Politikk

Provosert av statsministerens brille-utsagn

Randi J. Buckley er en av mange som rammes av forslaget om kutt i brillestønaden. Derfor er hun veldig provosert av statsministerens uttalelser om å velge innfatning fra «øverste hylle».

Randi Johannessen Buckley sier de aldri har fått støtte for mer enn en viss sum til datteren Linneas brilleinnfatning.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

– Dette påfører oss ganske store utgifter. For dem som allerede sliter med å få endene til å møtes, vil denne utgiften ramme veldig hardt. Når Solberg da antyder at noen velger designbriller på øverste hylle, er det veldig provoserende, sier Randi Johannessen Buckley.

Datteren hennes er avhengig av spesialtilpassede briller, og familien vil merke regjeringens forslag til kutt i støtten til barnebriller.

  • Les mer: Mindre støtte til tannregulering og briller og annet i statsbudsjettet som påvirker folks lommebok i 2020.

Solberg: Ikke innfatning fra «øverste hylle»

Da statsminister Erna Solberg tirsdag forsvarte kuttet i Politisk kvarter i NRK radio, ordla hun seg slik:

«Vi lager en standardisert støtte til dem, til barn. Den er litt under 2000 kroner. Da er det gått igjennom og sagt: du får gode briller til den støtten. Så er spørsmålet hva slags brilleinnfatning du vil ha. Det er noe annet, som ikke vi skal velge på øverste hylle.»

Randi Johannessen Buckleys datter Linnea er avhengig av spesialtilpassede brilleglass. Regjeringen vil heretter gi maksimalt 2400 kroner i støtte pr. brille.

– Veldig provoserende

Siden det er glassene, som koster bortimot 10.000 kroner, og ikke innfatningen Buckleys datter Linnea får full støtte til, reagerer hun kraftig på statsministerens utsagn.

– Jeg føler at hun lener seg på en dårlig unnskyldning om at folk bruker støtten på dyre innfatninger. Når hun antyder at man velger designbriller på øverste hylle, er det veldig provoserende, sier hun og legger til at det ikke er dette det handler om i det hele tatt.

Les også

Alvilde (3) må ofte ha nye, dyre brilleglass. Makspris på brillestønad kan ramme familien hardt.

Allerede tak på innfatningen

Hun forklarer at hun aldri har fått dekket brilleinnfatningen fullt ut.

Hun viser til regelverket, som i dag tilsier at man kan bare får støtte inntil en viss grense til innfatningen. Ifølge Nav er dagens stønad til brilleinnfatning for barn 475 kroner pr. brille.

– Vi har aldri fått mer enn den satsen i støtte til innfatning, sier hun og understreker at det er viktig for barn å ha riktige og solide glass – og at det er der kostnadene ligger.

Vil spare penger

Barn flest får ikke støtte til briller. Men enkelte synsproblemer kan kvalifisere til støtte. Men fordi stadig flere benytter seg av ordningen, som også blir dyrere og dyrere for staten, foreslår regjeringen en innstramming.

Regjeringen mener det er gitt støtte til «uforholdsmessig kostbare briller» og innfører i stedet to makstak for slik brillestøtte.

Solberg: En utglidning

Da programlederen i Politisk kvarter konfronterte statsministeren med at det er glassene som er dyre, svarte Erna Solberg slik:

– Ja, og det er to satser i det forslaget, og den ene satsen er for dem som trenger normale briller, og den andre satsen er for dem som trenger tilpassede glass. Så vi har altså ... Men spørsmålet er: Skal staten ta alle utgifter på disse områdene? Jeg mener at dette er et område hvor – de fleste har en så god råd at vi er i stand til å si at vi får basisstøtten som gjør at du får funksjonelle briller, men at du ikke nødvendigvis skal velge hvilke brilletype du selv har f.eks. på innfatning. Og dette har vært en utglidning hvor denne ordningen blir brukt mer og mer, og vi mener at vi må ha noen standardiserte løsninger ...

Erna Solbergs statssekretær, Rune Alstadsæter, mener statsministerens tolkes i verste mening.

Statssekretær: Tolkes i verste mening

På spørsmål fra Aftenposten om statsministeren ønsker å korrigere egne utsagn, siden noen oppfatter at hun antyder at støtteordningen har gått til dyre innfatninger, svarer hennes statssekretær Rune Alstadsæter slik:

– Jeg har hørt på sendingene flere ganger. Her mener jeg dere tolker statsministeren i verste mening. Og dere tar en setning helt ut av sin sammenheng.

Intervjuet med statsministeren kan høres i sin helhet her.

Les mer om

  1. Briller
  2. Erna Solberg
  3. Nav