Statsministeren fortalte justisminister Tor Mikkel Wara om siktelsen mot samboeren hans

Tidlig torsdag ettermiddag ble justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) innkalt på Statsministerens kontor. Der fortalte Erna Solberg at Waras samboer var pågrepet og siktet av PST.

Justisminister Tor Mikkel Wara.

Laila Anita Bertheussen, justisministerens samboer gjennom mange år, ble ca. klokken 13 torsdag pågrepet i sitt hjem. Hun er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling.

Torsdag kveld var hun ferdig i avhør hos PST. Hennes forsvarer John Christian Elden opplyser at hun nekter straffskyld.

– Jeg har hatt en lengre samtale med min klient etter avhør. Hun er meget bestemt på at politiet er på blindspor. Hun har svart på alle spørsmål og gitt PST tilgang til alle opplysninger for å belyse sin uskyld. Hun ble så løslatt, sier advokat John Christian Elden til Aftenposten.

Wara ble innkalt til statsministerens kontor

Statsministerens kontor (SMK) ble informert om pågripelsen kort tid etter at politiet hadde fått rettens kjennelse til å ransake huset.

Justisministeren selv hadde vært i Stortinget hele formiddagen. Han deltok i debatten om konsekvensene av brexit for forholdet mellom Norge og Storbritannia.

Klokken 15 ble han innkalt på Erna Solbergs kontor sammen med finansminister Siv Jensen (Frp). Der fikk Wara vite at hans samboer er pågrepet og siktet av PST i saken han selv har omtalt som «et angrep på demokratiet».

Det er totalt fem kjente hendelser knyttet til trusler mot Wara og hærverk på familiens eiendom i Oslo. Bertheussen er kun siktet for forhold knyttet til den siste hendelsen, der politiet tror hun selv satte fyr på familiens bil natt til 10. mars.

– Han er i sjokk, sa Siv Jensen, Waras partileder, på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Jensen understreket at han tar dette meget tungt. Hun karakteriserte det hele som en personlig tragedie.

Innvilget permisjon

Wara er innvilget permisjon inntil videre som følge av siktelsen mot samboeren. Han har gitt beskjed om at han ikke er tilgjengelig for kommentar, og både finansministeren og statsministeren har bedt mediene respektere dette.

Samferdselsminister Jon Georg Dale vil fungere som justisminister inntil videre. Han utnevnes som vikar i statsråd i morgen fredag.

På direkte spørsmål ville ikke statsministeren svare på om det er mulig for Wara å komme tilbake etter permisjonen. Hun sa at det var for tidlig å gjøre de vurderingene, men understreket at regjeringen har en justisminister.

– Jeg fikk vite om siktelsen like før PSTs pressekonferanse og ba da Wara og Siv Jensen om å komme til mitt kontor, sa Solberg.

Tidligere hendelser etterforskes videre

På en pressekonferanse klokken 16 torsdag opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland at justisministerens samboer er siktet i saken etter straffelovens § 225b.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen og gitt inntrykk av at det er gjort av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på pressekonferansen.

Samboeren er ikke siktet for de tidligere hendelsene. De etterforskes videre.