Marit Bjerkås innstilt som ny leder i Trøndelag Ap

Valgkomiteen i Trøndelag Ap innstiller varaordfører Marit Bjerkås i Rennebu til ny leder etter en turbulent uke.

Marit Bjerkås (midten) er innstilt som ny leder i Trøndelag Ap. Hun har bakgrunn som varaordfører for Rennebu Ap og sitter også i fylkesstyret i Trøndelag.
  • Julie Berg Melfald

Det ble klart etter at valgkomiteen hadde sittet i møter store deler av fredagen.

Bjerkås har bakgrunn som varaordfører for Rennebu Ap og sitter også i fylkesstyret i Trøndelag.

«Jeg har i ettermiddag takket ja til forespørselen fra valgkomiteen om å bli leder i Trøndelag Ap», skriver Bjerkås på sin Facebook-side.

«Alle skjønner at det vil kreve et stort arbeid fremover, og i den forbindelse har jeg et løfte å komme med – jeg skal ta seksuell trakassering på alvor, og jeg skal ta de historiene vi har hørt de siste dagene, på alvor», skriver hun videre.

Bjerkås sier hun vil rydde opp i ukulturen i partiet.

«Arbeiderpartiet skal være et sted hvor det er trygt å drive politikk, og hvor vi løfter de store politiske sakene», skriver hun. Hun understreker at det nå er opp til årsmøtet i fylkespartiet å ta det endelige valget.

Valgkomiteens innstilling vil nå bli forelagt fylkespartiet på årsmøtet lørdag.

Les også

Metoo er ankommet Trøndelag

Marit Bjerkas

Giske vil ikke stille til gjenvalg i Stortinget

For fire dager siden så valgkomiteens innstilling helt annerledes ut. Da ønsket de at Trond Giske skulle overta ledervervet. Det skapte rabalder.

Torsdag kveld kom beskjeden om at den opprinnelige innstillingen ikke lenger var gjeldende.

Da hadde AUF trukket støtten til Giske, etter at flere unge kvinner fortalte historier om en ukultur i Trondheim og Trøndelag Ap. Partikontoret sentralt hadde også mottatt et nytt varsel mot den tidligere nestlederen. Dermed var det ikke enstemmighet, og valgkomiteen måtte lage en ny styreinnstilling.

Trond Giske skriver på Facebook at han ikke kommer til å stille opp i et benkeforslag på det kommende årsmøtet lørdag. Han vil heller ikke ta gjenvalg til Stortinget.

Les også

Giske tar ikke gjenvalg til Stortinget: – Belastningen blir for stor

Grande: – Så tidlig for oss at vi skulle finne en kvinnelig leder

I den første innstillingen valgkomiteen la frem sist mandag, var Bjerkås foreslått som organisatorisk nestleder. Nå blir i stedet Amund Hellesø fra Nærøysund innstilt som organisatorisk nestleder, og stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen fra Trondheim innstilles som politisk nestleder. Hansen var ikke i den opprinnelige innstillingen, skriver Adresseavisen.

Fredag formiddag hadde Grande varslet at de etter all sannsynlighet ville innstille en kvinne til ledervervet.

– Vi så tidlig for oss at vi skulle finne en kvinnelig leder. Deretter var det snakk om å legge en kabal, sa han til avisen.

Det ble i løpet av dagen spekulert i om Aps helsepolitiske talsperson på Stortinget, Ingvild Kjerkol, ville bli innstilt. Grande sier Kjerkol var aktuell, men at valgkomiteen bestemte seg for å ha folk som jobber organisatorisk.

- Å jobbe med partikulturen mener vi er den viktigste oppgaven til det nye styret til Trøndelag Ap. Så har vi strålende kandidater i fylket, kommunene og på Stortinget som skal jobbe for de sakene vi tror på, og vil at de skal konsentrere seg om det. Og at det nye styret - i tillegg til å jobbe med partikulturen skal backe kandidatene best mulig. Og det har dem forpliktet seg til ved å si ja, sier Grande til Adresseavisen.

Grande understreker at Trøndelag Ap med dette får en ledertrio fra ulike deler av fylket: én fra gamle Sør-Trøndelag, én fra Nord-Trøndelag og én fra Trondheim.

– Det handler om å smelte litt ulike partikulturer sammen og få folk til å jobbe på sammen lag, sier han.

Leder av valgkomiteen Arild Grande, sier det har vært en tøff uke for mange i kjølvannet av valgkomiteens opprinnelige innstilling med Trond Giske som leder. Nå har de i stedet innstilt Marit Bjerkås.

Fornøyd AUF

Leder i AUF Trøndelag, Håkon Einarsve, er fornøyd i kjølvannet av den nye innstillingen.

– Med Marit som leder, er AUF sikre på at vi får en leder som rydder opp år med ukultur, og setter en endelig stopper for den giftige kulturen med seksuell trakassering, sier han til Adresseavisen.

– Uken har vært brutal for mange

Overfor samme avis uttrykte valgkomiteleder Grande at det har vært tøffe dager etter at valgkomiteen i starten av uken foreslo Giske som leder av fylkespartiet.

– Det var ikke overraskende at det ble debatt. Det var vi forberedt på, men den siste uken har vært brutal for mange, og særlig for alle som har stått frem med sin historie. Nå er vi opptatt av å beskytte og ta vare på dem. Og det samme med kandidatene som står midt oppe i det. Utover det vil jeg ikke karakterisere debatten, sa han i forkant av møtet fredag.