Politikk

Vurderer å droppe kommunenes veto mot abortreservasjon

Statsminister Erna Solberg (H) åpner nå for å droppe ordningen som gjør at kommunene kan nekte leger å reservere seg mot aborthenvisning.

Statsminister Erna Solberg (H).
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

– Jeg merker med interesse at kommunene sier de vil ha mer selvstyre, men når vi tilbyr dem det, så sier de nei, sier Erna Solberg til NRK Hordaland.

Høringsfristen til Regjeringens omstridte forslag om å la leger reservere seg mot å henvise pasienter til abort går ut om én uke, den 30. april.

En rekke kommuner har sagt nei til at leger skal kunne reservere seg, og mange er også skeptiske til punktet om at kommunestyrene står fritt til å bestemme om leger skal ha reservasjonsadgang i deres kommune.

— Bør ta ansvar

Statsminister Erna Solberg utelukker ikke at regjeringen nå vil komme kommunene i møte.

 • Les også: Stang kaster inn mulig løsning på reservasjonsfolken
  – Dette kan godt tenkes å være en av de tingene vi bør gjøre endringer i, sier statsministeren.

— Jeg kan ikke konkludere før vi er ferdig med høringsrunden, men vårt syn er at kommunene burde ta ansvar som arbeidsgivere, uttaler Solberg til NRK.

«Ufravikelig» KrF-krav

Samarbeidspartneren KrF har vært svært negativ til at kommunene skal kunne nekte leger å reservere seg lokalt, uten en faglig begrunnelse.

— For oss er det et ufravikelig krav at den endelige løsningen sikrer en reell reservasjonsadgang der det er praktisk mulig, og at det etableres en enhetlig nasjonal standard, sa fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen til Aftenposten i slutten av januar.

Også helseminister Bent Høie har tidligere ymtet om at den kan bli aktuelt å trekke delen av forslaget som gjør at kommunene skal kunne nekte reservasjon lokalt.

— Jeg tok et logisk utgangspunkt i at kommunene forvalter fastlegeordningen og bør bestemme dette selv. Men nå kan det virke som om det nærmest er tverrpolitisk enighet i kommunene om at man ikke ønsker dette ansvaret, sa han til Dagbladet i februar.

Ap reagerer

Torgeir Micaelsen (Ap) reagerer på uttalelsene, som han mener signaliserer at regjeringen kan være i ferd med å ta standpunkt før høringsrunden avsluttes 30. april.

– Vi kan ende i en situasjon hvor norske kommuner, som selv administrerer fastlegeordningen, kan bli påtvunget noe de åpenbart ikke ønsker. I stedet burde regjeringen trekke hele forslaget og gå tilbake til KrF for å diskutere saken på nytt, sier Aps helsepolitiske talsmann til NTB.

Behandles denne uken

NRK skriver at reservasjonssaken denne uken skal opp til politisk behandling i en rekke Høyre- og Frp-styrte kommuner, blant annet Bergen. Morten Myksvoll fra Frp ber bystyret i Bergen om å sende et tydelig signal til egen regjering.

 • Les også: Kommunestyrene kan stoppe reservasjonsleger
  – Hvis det er et fåtall kvinner i Norge som blir rammet skeivt og urettferdig av en slik reservasjonsrett, så er det nok for meg til å gå imot den. Jeg mener allmennpraktiserende leger skal være nettopp det, sier Myksvoll.

Les også

 1. Leger som ikke vil henvise til abort, kan bli vraket

 2. HOD innskjerper rutinene

 3. Legeopprør mot abortreservasjon

 4. Fabian Stang kaster inn mulig løsning på reservasjonsfloken

 5. Frykter yrkesforbud hvis kommunene selv får bestemme

 6. Hver andre abortsøker droppet å besøke fastlegen først

 7. KrF med ufravikelig krav til Regjeringen

 8. Den unge kvinnen hadde bestemt seg for abort, men ble sendt hjem av fastlegen med brosjyrer om fosterets utvikling.

 9. Hadde ingen planer om å la leger reservere seg

 10. Oslo og Bergen kan si nei til reservasjonsleger

Les mer om

 1. Politikk