Politikk

Høyre sier ja til gratis p-piller til jenter under 16 år - møter motstand hos KrF og Frp

GARDERMOEN (Aftenposten): Helseminister Bent Høie sier at han vil følge opp Høyres landsmøtevedtak, men er avhengig av at regjeringspartnerne sier ja.

Sandra Bruflot er leder i Unge Høyre.
  • Alf Ole Ask
    Journalist
  • Thomas Spence
    Journalist

Unge Høyre vant en brakseier på Høyres landsmøte lørdag. Med overveldende flertall sa landsmøtet ja til gratis langtidsvirkende prevensjon til jenter under 16 år.

Men dette møter motbør hios regjeringspartnere. KrFs Geir Jørgen Bekkevold, som leder helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, peker på at de ønsker å holde fast ved den seksuelle lavalderen på 16 år.

– Den er ikke minst satt for å beskytte barn og unge mot uønsket seksuell atferd og press, påført av andre, sier han til NTB.

Heller ikke helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, lar seg begeistre av tanken.

– Frps utgangspunkt er uansett at folk må betale for prevensjonen sin selv, framholder hun.

Likestilt over og under 16 år

I dag får ungdom fra 16 år gratis prevensjon, men de som er yngre må betale for det. I praksis betyr dette at de som har behov for det, skal få gratis p-piller.

Unge Høyres leder, Sandra Bruflot, mener dagens ordning er urettferdig. Den rammer jenter som må få p-piller mot menssmerter og man må innse at også unger jenter under 16 har sex, argumenterer hun.

Les også

Høyre sier nei til aktiv dødshjelp og tiggeforbud

Støtte fra ministeren

Helseminister Bent Høie sier at han støtter denne reformen og ønsker å få med seg regjeringen.

– Vi få se hva de andre partiene i regjeringen sier, men jeg har merket meg at også Kristelig Folkepartis ungdom er for dette, sier han til Aftenposten.

Jordmorforeningen, Landsgruppen av helsesøstre, Sex og samfunn og de fleste politiske ungdomsorganisasjoner har undertegnet et opprop til støtte for kravet.

Mange på pillen

I 2016 fikk 335.000 kvinner i alderen 15–44 år utlevert minst et prevensjonsmiddel basert på kjønnshormoner. Dette utgjorde 33 prosent av kvinnene i aldersgruppen, ifølge NRK.no.

I tillegg vil Høyres landsmøte forby reklame for kosmetiske inngrep, såkalt «rumpereklame.»

Det var spørsmålet om gratis prevensjon til de under 16 og restriksjoner for kosmetisk reklame som vakte størst debatt da landsmøtet lørdag behandlet en resolusjon om psykisk helse for ungdom.

Les mer om

  1. Prevensjon
  2. Leder
  3. Helse
  4. Høyres landsmøte