Politikk

MDG foreslo åpenhet om stortingsgruppenes pengebruk. Det gikk slik partiet fryktet.

– Respektløst og arrogant overfor dem som betaler skatt, tordnet MDGs Hulda Holtvedt (19) fra Stortingets talerstol.

Stortinget har de siste fem årene bevilget 862 millioner kroner fra statsbudsjettet til sine egne partigrupper. Hvordan gruppene bruker pengene, er ikke underlagt samme krav til innsyn og åpenhet som den øvrige pengebruken på Stortinget og resten av offentlig sektor. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

MDG ønsket å gi partier som ikke har gitt innsyn i stortingsgruppens pengebruk, «en hjelpende hånd» i form av en mulighet til å tenke seg om én gang til. Derfor fremmet partiet et forslag som ble behandlet i Stortinget torsdag.

Som Aftenposten har omtalt, er stortingsgruppenes pengebruk skjermet fra krav til åpenhet og innsyn som andre omfattes av. Offentlig sektor og flere andre virksomheter som også finansieres med penger fra fellesskapet møtes med langt strengere krav.

MDG ønsket med forslaget å pålegge stortingsgruppene full åpenhet og innsyn.

De fem minste partiene har, selv om ikke loven krever det, gitt Aftenposten fullt innsyn i pengebruken. Ap, Høyre, Frp og Sp nekter.

Dermed er det umulig å vite nøyaktig hva de fire største partigruppene bruker penger på.

Samme partier krevde full åpenhet fra idretten

Akkurat slik MDG fryktet på forhånd, ble forslagene om å kreve samme åpenhet og innsyn i partigruppenes pengebruk som for annen bruk av offentlige midler «vedlagt protokollen». MDG fikk dermed ikke gjennomslag i denne omgang.

– Denne saken handler om velgernes tillit til nasjonalforsamlingen, sa Holtvedt i debatten, og trakk frem Norsk Idrettsforbund (NIF) som et eksempel:

– Frp, Høyre og Ap har tidligere krevd fullt innsyn i hvordan NIF brukte offentlige penger. Da er det både respektløst og arrogant overfor dem som betaler skatt at det ikke vil praktisere samme åpenhet selv, sa Holtvedt.

Presidentskapet vil gå gjennom ordningen

Stortingsgruppenes regnskaper er offentlig tilgjengelig. Basert på dette har Aftenposten avslørt at flere av partiene på Stortinget bruker enormt mye mer skattepenger på fest og moro enn det de lar statlige ansatte få lov til.

Men de fire største partiene nekter å gi Aftenposten flere detaljer om denne pengebruken.

Stortingspresident Tone Trøen (H) har varslet full gjennomgang av ordningen for gruppetilskudd. I løpet av året skal både størrelsen, fordelingen, retningslinjene og krav til åpenhet vurderes. Trøen vil derfor vente på dette arbeidet, fremfor å følge MDGs forslag nå.

– Presidentskapet legger opp til en bredere gjennomgang enn det representantforslaget legger opp til, påpekte Trøen.

– Presidentskapet kontrolleres av de samme partiene

MDGs Holtvedt mener det er viktig å vise at Stortinget har forstått kritikken om manglende åpenhet.

– Det er en kjensgjerning at presidentskapet kontrolleres av de samme partiene som ikke ønsker mer åpenhet. Vi er derfor negative til en behandling som i praksis betyr en lukket prosess om behovet for åpenhet, sier Holtvedt, som ønsker å stramme inn og gjøre presidentskapets utredning mer forpliktende.

MDGs forslag fikk støtte fra Rødt og SV, mens Ap, Sp, Venstre, KrF, Høyre og Frp stemte for stortingspresidentens innstilling.

– Ikke grunnlag for å forhåndskonkludere

Marit Arnstad fra Senterpartiet uttrykte tillit til den kommende gjennomgangen av ordningen.

– Sp synes ikke det er grunnlag for å forhåndskonkludere, sa Arnstad i debatten.

Les mer om

  1. Stortingsregnskapene
  2. Stortinget
  3. Offentlig innsyn