Politikk

Advarer Frp mot innvandrings-omkamper

Dersom Fremskrittspartiet prøver å kjøre slalåm i innvandringspolitikken, vil Regjeringen miste støtten fra Venstre, sier Sveinung Rotevatn.

Venstre-representant Sveinung Rotevatn. Jan T. Espedal

 • Solveig Ruud
 • Karen Tjernshaugen
 • Lars Molteberg Glomnes

— Innvandrings- og utlendingsavtalen er en del av avtalen mellom Regjeringspartiene og sentrumspartiene. Hvis Regjeringen vil kjøre slalåm fra sak til sak i innvandringspolitikken, så sitter den ikke lenge, advarer Sveinung Rotevatn.

Kan ikke gå utenom avtalen

Venstre-stortingsrepresentanten gir et klart svar til Carl I. Hagen og andre i Frp som har et håp om at Regjeringen kan få til ytterligere innskjerpinger i innvandringspolitikken.

Hagen har uttalt til Aftenposten at Høyre/Frp-regjeringen må stå fritt til å fremme forslagsom går ut over det den har avtalt med KrF og Venstre. Han mener Regjeringen også må kunne forsøke å få Ap med på forslag sentrumspartiene har avvist i forhandlinger med regjeringspartiene.

Rotevatn slår fast at avtalen som nå inngås vil være bindende for fire år – og at avtalen gjelder hele innvandringsfeltet.

— Avtalen vil vise hvordan utlendingspolitikken blir. Dersom den skal endres, eller andre spørsmål dukker opp, vil det måtte bli tatt opp mellom de fire partene. Å danne andre flertall innenfor et område som er så regulert i samarbeidsavtalen, ser jeg som helt urealistisk, sier Rotevatn.

Frp-veteran Carl I. Hagen mener avtalen mellom KrF/Venstre og Regjeringen ikke er til hinder for at Høyre og Frp kan gjøre andre endringer i innvandringspolitikken de neste fire årene. Her er Hagen avbildet på årsmøtet i Oslo Frp i slutten av januar sammen med Innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari (t.v) og landsbruksminister Sylvi Listhaug. Larsen, Håkon Mosvold

Han ber Hagen om å ta realitetene inn over seg.— Utspillene Hagen har hatt i det siste er en nyttig påminnelse om hvorfor det ikke ble et bredt borgerlig samarbeid mens Hagen var partileder. Vi setter pris på en mer konstruktiv linje fra dagens ledelse, sier den tidligere Unge Venstre-lederen.

Gikk lenger

Da Høyre/Frp la frem sin regjeringsplattform på Sundvolden Hotell i oktober, inneholdt den flere punkter som ikke var nevnt i innvandringsavtalen regjeringspartiene hadde inngått med med KrF og Venstre en uke tidligere. Flere i sentrumspartiene ble svært provosert over dette.

Blant annet følgende punkter ble lagt til:

 • Å vurdere forbud mot søskenbarnekteskap.
 • Krav om deltakelse på norskopplæring ved utbetaling av arbeidsledighetstrygd.
 • At kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl.
  Ut over teksten i avtalen ble det også presisert at man ville gjennomføre en fullstendig gjennomgang av utlendingslovens regler om familie-etablering og gjenforening medsikte på innstramming.

Flertall med Ap

Å vurdere nye regler for søskenbarnekteskap er noe Arbeiderpartiet i utgangspunktet kan være for, og med deres stemmer i ryggen vil Høyre og Frp kunne sikre seg flertall i Stortinget uten KrF og Venstre.

Trine Skei Grande, som ikke ønsker å kommentere Hagens uttalelser, har tidligere vært kritisk til at Regjeringen har forsøkt å gå utenfor avtalen.

— Det er mye vi må snakke med den nye justisministeren om. Regjeringsplattformen går lenger på flere punkter enn samarbeidsavtalen gjorde, sa Skei Grande i Bergensavisen 8. oktober i fjor, etter fremleggelsen av regjeringsplattformen.

Rotevatn nøyer seg i dag med å slå fast at Regjeringen må gå til dem dersom de vil ha gjennomført noe på dette feltet.

— De får skrive og mene det de vil, men utlendingspolitikk som skal ha flertall, må de komme til oss med, sier han.

Vil ikke kommentere

Hverken Frp-leder Siv Jensen eller justisminister Anders Anundsen, som holder i forhandlingene for Frp, vil kommentere saken. Det vil heller ikke Høyres innvandringspolitiske talsperson Ingjerd Schou eller parlamentarisk leder Trond Helleland.

KrFs representant i innvandringsforhandlingene, Geir Bekkevold, skriver i en SMS til Aftenposten:

— Jeg forholder meg ikke til Hagens utspill, og har ingen kommentar ut over det.

 1. Les også

  Frp må stå fritt til å gå lenger enn avtalen tilsier

 2. Les også

  Nærmer seg en innvandrings-løsning

 3. Les også

  Tybring-Gjedde med harde asylkrav

 4. Les også

  Frp-veteran refser egen partiledelse

 5. Les også

  Frp vil opprette integreringsetat

 6. Les også

  Oslo Frp vil ha folkeavstemning om innvandring i 2015

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Venstre setter hardt mot hardt – truer med å sette regjeringen i fare.

 2. POLITIKK

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.

 3. POLITIKK

  KrF bryter samtalene om regjeringssamarbeid

 4. POLITIKK

  Raja: Grande bør fortsette som kunnskapsminister

 5. POLITIKK

  Lange drøftinger om regjeringsmakt i Venstres sentralstyre

 6. POLITIKK

  Landsstyret råd til Venstreledelsen: Finn løsning med KrF