Utenriksministeren besøkte kongeparet før hun fikk bekreftet koronasmitte

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) testet torsdag ettermiddag positivt for covid-19. Få timer tidligere besøkte hun kongeparet.

Det blir ikke OL-tur på Anniken Huitfeldt.

– Jeg skulle av hele mitt hjerte ønske at jeg ikke testet positivt samme dag som jeg hadde audiens hos kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon.

Det sier Huitfeldt til Aftenposten. Hun møter kongen ukentlig for å avlegge rapport om norsk utenrikspolitikk.

Huitfeldt testet negativt i dag tidlig, og møtte kongen klokken 10. Hun tok en ny test da hun fikk akutt hodepine i ettermiddag. Klokken 15 testet hun positivt.

– Hun testet positivt i ettermiddag og er i isolasjon, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i UD, og legger til at utenriksministeren bare har milde symptomer.

Audiensen fant sted klokka 10. Huitfeldt testet positivt om lag fem timer senere, får NTB opplyst.

Slottet ble varslet med en gang. Det ble også andre som har vært på møter med utenriksministeren.

– Som alle er jeg redd for å smitte andre. Og jeg håper selvsagt inderlig at jeg ikke har smittet hans majestet kongen, dronningen eller kronprinsen selv om jeg hadde munnbind på og holdt avstand, sier Huitfeldt.

Kongeparet må teste seg

Det kongelige hoff bekrefter at Huitfeldt var i audiens hos kong Harald torsdag.

– Kongeparet og kronprinsen mottok utenriksministeren i audiens i dag. I ettermiddag ble vi varslet om at utenriksministeren hadde testet positivt for covid-19. Kongeparet og kronprinsen vil derfor, i henhold til smittevernreglene, teste seg.

Det sier Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff, til Aftenposten.

Anniken Huitfeldt var kulturminister fra 2009 til 2012. I 2011 møtte hun dronning Sonja og Kong Harald for å se på gjenstander som skulle stilles ut i forbindelse med kongen og dronningens 75-årsdager.

Den positive testen betyr blant annet at hun ikke kan reise til Beijing for å representere Norge ved åpningsseremonien til årets vinter-OL.

Det var ikke bekreftet at Huitfeldt skulle dra til Beijing, men hun har tidligere gjort det klart at hun ikke støtter en diplomatisk boikott av lekene.

USA, Storbritannia, Canada og en rekke andre land velger å holde sine politikere hjemme fra OL på grunn av Kinas brudd på menneskerettighetene.