Politikk

LO: Ser på Giske med «uro», men vil ikke at han skal gå av

LOs mest sentrale forbundsledere har snakket sammen, de vil ikke kreve at Trond Giske går av som nestleder. Men kommer det nye saker, stiller saken seg annerledes.

Hans-Christian Gabrielsen (til høyre) er urolig over avsløringene av hvordan Trond Giske har behandlet yngre kvinner.
 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ville ikke snakke med journalister fredag, men brukte store deler av dagen på å utarbeide en kort uttalelse om krisen i Arbeiderpartiet. Utkastene gikk på kryss og tvers mellom ledende tillitsvalgte gang på gang.

Til slutt ble LO-ledelsen enige om denne korte teksten:

«Jeg ser med uro og stort alvor på varslene mot nestleder Trond Giske. Slik skal vi ikke ha det i arbeiderbevegelsen. Jeg kjenner ikke innholdet i varslingene til Arbeiderpartiet. Jeg er opptatt av at varslerne blir tatt på alvor og ivaretatt. Partiet har ansvaret for håndteringen av saken. Jeg har merket meg den sterke kritikken fra partileder Jonas Gahr Støre, framført i media.»

Kilder forteller om hvordan hvert ord måtte veies på gullvekt. Giske skulle ikke «frikjennes», men heller ikke slippe for lett unna. Fagforeningslederne ønsker heller ikke å ta fra nestlederen muligheten til å være med å forme norsk politikk i fremtiden.

For LO har Giske vært en viktig mann i Arbeiderpartiet, mange håper fortsatt at han skal spille en rolle i fremtiden.

Lite konkret om hva Giske har gjort

To dager før jul var det langt fra julefred i Folkets hus på Youngstorget. Torsdag kveld deltok Gabrielsen på møtet med Arbeiderpartiets ledende tillitsvalgte. Sammen med Fagforbundets Mette Nord og Fellesforbundets Jørn Eggum sitter han i partiets sentralstyre.

Etter det Aftenposten får opplyst var det lite diskusjon på møtet, først og fremst fikk deltagerne informasjon om hvordan anklagene mot Giske er behandlet. Det ble ikke gitt detaljer om innholdet i varslene. For møtedeltagerne som følger godt med i avisene var det lite nytt.

Partileder Jonas Gahr Støre la vekt på å skjerme varslerne. For mye informasjon om Giskes oppførsel kan avsløre kvinnene, og bryte den beskyttelsen de er lovet.

Les også

Støres julesjokk | Trine Eilertsen

Giskes maktbase

LO og forbundene er en viktig del av Giskes maktbase i Arbeiderpartiet. Opprinnelig var det fra ansatte i offentlig sektor han fikk mest støtte. Særlig Fagforbundets tidligere leder Jan Davidsen så på Giske som en viktig stemme.

Men etter årene som næringsminister fikk Giske også et godt forhold til forbundene i industrien.

Fredag tok hverken Davidsen eller sentrale forbundsledere telefonen. Heller ikke teksmeldinger ble besvart.

Mange i LO har sett på Trond Giske som en mulig partileder. Fredag sa flere av Aftenpostens kilder at håpet ikke er helt ute. Men da må bråket roe seg ned. Ingen utelukker at det vil komme nye historier. Men så lenge det dreier seg om sene SMS-meldinger vil det ikke svekke en allerede svak Giske ytterligere.

Les også

 1. Fylkesledere i Ap: Vil ikke kreve Giskes avgang nå

 2. #metoo var det viktigste som skjedde i 2017. Men det er vårt felles ansvar å sørge for at det blir noe mer enn en hashtag.

 3. Støre om Giskes oppførsel: – Han har mye å svare for

Les mer om

 1. Trond Giske
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Arbeiderpartiet (Ap)