Går inn for Lysbakken som ny leder

Som ventet går et flertall i SVs valgkomité går inn for at Audun Lysbakken (34) blir partiets nye leder. Hvem som blir den nye kvinnelige nestlederen, er helt uklart.

FS00013562.jpg

Klokken 19 i kveld ble innstillingen til SVs valgkomité klar. Et flertall på seks går inn for barne— og familieminister Audun Lysbakken som leder, mens et mindretall på to innstiller på Heikki Holmås.

Valgkomitéleder Tora Aasland var klar på hvem hun tror blir den beste kandidaten:

— Audun Lysbakken er en mye mer solid og tydelig lederkandidat. Han er en god forhandler og en god samarbeidspartner, sa Aasland.

Dermed blir det mot kampvotering om ledervervet under SVs ekstraordinære landsmøte 10. mars. Underdog Heikki Holmås har allerede sagt klart fra at han ikke er innstilt på å trekke seg, men er klar for kampvotering i mars.

— Jeg tror Heikki Holmås blir en god vitamininnsprøytning for SV, sa Andreas Behring i Oslo SV, som sammen med Kjersti Markusson i Nordland SV utgjør mindretallet i valgkomitéen. Han mener kampen ikke er over:

— Du kan være trygg på at det er mange i SV som ikke alltid vil følge partikontoret, sier Behring.

- Flere har sagt nei

Det som ikke kom frem på pressekonferansen var hvem valgkomitéen ønsker å ha som nestleder i partiet.

— Det har rett og slett med at vi trenger noen flere avklaringer om blant annet økonomi og arbeidsmengde, sa Aasland. SVs fylkeslag har kommet med opp mot 25 navn som forslag til nestledervervet.

— Det er også flere av disse som har sagt nei til å stille, sa Aasland.

- Er det et problem at flere har sagt nei til å bli nestleder i SV?

— Nei, ikke så lenge vi har gode kandidater som ønsker å stille, sier Aasland.

Hun bekrefter at Inga Marte Thorkildsen og Ingrid Fiskaa er blant de valgkomitéen har snakket med.

Holmås haler innpå

Selv om Holmås kun har to personer i valgkomiteen med seg, haler han ifølge Dagbladet innpå rivalen. En rundspørring avisen foretok blant 500 SV-tillitsvalgte viste sist uke at Holmås hadde rundt 30 prosent oppslutning, mens 55 prosent sa de støtter Lysbakken.

— Det betyr at det blir en viss spenning frem mot landsmøtet, sier forfatter og kommentator Frank Rossavik til Aftenposten.no.

Rossavik sier Heikki Holmås har lite å tape på å stå løpet mot Lysbakken helt ut.

— Han er en utfordrer. Siden Halvorsen trekker seg, sitter han på den sikreste stortingsplassen. Dersom det går riktig ille, kan han bli den eneste stortingsrepresentanten, sier han.

- Klimastrid kan hjelpe Holmås

Klimameldingen kan også hjelpe Holmås på SVs landsmøte.

Ifølge flere sentrale kilder i SV står partiene milelangt fra hverandre i forhandlingene om meldingen, som skal vise hvilke tiltak Regjeringen skal gjennomføre for å nå målet om å kutte klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020. Kilder i SV snakker nå åpent om at partiet kan komme til å gå ut av Regjeringen dersom det ikke får betydelig gjennomslag for sine saker når meldingen er varslet i juni.

Blant dem som har gått lengst i å si at SV kan gå ut, er Holmås.

— At dette spørsmålet ikke vil være avklart, på SVs landsmøte kan være en fordel for Holmås. Han sitter ikke i Regjering, og har latt spørsmålet om regjeringsdeltakelse stå åpent. Dersom man ønsker at SV skulle sette hardt mot hardt vil jeg tro det gagner Holmås.

— Jeg tror uansett han ikke vil kunne vil hamle opp med Lysbakken, sier Rossavik.