Politikk

Skal rydde opp

 • Forf>
 • <forf>hilde Harbo <
 • Tilliten til UD må gjenopprettes, og den interne selvtilliten bygges opp igjen. Det sier påtroppende utenriksråd Sven Erik Svedman.

Paris-ambassadøren ble nylig utnevnt til stillingen som øverste embedsmann i Utenriksdepartementet (DU). Han etterfølger Bjarne Lindstrøm, som Reinås-utvalget i praksis har gitt mye av ansvaret for at det gikk så galt med departementets tsunami-håndtering.Svedman (58) sier han vil være forsiktig med å uttale seg før han har tiltrådt jobben, men medgir at både Reinås-rapporten og UDs egen evalueringsrapport viser at mye kunne vært gjort annerledes.

Resultatorientert.

— Dette skal vi ta alvorlig, og disse erfaringene skal vi ta med oss i arbeidet fremover. Jeg vil som utenriksråd være resultatorientert. Dette kan jeg ikke være alene, men sammen med over 2000 flinke medarbeidere i UD.- Mange av disse medarbeiderne har gitt uttrykk for at UD-systemet er lukket, toppstyrt og med en lederstil basert på frykt. Hva slags lederstil legger du opp til?- Jeg vil legge opp til en mest mulig åpen, lyttende og inkluderende prosess. De ansatte skal tas på alvor. I de lederjobber jeg har hatt hittil, har jeg sett at man vinner mest ved å gjøre andre til vinnere, sier Svedman, som i tillegg til lederjobber i UD har vært direktør for INTSOK, et halvoffentlig organ for internasjonalisering av norsk oljeindustri. Han har også politisk erfaring som statssekretær for daværende handelsminister Kaci Kullmann Five, og har deltatt i fredsprosessen i Midtøsten. Erfaringene med også å se UD-systemet utenfra, mener han er verdifulle når han tiltrer som utenriksråd.

Vil løfte UD.

Svedman er opptatt av å få UD-systemet på bena igjen, etter at tsunami-håndteringen har ført til et bortimot katastrofalt omdømme i opinionen.- Vi har et løft å gjøre når det gjelder tilliten utad. Dette avhenger mye av hvordan vi kommuniserer. Her tror jeg ikke det er mye forskjell på UD og næringslivet, sier Svedman, og trekker frem kriserammede bedrifter som Tine og NSB som eksempler.- Jeg er helt sikker på at vi skal klare å gjenopprette tilliten til UD, ellers hadde jeg ikke påtatt meg denne jobben, understreker han.Men Svedman er også svært opptatt av den interne selvforståelsen.

Voldsomt korrektiv.

— Vi i UD har vært vant til å se på oss selv som veldig flinke, men vi er ikke nødvendigvis mye flinkere enn andre. Det følger med systemet at vi lever delvis lukket gjennom rekrutteringsordningen som aspirantopptaket legger opp til. Samtidig har vi hatt stor yrkesstolthet og selvtillit - med god grunn. Etter tsunami-kritikken har dette selvbildet fått et voldsomt korrektiv utenfra. Måten utenverdenen ser på oss nå, har på en plutselig og brutal måte avveket fra det som har vært vårt eget syn. Vi ønsker å gjenopprette både den eksterne tilliten og den interne selvtilliten, sier Svedman.Mange har etterlyst reformer av UD, ikke minst når det gjelder organiseringen. - Jeg er åpen for å vurdere endringer. Det er viktig å være innovativ, samtidig som man må sørge for at de faglige kvalitetskrav ivaretas, sier den påtropppende UD-sjefen.

 1. Les også

  UD-sjefene sa nei til all hjelp

 2. Les også

  Noen fikk drømmejobb - andre fikk ingenting

 3. Les også

  Blank beklagelse fra Bondevik

 4. Les også

  UD-ansatte enige i kritikken

 5. Les også

  Embedsverket kan stilles til ansvar

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. SPORT

  En gullgrossist og en næringslivstopp: Disse to kjempet om toppjobben i norsk idrett

 2. POLITIKK

  Het debatt om hemmelighold av Nav-dokumenter

 3. DEBATT

  Byråden inn i Ulsrud-debatten: Det skal være full ytringsfrihet i Osloskolen

 4. SPORT

  Idrettsstyret beklager i intern e-post: – Mangel på godt skjønn er blitt avdekket

 5. KULTUR

  Martin Svedman: – Alkoholen er sterkere enn kjærligheten

 6. FOTBALL

  Ola By Rise: - Legg lista lavere