederteam?

— Jeg tenker ikke så veldig mye på det i dag. Vi må ta ting i riktig rekkefølge. Arbeiderpartiet har så etablerte rutiner for valg og sammensetning av både ledelse og andre organer at jeg har full tro på at vi skal få til dette på en god måte, sier Støre.

- Er det et poeng i seg selv å ha en fra Nord-Norge i ledelsen?

— Jeg mener det har vært veldig viktig i disse årene med Nordområde-fokus at Helga Pedersen har vært en så sentral stemme. Men jeg vil ikke forskuttere de valgene valgkomiteen skal gjøre. Det er viktig å si at Helga Pedersen fortsatt er nestleder i stortingsgruppen, og at Nord-Norge dermed vil ha en politiker som er veldig sentralt plassert.

Les Aftenpostens store portrettintervju med Jonas Gahr Støre.

Venter på Rieber-Mohn

I Oslo ble nominasjonskomiteen satt ned denne uken, og holdt et kort møte tirsdag. Dagens byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn har fått frist til fredag med å svare på om hun ønsker gjenvalg som listetopp.

Etter det Aftenposten forstår har Raymond Johansen foreløpig ikke fått noen svarfrist fra valgkomiteen, fordi han foreløpig ikke er spurt om å være kandidat.

— Nominasjonskomiteen legger opp til å sende ut en lang liste med navn. Medlemmene får mulighet til både å prioritere disse i rekkefølge og foreslå helt andre navn, sier leder Signe Horn til Aftenposten.

En mulig løsing flere i Oslo Arbeiderparti ser for seg, er at Johansen velges til byrådslederkandidat, mens Rieber Mohn blir partiets ordførerkandidat.

Les også

  1. Helga Pedersen tar ikke gjenvalg

Les mer om

  1. Politikk