Pingpong om romfolket

Oslo-ordfører Fabian Stang ville ha klarere retningslinjer for hvordan rom-utfordringen skal løses. Justisminister Grete Faremo spiller ballen tilbake til Oslo kommune.

Torsdag stilte politiet med store styrker i Middelalderparken for å rydde en ny romleir som var under etablering der. Oslo kommune og regjeringen er ikke enige om hvordan utfordringene skal løses.

— Jeg skjønner godt at det er mange som føler avmakt og at utfordringen er stor, men her har kommunene ulike utfordringer, sier Faremo

Hun holder fast ved at et tiggeforbud ikke er løsningen. Regjeringen foreslår i stedet at kommunene selv skal få anledning til å regulere hvor og når man kan tigge, dersom forholdene krever det. Den nye loven vil kunne trå i kraft i vår, og dermed hjelpe på situasjonen i Oslo allerede i sommer, mener Faremo.

Nye toaletter

Samtidig jobber regjeringen med økonomiske støtteordninger for strakstiltak kommunene innfører for hjelpe romfolk.

Les også

– Dette handler ikke om å rydde byen

— Hjelpetiltakene må finne sin form i dialog med Oslo og andre norske kommuner. Hvordan må vi komme tilbake til, men det er naturlig å tenke tilskuddsordninger for kommunene, sier Faremo.Noe permanent botilbud for tilreisende tiggere ser justisministeren ikke for seg, men nye, permanente sanitæranlegg kan være aktuelt.

— Dette er mennesker som er her på korttidsopphold. Her må kommunene selv utvikle tiltak for å løse de akutte utfordringene, gjerne sammen med frivillige hjelpeorganisasjoner.

Flytter problemet

Fabian Stang mener forslaget om tiggerfrie sone er en ubegripelig tanke.

— Hvis vi sier at tigging er et problem. Hvordan skal vi velge ut hvilke deler av befolkningen som skal ha det problemet hos seg. Velger du bort tigging i en del av byen, velger du den inn ett annet sted. Hvordan skal vi forklare for folk på Oppsal at de nå skal få et problem vi ikke vil ha i sentrum av Oslo? spør Stang.

Les også

- Dette er ansvarsfraskrivelse uten sidestykke

Han mener regjeringen driver skrivebordspolitikk.— Vi må være åpne på at dette er mennesker som ikke kan norsk eller engelsk. Mange av dem har heller ikke klokke. Hvordan skal de da vite hvor og når de kan tigge?

- Høyre etterlyser vanligvis valgfrihet for kommunene. Her er det Faremo som snakker om individuelle løsninger, mens dere vil ha nasjonal ensrettet rompolitikk. Hvorfor?

— Fordi dette er rett og slett er utenrikspolitikk. Det handler om Norges bidrag til en folkegruppe i Romania og Bulgaria som må hjelpes med helt andre tiltak. enn noen doer og en dusj i uken. Vi blander oss ikke bort i utenrikspolitikk, sier Stang. Han utelukker likevel ikke at byrådet vil søke om økonomisk støtte til de akutte hjelpetiltakene regjeringen arbeider med.

— Hvis regjeringen mener det er klokt, er jeg sikker på at byrådet vil vurdere å søke støtte. Men personlig mener jeg dette må løses på en mye mer overordnet måte.

- For passive

Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Libe Rieber-Mohn, mener et Ap byråd ville gjort mer for å løse de akutte problemene.

— Vi husker alle hvordan det var i fjor sommer. Vi var centimetere fra borgervern på Grünerløkka. Det er en skummel situasjon. Oslo må være villige til å forsøke virkemidlene regjeringen foreslår. Noe annet er uansvarlig, sier Rieber-Mohn.

Samtidig er også Rieber-Mohn skeptisk til for omfattende hjelpetiltak.

— Jeg tror alle forstår at man ikke kan reise rundt i land i Europa og forvente at man skal få gratis overnatting og andre fasiliteter. Løsningen på dette er nok ikke toaletter og dusjer. Samtidig vet vi jo at folk reiser av sosial nød. Her finnes ingen enkle svar, men man må være villig til å prøve. Dette er komplekse spørsmål som alle land i Europa sliter med, men kommunene har et selvstendig ansvar. Det holder ikke å rope på regjeringen uten å iverksette et eneste tiltak selv, mener Rieber-Mohn.