Politikk

Resultatløst asylmøte på Stortinget, men Ap insisterer på flere toppmøter.

STORTINGET (Aftenposten): Det var ingen tegn til asylforlik etter møtet mellom de parlamentariske lederne i kveld. Frp vil ikke ta sikte på noe bredt asylforlik i denne omgang, men det vil regjeringspartner Høyre og Ap.

Krfs leder Knut Arild Hareide møtte de andre parlamentariske lederne på Stortinget for å diskutere asylstrømmen til Norge, Regjertingens tilleggsproposisjon og et mulig asylforlik.
  • Lars Molteberg Glomnes

Det var alvor i ansiktene til representanter for de åtte stortingspartiene som møttes i ettermiddag for å diskutere de lengre linjene i norsk innvandrings— og integreringspolitikk.

Og det var alvor da de kom ut, uten noen avklaring om videre fremdrift. Det var ikke en gang klart om det blir noen flere toppmøter, selv om mye taler for at det allikevel vil skje etter hvert.

— Vi må nå ha en runde i partigruppene, og vi har ingen nye avtaler. Regjeringen har lagt frem sitt tilleggsnummer til budsjettet, og det er det som er utgangspunkt for samtalene nå, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Uklarhet om samarbeid

— Vi har heller ikke i Frp behandlet dette i vår gruppe, men vi må ha en innstramning på asylsektoren for å møte de utfordringene Norge står overfor. Stortingsgruppen har møte onsdag og der vil dette bli diskutert, sa Harald Tom Nesvik.

Invitasjonen kom fra Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Harald Tom Nesvik, som har samme rolle i Frp. Men der Høyre, Venstre, Ap og Senterpartiet snakker varmt om et bredt samarbeid, er Frp-toppene svært forsiktige.

De nye migranttallene for oktober var nettopp blitt kjent. Og det var klare rekorder: 8800 kom til Norge i oktober.

- Er dette tallet bærekraftig på sikt?

— Det er jo en klar rekord og er en ytterligere bekreftelse på hvor viktig det er å finne en bred løsning her, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Statsminister Erna Solberg oppfordret 13. oktober partiene til en «politisk dugnad» for å håndtere situasjonen.

Vil finne bred løsning

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre sa at den siste utviklingen gjorde det ekstra viktig å finne en mest mulig bred løsning.

— Jeg kommer ikke til å snakke ned utsiktene for å få til det, sier han. - Det er nå et ønske om å gå til stortingsgruppen og få en videre forankring for arbeidet videre. Men vi konstaterer at statsministeren har invitert til politisk dugnad.

- Hadde du forventet noe konkret?

— Nei, men vi har en veldig tett kalender fremover, og situasjonen ute i landet er slik at folk venter at vi legger ting til side.

- Ny asylrekord i oktober. 8800. Hva forteller dette deg om fremtiden for Norge?

— Det er svært høye tall som viser hvor alvorlig situasjonen er, og at vi må gjøre mye for å sikre bosetting til dem som trenger det, og få ut dem som ikke har rett til å være her. Vi må gjøre vårt arbeid uten forsinkelser.

- Er det naturlig å komme tilbake med flere møter på parlamentarisk leder-nivå?

— Ja, det er det. Vi har ingen tid å miste, sier Støre til Aftenposten.

To vinkler i Frp

Nestleder Per Sandberg i Frp sa tydelig fredag at han ikke mener et samarbeid har noe for seg, og mandag er også Harald Tom Nesvik svært forsiktig.

ta678f34_doc6mslzf9ehp3zvvlbbdw-BJ2LEVinWH.jpg

På forhånd sa Nesvik til Aftenposten at dette ikke dreide seg om forhandlinger. Ikke en gang sonderinger. — Dette er et svar på at flere partier har over lengre tid sagt at de ønsker et slikt møte. Så det er rett og slett for å få avklart hva det er man ønsker å komme med innspill om. Og ikke noe mer enn det, sier Nesvik.

Vil ha strengest mulig politikk

- Du ser ikke dagens møte en gang som starten på noe som skal munne ut i en eller annen slags form for forlik om asylpolitikken?

— Møtet er for å utveksle meninger mellom de parlamentariske lederne, knyttet til situasjonen vi nå ser. Det er ikke lagt frem at det skal forhandles om noe som helst, sier Nesvik, og fortsetter:

— Dette er den aller største utfordringen for Norge med den migrasjonsbølgen vi ser i Europa. Da skulle det blott bare mangle at de parlamentariske lederne her på Stortinget ikke setter seg ned og diskuterer det.

- Er det en ambisjon å få med flere partier enn samarbeidspartiene på den langsiktige innvandringspolitikken?

— For Frp er det tiltakene som alltid er viktigst. Det er stortingsgruppen vår som legger de føringene som eventuelt skal legges, og ikke enkeltpersoner. Og gruppen har ikke behandlet saken ennå.

- I Høyre er det uttrykt som en ambisjon og et ønske om et bredt forlik?

— Helleland har vel også sagt i dag at det viktigste er å få på plass tiltakene fremover, sier Nesvik.

- Han har også sagt at han vil ha med flest mulig partier. Det vil ikke du si?

— Målet mitt er ikke å få på plass flest mulig partier, målet er å få på plass en politikk som hjelper.

- På den ene siden sier du at det skulle blott bare mangle at samtlige parlamentariske ledere ikke setter seg ned for å utveksle synspunkter og snakke om dette. Samtidig sier du at det ikke er så viktig, og ikke noe mål for Frp, at så mange som mulig er med på et eventuelt forlik.

— Når vi på dette huset bruker begreper som «bredt forlik» så betyr det alle partier. Og når du vet at en del går inn i det med å prøve å nulle ut eller redusere de forslagene som allerede er fremmet, da er det ikke for meg et mål at flest mulig partier skal være med. Målet til Frp er å få på plass en streng politikk på feltet som vil virke i årene som kommer, sier Harald Tom Nesvik.

  • I denne saken fra mandag, forteller UDI-sjefen om de siste asyltallene. Nå vil de bygge brakkebyer.

- Politisk risikosport for Frp

Justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen i Frp sier på telefon fra Doha i Qatar at dette er en sak «som er politisk risikosport».

— Vår reaksjon vil være avhengig av resultatene av forhandlingene. Å si nei nå vil være feil. Man skal ha respekt for forhandlinger, og når man nærmer seg en avklaring er det tid for å si hva man mener.

- Er dette en sak Frp kan komme til å bruke for å gå ut av regjeringen på?

— Det er umulig å si, men det er i hvert fall en sak som er helt vesentlig for Frps troverdighet og for våre velgerne som har sendt oss i regjering. Det er en sak som er en politisk risikosport. Vi må få til en avtale som gir et visst volum og det må vurderes ytterligere innstramninger. Det er tydelig at det er ganske så stor forskjell rundt de synspunktene, sier Ellingsen.

- Er det positivt for Frp at Senterpartiet og Ap har signalisert forliksvilje?

— Må si ja til det, men skulle gjerne ha visst motivet bak. Er det å posisjonere seg selv? Å sette andre i en vanskelig situasjon? Et forlik ville ha vært det beste, men vi ser hvor forskjellig vi ser på det. Det er ekstremt vanskelig.

- Jeg er glad for at de vil strekke seg mot et forlik

Ap-nestleder Hadia Tajik var overfor NRK tidligere mandag klar på at Ap møter opp «innstilt på å finne gode løsninger sammen med de andre partiene».

— Det handler om troverdigheten til tiltakene og kraften bak gjennomføringen, så tiltakene kan stå seg over lengre tid. Nå er det viktig at vi treffer planken og tar kloke valg, sa Ap-nestlederen.

I Arbeiderpartiet er det forventet at Jonas Gahr Støre går inn i møtet med ønske om en fortsatt dialog. Også i Høyre snakker sentrale politikere om ønsket om flere partier står sammen i den utfordrende situasjonen.

Samarbeidsånden startet allerede fredag, da Erna Solberg informerte Jonas Gahr Støre om hovedgrepene i innvandringsforslaget like før fremleggelsen klokken 12.00, slik at Ap-lederen var forberedt på det som kom.

Foreløpig har Ap avstått fra å kritisere forslagene fra Regjeringen i harde ordelag.

Venstre håper på samarbeid

Venstre-leder Trine Skei Grande, som sammen med KrF har en omfattende samarbeidsavtale med Regjeringen der asylfeltet er særskilt skilt ut, ser også ettermiddagens møte som utgangspunktet for bredt samarbeid på Stortinget om asyl- og innvandringspolitikken.

— Jeg mottok fredag, klokken 1356, en invitasjon fra Helleland og Nesvik en invitasjon om et forlik. Jeg vet ikke om den er ekte, men jeg går ut ifra det. Jeg er glad for at de vil strekke seg mot et forlik.

- Denne eposten fikk du fredag. Samtidig sa Per Sandberg da at det overhodet ikke var nødvendig med et forlik, og i dag sier Nesvik at det er viktigere med innstramminger enn forlik..

— Jeg forholder meg til mailen jeg har fått, med invitasjon til et møte. Og jeg stiller med stor glede.

- Du tenker ikke på at Nesvik i dag kommer med andre signaler?

— Jeg synes kanskje det er litt rart, men jeg forholder meg til en skriftlig invitasjon.

Les også:

Les også

Sa hun ville gi mer regnskogpenger i går, kuttet 380 millioner i dag

Ukens podkast Aftenpodden tar for seg de politiske konsekvensene av tilleggsbevilgningen og endringene i asylreglene her. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.

Les også

  1. Så mye vil det koste å ta imot barneflyktninger

  2. Mindre lommepenger, enklere standard og tøffere krav

  3. Norske kommuner må bosette 60.000 flyktninger på to år

  4. Så ulikt møter Norge, Sverige og Danmark asylsøkerne

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Migrantkrisen i Europa