Politikk

Jonas Gahr Støre: – Erna har hatt manglende styring med sin statsråd på et viktig område

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solberg tok altfor lett på kritikken mot Sandberg i starten og at håndteringen av saken har vært kaotisk.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er kritisk til statsminister Erna Solbergs håndteringer av opplysningene rundt Per Sandbergs Iran-reise.
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

– Det var en riktig avgjørelse av Sandberg å trekke seg som statsråd, basert på summen av de klare bruddene på sikkerhetsforskriftene og to uker med vekslende forklaringer, og ganske kaotiske fremstillinger fra håndteringen på Statsministerens kontor, sier Støre i et intervju med Aftenposten.

 • Kilder til Adresseavisen: Sendte bekymringsmelding om Sandbergs forhold til statsministeren i mai.

– Hvordan vurderer du de svarene Sandberg selv og Justisdepartementet nå har gitt til Stortinget?

– Vi går gjennom de svarene nå. Det vi hittil ser er at andre statsråder også viser til at de har tatt med mobiltelefon og annet utstyr til høyrisikoland. Det viser jo at praksis her har vært mangelfull, og at det regelverket som har vært nedfelt fra Statsministerens kontor og fra sikkerhetsmyndighetene ikke er blitt fulgt, svarer han.

Arbeiderpartiet har ennå ikke konkludert om de vil støtte SVs ønske om å ta saken opp i kontrollkomiteen i Stortinget.

– Kontrollkomiteen møtes 28. august. Da er det naturlig at man går gjennom situasjonen, og ser om det er grunnlag for videre forfølgning av saken, sier han.

– Følger et mønster

– Hvordan synes du svarene og kommentarene fra Erna Solberg var i løpet av pressekonferansen i dag?

– Dette følger et mønster der Erna Solberg har tatt for lett på denne saken fra starten av. Hun var veldig raskt frempå og sa at Per Sandberg hadde brutt regelverket, men «det var lov til å gjøre feil». Han innså alvoret i det, og at nå fikk man gå videre. Hun ga samtidig uttrykk for tillit til Sandberg. Senere kom det nye opplysninger i saken, opplysninger hun burde hatt tidligere. Nå har hun en helhetsvurdering som sier at hun støtter hans avgang. Det mener jeg tyder på at Erna har hatt manglende styring med sin statsråd på et viktig område.

– Kan være grunnlag for nye spørsmål

– Føler du at du har fått svar på alle spørsmål i denne saken nå?

– Det kan jeg ikke konkludere med nå. Jeg tror det kan bli grunnlag for å følge opp med noen nye spørsmål. For eksempel: Hva har Statsministerens kontor foretatt seg siden de fikk en bekymringsmelding fra regjeringssystemet om Sandberg 8. juni? I dag er vi på 13. august, så her er det mange dager imellom hvor det er interessant å vite hvordan de har håndtert saken.

– På hvilken måte mener du dette bør følges opp?

– Det får vi nå vurdere. Saken er ikke over fra Sandbergs side heller. Han har jo varslet et oppgjør med offentligheten i morgen ettermiddag. Det blir nyttig å høre hva han har å si der.

Ifølge Aftenpostens kilder går Per Sandberg av som fiskeriminister i dag.

Per Sandberg har vært i hardt vær siden det ble kjent at han i juli var på en privat feriereise til Iran sammen med sin nye kjæreste, norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Sandberg har forklart at reisen til Iran kom i stand som følge av endrede ferieplaner.

Fiskeriministeren orienterte Statsministerens kontor om Iran-besøket først to dager etter at han ankom Iran.

– Jeg orienterte departementet dagen etter at jeg ankom Iran, og Statsministerens kontor dagen derpå, opplyste han til NTB.

Det betyr at Sandberg brøt retningslinjene for statsråder slik de er nedfelt i «Håndbok for politisk ledelse».

Rødt: Saken ikke over med dette

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, sier det er bra at Sandberg trekker seg.

– Det er viktig at maktpersoner stilles til ansvar når de gjør feil. Men saken er ikke over med dette, sier han, og fortsetter:

– Hvis vi ser en regjering som gjentatte ganger demonstrerer et slumsete forhold til sikkerhet – ikke bare gjennom Sandbergs Iran- og Kina-reiser, men også gjennom skandaler som utflagging av IKT-tjenester og sensitive personopplysninger og Riksrevisjonenss kraftige kritikk av manglende sikring av sårbare objekter – har vi en regjering som ikke leverer det de lover på sikkerhets og beredskap.

Stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Une Bastholm, mener det er ryddig av Sandberg å gå.

Une Bastholm, partileder og stortingsrepresentant for MDG, sier det er et ryddig valg av Sandberg.

– Man kan ikke sitte som statsråd og ha innrømmet at man med vitende og vilje har brutt sikkerhetsreglene fordi det passer en privat.

– Det gjenstår fortsatt å se hva statsministeren har foretatt seg for å unngå denne skandalen. Vi kommer til å følge dette tett for å se om dette bør få enda større konsekvenser, sier Bastholm.

Frps tidligere leder Carl I. Hagen mener det er klokt av Per Sandberg å trekke seg som statsråd. Han tror Sandberg går av som nestleder i Frp og peker på Sylvi Listhaug som hans etterfølger.

Sp: Må fortsatt svare på spørsmål

Senterpartiets Geir Pollestad, som har bedt om skriftlige svar fra Sandberg i saken, sier følgende om utviklingen i saken:

– Vi er jo gjennom denne prosessen blitt mer og mer i tvil om Per Sandberg har de egenskapene som trengs for å være statsråd. Det vil ikke være noen overraskelse om han går av i dag som statsråd. Det skyldes både sakens innhold og hans håndtering av saken, sier Pollestad.

Han mener det «fremstår som den eneste løsningen, så vidt jeg ser».

Men Pollestad mener fortsatt det er viktig at statsministeren svarer på spørsmålene hun har fått i saken:

– Dette handler om hvilken ledelse og styring det er i Regjeringen. Selv om man er politisk uenig med Regjeringen, vil man gjerne at det er orden og styring i landet. Der har vi lenge vært kritiske til den litt slappe holdningen Erna Solberg har hatt til sine statsråder.

– Jeg mener de frihetene man har sett Per Sandberg ta seg, kan være et resultat av at man har sett at det ikke er så nøye, at styringen var litt slapp. Vi venter minst like spent på svarene som på hvem som blir ny fiskeriminister.

Frp-nestor Carl I. Hagen sier at det var meget klokt at han trekker seg. Ifølge Aftenpostens kilder kommer fiskeriminister Per Sandberg til å trekke seg som statsråd mandag.

– Han hadde ingen annen utvei. Det begynte å bli et ganske kraftig opprør i partiet. Omsider har han handlet klokt.

– Burde Sandberg trukket seg tidligere?

– Jeg sier det på den måten: Omsider har han handlet klokt.

– Kan han fortsette som nestleder?

– Det kan jeg veldig vanskelig se. Fordi alt det som nå har skjedd, har åpenbart vært til skade for partiet.

– Er Sandbergs politiske liv over?

– Det har jeg ikke noen formening om, sier Hagen.

Hagen har tidligere pekt på Listhaug til å etterfølge Siv Jensen som partileder når Jensen går av.

– Bør Listhaug etterfølge Sandberg som nestleder på Frps landsmøte neste år?

– Ja.

Sylvi Listhaug er fortsatt på ferie og ikke tilgjengelig for kommentar.

Senterpartiets Geir Pollestad venter fortsatt på svar på sine spørsmål i forbindelse med Per Sandbergs Iran-reise.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Per Sandbergs reise til Iran
 2. Per Sandberg
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Solberg-regjeringen
 5. Iran