Olje- og energiminister Terje Søviknes delte Facebook-video fra britisk høyreradikal antiislamistisk organisasjon

Videoen viser barn som blir slått. I teksten under står det «Barn blir mishandlet i Islams navn!»

 Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) delte en video til det antiislamistiske partiet Britain First. Med videoen delte han også budskapet om at «barn blir mishandlet i islams navn».

Klokken 20.44 lørdag 25. mars delte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) en video publisert på Facebook av partiet Britain First.

I videoen står en voksen mann foran en rekke med små barn. Han slår dem i tur og orden med hendene og et tynt rør. Organisasjonen som publiserte videoen skriver under den: «VIDEO: IN THE NAME OF ISLAM CHILDREN ARE BEING ABUSED!»

Britain First er et lite, høyreradikalt og svært islamfiendtlig britisk parti. Men selv om de ikke har stor oppslutning i Storbritannia, har de en enorm følgerskare på Facebook: I overkant av 1,7 millioner mennesker følger partiet.

«Ille ... Sånn skal det ikke være – blir forbanna!» skrev Søviknes i sitt innlegg.

Terje Søviknes er olje- og energiminister.

Slettet innlegget søndag morgen

Innlegget ble søndag morgen slettet fra Søviknes’ Facebook-side, men Aftenposten har en skjermdump av det. Det gis ingen kontekst i innlegget for hvor dette har skjedd, når det har skjedd eller hva omstendighetene er.

– Tenkte du over at dette kom fra organisasjonen Britain First da du delte det?

– Det var ikke det viktigste for meg. Det viktigste var innholdet i videoen, som er avskyelig. Det er vold mot barn, i dette tilfellet brukes det kollektivt mot hele rekken. Som far reagerer du på det, sier Søviknes til Aftenposten søndag formiddag.

Ifølge olje- og energiministeren følger han ikke Britain First på Facebook, og han delte videoen da han så at noen andre i hans nyhetsstrøm hadde delt den. I skrivende stund har den over ni millioner visninger.

Lite parti med stor rekkevidde på Facebook

VG intervjuet flere i organisasjonen som en del av artikkelserien «Det hvite raseriet». Organisasjonen beskrives med at de aksjonerer mot moskeer og restauranter som serverer halalkjøtt, og de går «kristne patruljer» med trekors gjennom områder hvor det bor mange muslimer.

– Som parti har vi som mål å forby islam i Storbritannia. Vi vil forby moskeer, vi vil ikke ha sharia, ingen burkaer, ingen koraner, ingenting av det der, sier nestleder Jayda Fransen i intervjuet med VG.

Fransen er også dømt for religiøst motivert trakassering, ifølge BBC. Partiets facebookside oppdateres mange ganger daglig med islamkritisk innhold.

Det kan være alt fra videoer om en kamel som angivelig «blir brutalt slaktet til id-feiringen» til propagandavideoer fra IS eller utdrag fra koranen.

Dette er innlegget til Søviknes, som nå er slettet.

Mannen som slo barna mistet jobben

– Da du delte videoen, delte du også organisasjonens budskap om at barn blir mishandlet i islams navn?

– Det registrerte jeg da det begynte å «ta fyr inne på siden». Jeg registrerte også at videoen har vært distribuert gjennom andre medier på internett, tilbake i 2015 skal den ha stammet fra Irak, sier Søviknes.

– Hvilke medier var det?

– Nå slettet jeg tråden fordi det ble så mye drittslenging på tvers mellom ulike aktører som var inne på siden min. Jeg har ikke den lenken lenger. Men det var blant annet et nyhetsmedium knyttet til Irak, som meldte at rektoren er straffet og har gått av.

I en e-post etter intervjuet bekrefter Søviknes at det er en artikkel fra Iraqi News fra mars 2015 han sikter til.

Der står det at hendelsen fant sted ved en skole i Irak, og at rektoren, som slår barna, fikk sparken etter episoden.

Søviknes: «Innholdet som var viktigst»

– Hva tenker du om at du deler en video med et slikt budskap, uten noen form for kontekst rundt hva som har skjedd, når det skjedde og hvor det skjedde?

– Det er klart det kan være problematisk. Jeg registrerte i tråden at mange ble opprørt av å se videoen. Det var også en del som reagerte mer på konteksten, at den er koblet til Britain First. Det har jeg forståelse for. Det er helt greit å reagere på det, sier Søviknes.

– Men for meg var det helt klart innholdet som var viktigst. Det er en utfordring at vi har noen kulturer hvor man utøver vold og bruker vold som kollektiv avstraffelsesmetode overfor barn. Vi har sett at det er en utfordring i det norske samfunnet at ulike kulturer har ulike grenser for hva som er akseptabelt å gjøre overfor barn.

– Hvilke kulturer tenker du på da?

– I dette tilfellet er det knyttet til Irak. Vi har i ulike saker i Norge hatt diskusjoner knyttet til Barnevernet, som har hatt utfordringer med personer som kommer fra den ikke-vestlige verden, som har den tilbøyeligheten til å bruke vold mot barn. Det er ikke akseptabelt. Slik skal vi ikke ha det i Norge.

– Jeg skjønner at folk reagerer på det

– Ville du delt en video fra Britain First igjen?

– Jeg ville nok ha søkt opp kilden og sett om andre medier har delt det, for å få verifisert fakta i saken.

– Er det en lærepenge du har fått først nå?

– Jeg er stort sett bevisst det. I går ble jeg provosert da jeg så videoen, da den ble videreformidlet i nyhetsstrømmen min på Facebook. Det ble etter hvert så mye drittslenging mellom ulike aktører, og de fulgte ikke en advarsel om at jeg måtte slette innlegget hvis de ikke roet seg ned. Da måtte jeg slette den i dag morges.

– Var årsaken til at du slettet videoen uro i kommentarfeltet?

– Ja, kommentarfeltet tok av, og det er en del som peker på at det er feil å videreformidle videoer fra Britain First.

– Skjønner du at flere kan reagere på at en minister i den norske regjeringen videreformidler budskapet til en organisasjon som Britain First?

– Jeg skjønner at folk reagerer på det. Men samtidig er det viktig å ikke miste fokus på det reelle i saken, nemlig at vold blir brukt mot barn. Det var det jeg ville sette søkelyset på, og jeg mener det er noe vi bør ha et fokus på her hjemme og internasjonalt, sier Søviknes.

– Det er alt jeg vil si om saken.