SV: - Rødt bør gå inn i byrådet og ta ansvar
SV og Rødt ble valgvinnere i Oslo. Nå vil vil SV ha med seg Rødt inn i byråd. Men Rødt stritter imot.
Rødt har de siste fire årene vært støtteparti for de tre andre. Nå vil ordfører Marianne Borgen (SV) ha partiet ytterst til venstre inn i byrådet.
– Jeg ser at Rødt har styrket seg. Nå mener jeg de bør vurdere å gå inn i byrådet og ta ansvar for helheten. De har fått tillit fra folket og bør ta den, sier Borgen til Aftenposten.
Hennes parti endte med 9,1 prosent av stemmene, mens Rødt fikk 7,2 prosents oppslutning (frem 1,2 prosentpoeng).
Ifølge Rødt-leder Bjørnar Moxnes er det imidlertid ikke aktuelt å sikre seg noen byrådsposter.
– Vi har erfart i Oslo at det har vært helt nødvendig å være på utsiden av byrådet og presse dem. For eksempel var det et basketak for å stanse profittbarnehagene. Og vi måtte presse knallhardt for å stanse søppelskandalen.
– Og kravene nå?
– Forskjells-Oslo er en hovedsak for oss. Å få gjort noe med fattigdommen. Og vi vil fortsette kampen mot velferdsprofitørene, sier Moxnes.
Raymond Johansen: - Jeg føler meg som en vinner
Byrådsleder Raymond Johansen starter byrådsforhandlingene med valgvinnerne allerede i formiddag. Han er åpen for at Ap kan komme i mindretall i det neste byrådet.
En sliten, men på ingen måte slagen Raymond Johansen, møtte Aftenposten grytidlig dagen derpå utenfor NRK på Marienlyst. Tidenes svakeste valgresultat i hovedstaden på 20,1 prosent hadde sunket inn. Den forrige bunnoteringen var i 2003 med 25,2 prosent.
Men Johansen svarte slik på om han føler seg som en taper:
– Jeg føler meg som en vinner. For jeg er fortsatt byrådsleder. Jeg har oppnådd 33 prosent i tidligere valg uten å være i nærheten av makt og innflytelse. Vi kommer til å sitte i førersetet med meg som byrådsleder, det er det som betyr noe.
– Men dere er betydelig svekket?
– Ja, og det er ikke overraskende. Vi har jo sett målingene. Jeg er ikke så treig, sier han og viser til at Ap stadig er det desidert største av de tre byrådspartiene – selv om tyngdepunktet er kraftig forskjøvet og Ap vil være i mindretall.
– Vi har samarbeidet godt tidligere og det vil vi fortsette med.
– Men de har allerede gjort det klart at de vil stille tydelige krav?
– Ja, og selvsagt skal økt oppslutning veksles inn i økt innflytelse. Jeg har ført et raust politiske lederskap i de fire årene som har gått. Det skal jeg fortsette med, sier han, men vil ikke gå inn på enkeltkrav eller posisjoner.
– Men du er også helt avhengig av Rødt. I natt gjentok de at de vil stille knalltøffe krav for å dreie byrådet mot venstre. Bekymrer det deg?
– De er jo underlagt de samme økonomiske lovene som vi. Og det er første gangen to ganger på rad at partier som går inn for eiendomsskatt har vunnet valget. Nå har vi sikret eiendomsskatt i Oslo og det tar jeg æren for.
– Men hvor bekymret er du for Rødt?
– Ikke veldig bekymret. Jeg har samarbeidet bra med dem. Men jeg prøver å si at vi har noen økonomiske rammer.
Allerede i formiddag møter Johansen byrådspartnerne MDG og SV til en første samtale etter valget. Når reelle forhandlinger etter valget vil starte, kunne han ikke svare på.
Ap i mindretall i byrådet
Allerede på valgvaken i går kveld ble Raymond Johansen konfrontert med at han kan havne i mindretall i eget byråd.
– Du kan komme til å lede et byråd der Ap i dag har fem av åtte byråder til at Ap blir i mindretall?
– Det er matematikk, så det kan godt skje. Men nå er det ikke ofte vi har avstemninger i byrådet. Jeg er også veldig konsensusorientert som leder. Jeg er god på å finne løsninger, smiler Johansen og deler ut klemmer til lettede partifeller.
Første gjenvalg på 50 år.
Det er første gang på 50 år at Ap har klart å bli gjenvalgt i Oslo, selv om det denne gangen skjer med drahjelp fra MDG, SV og Rødt. Det gjorde Johansen et stort nummer av da han takket valgmedarbeiderne.
– MDG har jo allerede vært ute og signalisert at de ønsker seg finansbyråden?
–Etter et såpass godt valg er det naturlig at de har en ønskeliste. Nå skal vi sette oss ned å forhandle, sier han.
I takketalen til partiet valgnatten gratulerte han også byrådskameratene og oppfordret dem til å vise storsinn. De mange kravene som har kommet fra byrådskameratene, svarer han på med å vise til at det nå blir forhandlinger.
– Ser du for deg å forsøke å utvide byrådet til et flertallsbyråd med å ta inn Rødt?
– Rødt har vært veldig klare på at de ikke ønsker å sitte i byråd. De ønsker en samarbeidsavtale og det forholder jeg meg til, sier han.
Frist til 23. oktober
– Når starter forhandlingene?
– Dersom valget går slik det nå tyder på, så skal vi sette oss ned tirsdag. Så får vi starte forhandlingene, og vi må være ferdig til 23. oktober.
– Er det Aps manglende klimaprofil som har kostet dere så mange stemmer?
– Jeg tror ikke det har vært noe å si på klimaprofilen i Oslo. Vi har, slik det nå ser ut, tapt i tre retninger. Vi har tapt velger til MDG, bompengelisten og til hjemmesitterne. Vi må analysere dette nøyere når vi får tallene. Vi har gått tilbake i hele landet.
– Tror du det svake valgresultatet utløser en lederdebatt i Ap?
– Nei, jeg ser at ledelsen avviser det, og det synes jeg er klokt, sier Raymond Johansen.