18 Ap-representanter åpnet for EØS-veto

Seks ganger i vinter behandlet Ap-gruppen på Stortinget tilslutningen til EUs energibyrå Acer. Med 26 mot 18 stemmer sa partiet til slutt ja tirsdag, og torsdag sikrer Ap og regjeringspartiene flertall i Stortinget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre reiser onsdag kveld til Mo i Rana for å forklare hvorfor Ap stemmer for Acer.
  • Alf Ole Ask

Mens Ap forberedte seg på å felle Regjeringen på Listhaug-saken tirsdag, banket Ap-ledelsen igjennom et vedtak som innebærer at Ap stemmer sammen med regjeringspartiene i spørsmålet om tilslutning til EUs tredje energipakke.

Saken har skapt opprør på grasrota i LO og Ap. Sterke krefter frykter at EU skal kunne undergrave den norske selvråderetten over kraftressursene. Herunder at kabler til utlandet kan øke strømprisen for både industrien og forbrukerne i Norge.

EØS og strøm

Tilhengerne har ment at motstanderne legger mer i Acer enn det som er der. Juridiske vurderinger har slått fast at dette ikke innebærer noen vesentlig suverenitetsavståelse som gjør den Grunnlovsstridig.

– Er det ikke et paradoks at Ap skiller lag med opposisjonen og redder Regjeringen i en så viktig sak?

– Jeg er helt uenig i premissene. Dette er ikke et forlik med Regjeringen. Dette arbeidet startet under den rødgrønne regjeringen med Sp i olje- og energidepartementet, nemlig om å tilpasse seg EU-samarbeidet også på dette området, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre og understreker:

– Dette er snarere Regjeringen som inngår et forlik på Aps premisser. Her fattes det vedtak om at det offentlige skal overta kablene, og vi får stort gjennomslag for våre viktigste saker.

Han viser til at de to partiene som Ap har det nærmeste forholdet til i Stortinget, SV og Sp, er imot EØS-avtalen.

– Jeg har respekt for det, men det er ikke der Ap er, sier han og viser til at Ap er for EØS-avtalen.

Island kan si nei?

Nå kan det likevel tenkes at Norges tilslutning til Acer settes på vent, ettersom det er økt motstand på Island, også blant regjeringspartiene. Et islandsk veto i EØS-komiteen i Brussel vil bety at denne pakken ikke innføres i de tre EFTA-landene.

Sp med hard kritikk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har anklaget Ap-ledelsen for å lytte mer til Frp og Høyre i denne saken enn til alliansen som har stått for å ha en nasjonal energipolitikk. Han viser til at LO ønsker en utsettelse, og at AUF og en rekke fylkeslag i Ap har sagt nei.

Landsstyret i Ap ga stortingsgruppen mulighet til å slutte seg til Acer med 31 mot 16 stemmer. I vedtaket lover Ap omkamp om Acer dersom EU på et senere tidspunkt truer norsk selvråderett over vannkraften. Den gangen var det også sterke krefter som ville utsette saken.

Forsøk på å utsette saken falt på Aps ekstraordinære gruppemøte tirsdag. Støre sier at saken er avgjort, og at den ikke kommer opp på gruppemøtet onsdag ettermiddag.

Ap fått det som det vil

Ap stilte tidligere i vinter en rekke krav som forutsetning for å støtte pakken. Ifølge Støre er det enighet i gruppen om at disse kravene er innfridd i den avtalen Ap har forhandlet frem. Det som satt lengst inne, er at det er det offentlige, i praksis Statnett, som skal eie og drive fremtidige kabler. Og Norge skal suverent avgjøre om det skal bygges kabler til utlandet.

Protestene og presset mot Ap er betydelig. Det strømmer på med e-poster til stortingsgruppen. Facebookgruppen «Stopp Acer» har nesten 80.000 medlemmer.

– Er du overrasket over dette sterke engasjementet?

– Temaet har vært der i flere år uten å vekke engasjement. Når noen tenner fyr på spørsmål om å miste kontrollen over vannkraftressursene og eierskapet til naturressursene, så forstår jeg at folk blir urolige. Det skal vi ta på største alvor, sier Støre.