Politikk

UDI-direktøren: «Bookingtid hos politiet skaper utfordringer»

UDI-direktør Frode Forfang har forståelse for at regelverket knyttet til au pair-ordningen, kan være vanskelig å forholde seg til og peker på køer hos politiet som en utfordring.

UDI-direktør Frode Forfang
  • Eirik Husøy
    Eirik Husøy
    Journalist

Onsdag avslørte Aftenposten at Utlendingsdirektoratet (UDI) mener justisminister Jøran Kallmyrs (Frp) au pair har jobbet ulovlig hos familien i Drøbak. Som følge av det angivelige bruddet på utlendingsloven har hun ikke lenger lovlig opphold i landet.

Den filipinske au pairen kom til Kallmyrs familie fra en annen vertsfamilie. En au pair som ønsker å bytte familie, kan gjøre det, men må vente til de på ny har søkt om oppholdstillatelse.

Au pairen flyttet inn til familien Kallmyr 22. august i år, men søknaden om oppholdstillatelse ble ikke fullført før 12. oktober.

– Bør ses nærmere på regelverket

I etterkant har au pair-byrået som fungerte som mellomledd mellom justisminister Jøran Kallmyr og au pairen, vist til lange køer hos politiet som en grunn til at det tok så lang tid å levere søknaden og håper på en regelendring.

– Det er ofte kø hos politiet, men det bør ikke være sånn at au pairen skal være avhengig av politiets kapasitet, sa Natalia Ravn-Christensen i au pair-byrået Energy Au Pair.

UDI-direktør Frode Forfang sier nå at han har forståelse for dette.

«Bookingtid hos politiet skaper utfordringer i flere typer utlendingssaker», skriver UDI-direktør Frode Forfang blant annet på sin egen blogg.

«Her bør det sees nærmere både på regelverket og på de praktiske ordningene i tilknytning til dette», skriver Forfang.

Seksjonssjef i Grense- og utlendingsseksjonen i Politidirektoratet, Ane Kvaal, sier i en kommentar at pågangen til tider er stor og at noe ventetid må påregnes, men at det er store variasjoner mellom politidistriktene om ledige timer for dette formålet.

– De aller fleste som booker time til dette formålet er heldigvis i en situasjon hvor de kan planlegge og booke i god tid i forveien. I de tilfellene hvor dette ikke er mulig, vil det i noen distrikt, av kapasitetshensyn, være noe ventetid for å få time, sier Kvaal.

Les også

Kallmyrs au pair-suppe | Trine Eilertsen

UDI-direktøren: Forstår at man kan bli forvirret av regelverket

9. mai fikk den filipinske au pairen én dag på å forlate landet og har oppholdt seg i utlandet siden. I utgangspunktet påklaget hun ikke vedtaket om avslag på opphold i Norge, men torsdag kveld opplyste au pairens advokat Ingvild Boe Hornburg at kvinnen har gitt beskjed om at hun likevel ville klage på UDIs vedtak.

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI bekrefter overfor NTB at de har mottatt tilsvar i utvisningssaken og klage på avslaget om opphold.

Forfang vedgår også at regelverket kan være vanskelig å forstå. Justisminister Kallmyr har vist til at han trodde at au pairen kunne være gjest hos familien i påvente av en fullstendig søknad hos politiet.

Forfang viser til at samarbeidspartnere har gitt informasjon som avviker fra det som fremkommer på nettsidene til UDI.

«Jeg kan forstå at de som skal forholde seg til regelverket i så fall blir forvirret og kan tro at alt er i orden», skriver UDI-direktøren.

Les også

UDI: Justisministerens au pair hadde ikke lov til å bo hos ham mens hun ventet på å levere søknad

Justisminister Jøran Kallmyr på Stortinget onsdag.

Kallmyr har vedgått at han kan ha forstått regelverket feil, men fremholder at hun har vært gjest siden august i fjor og ikke jobbet for familien, stikk i strid med UDIs oppfattelse.

Statsminister Erna Solberg (H) rykket ut rett etter saken ble kjent, og sa at hun fortsatt har tillit til sin justisminister.

Les også

BAKGRUNN: Justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet 10. mai. UDI mener at hun har jobbet ulovlig for familien siden august i fjor


Aftenposten kommer tilbake med mer.

Les mer om

  1. Au pair
  2. Jøran Kallmyr