Norges nye forsvarsminister er FN-veteran

Frank Bakke-Jensen er veteran fra Libanon. Han har lang fartstid fra Heimevernet, er en ihuga friluftsmann og tar frem gitaren på frikvelder hjemme.

Frank Bakke-Jensen som Libanon-soldat og fersk forsvarsminister.

Datteren Hanna Kristie Bakke-Jensen (22) møtte pappa og ny forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (52) på Slottsplassen fredag.

Hun beskriver båtsfjordværingen som en herlig pappa og en mann som har vært veldig engasjert i veteransaken.

Aftenposten snakket med henne og Forsvarets veterantjeneste om Bakke-Jensen rett før han kom ut som forsvarsminister på Slottsplassen. Et par timer senere overtok han kontoret til påtroppende utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Det ble et gemyttlig møte mellom påtroppende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og påtroppende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) på førstnevntes kontor fredag ettermiddag.

Fra rekrutt og FN-veteran til HV-mann

Fra Forsvarets veterantjeneste får Aftenposten opplyst at Bakke-Jensen begynte sin tid i Forsvaret som rekrutt i sambandsbataljonen i 1984–1985, der han tjenestegjorde i Garnisonen i Sør-Varanger.

Fra 30.10.1990 til 29.11.1991 var han i Libanon som soldat, i kontingent 26 og 27, der han var radioreparatør i Tibnin i Sør-Libanon.

Senere var han mange år i Heimevernet der han tok lagfører- og troppssjef-kurs. Han har også tatt sjefskurset ved Forsvarets høgskole.

Thorvald Stoltenberg siste før Bakke-Jensen

– Bakke Jensen, Thorvald Stoltenberg (Tysklandsbrigaden) skal være den siste forsvarsministeren som var i internasjonale tjeneste eller som har vært offiser. Hvilken nytte kan du ha av bakgrunnen i Forsvaret?

– Jeg kjenner organisasjonen Forsvaret, og jeg vet hvilken betydning det har å være til stede ute. Jeg var i Libanon under krigen i Kuwait. Det var min dannelsesreise, en god livserfaring.

– Du tok lederkurs i HV, ble du troppssjef?

– Nei. Det var akkurat da jeg ble ordfører, Forsvaret fant ut at de kunne avse meg, smiler Bakke-Jensen.

Frykter ikke Russland

– Man sliter med å skaffe nok HV-soldater til avdelingene i Finnmark i dag. Hva kan man gjøre her?

– Regjeringen har skrevet litt om det i Landmaktutredningen. Det skal vi nok finne en løsning på.

– Har man rustet ned i nord, slik flere ordførere i Finnmark hevder, eller opp?

– Forsvaret ruster opp i nord.

– Du er uenig med ordførere der?

– Jeg kommer rett fra valgkampen. Jeg er høyremann i nord. Jeg er uenig med ganske mange ordførere der, og ikke bare om Forsvaret, sier Bakke-Jensen.

Under pressekonferansen i Forsvarsdepartementet sa han at det ikke er noen grunn til å frykte Russland, at det er viktig å være tydelig i forholdet til den store naboen i øst, og at han står bak vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon.

Frank Bakke-Jensen som Libanon-soldat tidlig på 1990-tallet.

Far og datter var fylkesledere samtidig i Finnmark

Frank Bakke-Jensen på Slottsplassen fredag formiddag.

– Jeg er ofte blitt spurt om jeg ble tvunget inn i politikken og Høyre. Jeg pleier å svare at det var tvert imot, sier datteren Hanna Kristie Bakke-Jensen til Aftenposten.

– Da jeg var 12 år, ønsket jeg å melde meg inn i Unge Høyre. Pappa mente det var for tidlig. Jeg gjorde det likevel. Senere var jeg fylkesleder i Unge Høyre, samtidig som han var fylkesleder for partiet i Finnmark, sier datteren.

Slik er han privat

Bakke-Jensen er sønn av vaktmester og fisker Leif Jensen og regnskapskonsulent og fiskeindustriarbeider Randi Bakke Jensen. Han har vært lærer ved Båtsfjord skole og ekspeditør og senere eier og daglig leder i Båtsfjord Reiseservice AS ved Båtsfjord lufthavn.

– Han er veldig kunnskapsrik, sier datteren Hanna.

– Det måtte han være, som eneste høyrerepresentant fra Finnmark i første periode. Han måtte kunne ta alle spørsmål som kom, ikke bare næringsspørsmål, kjenne det politiske Norge.

– Hvordan er han som person?

– Som far har han vær veldig flink til å skille mellom å være pappa og politiker. En herlig far.

– Hva med hobbyer?

– Har han en rolig kveld, avsluttes den gjerne i sofaen med gitaren. Ellers er han veldig glad i friluftsliv, er mye på hytta i Troms med min stemor Hilde Sjurelv (49), som er partner og rådgiver for bedrifter i BDO i Troms, ute på sjøen eller på rypejakt i Finnmark.

– Har dere diskutert Forsvaret mye?

– Ikke veldig mye. Men gjennom hele oppveksten har jeg hørt om Libanon-oppholdet. Jeg fikk låne bereten da vi hadde om FN på skolen. Han har alltid vært veldig stolt av denne tiden, og han har vært opptatt av veteranene. For øvrig er han veldig opptatt av at Norge skal forsvares fra grensen mot Russland, og i alle havområder, sier Hanna Kristie Bakke-Jensen.

God soldat, sier HV-leder og etterfølger som ordfører

Geir Knutsen er ordfører i Båtsfjord i dag for Ap, og mangeårig områdesjef for den lokale avdelingen i Heimevernet.

– Dette er en skikkelig gladsak for oss og for Båtsfjord-samfunnet, sier Knutsen- Han husker Bakke-Jensen godt også fra HV.

– Han var en god HV-soldat, sier Knutsen.