Politikk

Jensen: – Lærere og helsepersonell bør være først i køen i årets lønnsoppgjør

Lærere og helsepersonell som har stått i front gjennom pandemien, bør få være først køen i årets lønnsoppgjør, mener Frp-leder Siv Jensen.

Fremskrittspartiets avtroppende leder Siv Jensen holdt sin siste tale for Frps landsstyremøte. Foto: Berit Roald / NTB

  • NTB

– Utfordringen min går til partene i lønnsoppgjøret, og det vil nok oppleves litt som å banne i kirken. Dette året bør vi gå bort fra frontfagsmodellen for å sikre et ekstra lønnsløft for helsepersonell og lærere, sa Jensen i sin siste ledertale til Frps landsstyremøte.

– De har stått helt i front gjennom hele denne pandemien, vært utsatt og jobbet overtid, men bidratt til at de mest sårbare og barn og unge kan fortsette mest mulig som vanlig. Det er kanskje disse vi kan kalle for årets frontfagsarbeidere.

– Durabelig skattepakke

I talen ba Jensen regjeringen om å avhjelpe det generelle lønnsoppgjøret gjennom revidert statsbudsjett.

– Det kan de gjøre gjennom en durabelig skattepakke som vil bety at folk flest opplever en forbedret kjøpekraft uten at vi svekker konkurranseevnen til næringslivet, sa hun.

Jensen reagerte dessuten på at NHO krevde at det skal bli en reallønnsnedgang i 2021.

– Toppledere bevilger seg stadig høyere lønninger og pensjoner. Det er tungt for mange i det norske samfunnet å svelge at vi skal gå ned i lønn med arbeidsplassene våre, sa hun.

LO reagerer

En av partene i lønnsoppgjøret, LO, reagerer på at Jensen blander seg inn i lønnsoppgjøret.

– Dette er et direkte inngrep i partenes forhandlinger og det skal politikere holde seg for gode til. Det vet Siv Jensen godt, sier konstituert LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en kommentar til NTB.

Hun er enig i at mange fortjener et lønnsløft, men advarer mot å gå inn for en kortsiktig premiering av enkelte grupper.

– Å hevde at en gruppe fortjener høyere lønn, er som å si at andre ikke fortjener det. Denne pandemien har vist verdien av innsatsen til en lang rekke yrkesgrupper, sier hun.

– Frontfagsmodellen, der konkurranseutsatt industri forhandler først og resultatet danner en norm for resten av arbeidslivet, er viktig for arbeidsplassene i konkurranseutsatt sektor, og har tjent oss arbeidstakere godt, legger hun til.

Internasjonal domstol for IS-terrorister

Siv Jensen benyttet også anledningen til å si at verden trenger en internasjonal domstol for IS-terrorister. Hun ber regjeringen bruke plassen i sikkerhetsrådet til å jobbe for dette.

– Slik situasjonen er i dag risikerer vi at medlemmer av det mest bestialske regimet i moderne tid kan gå fri fra straff. Verdenssamfunnet bør bistå gjennom opprettelse av en domstol, sa Jensen på Frps landsstyremøte lørdag.

– Min oppfordring til regjeringen er å kjenne sin besøkelsestid og ta dette forslaget med inn i sikkerhetsrådet. Om de gjør det kan det være at medlemskapet vil oppleves som nyttig, la hun til.