Solberg mener Ropstads boligsak «ikke er politisk klok». Men det får ikke følger for statsråden.

Aftenposten avslørte søndag at barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har tjent godt på ikke å melde flytting fra barndomshjemmet på Sørlandet før i fjor.

Erna Solberg (H) mener Aftenpostens avsløring ikke vil få noen konsekvenser for Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
  • Sondre Moen Myhre
    Journalist

Nyheten om at KrF-lederen ikke meldte flytting hjemmefra før i november i fjor, selv om han har eid halvparten av en tomannsbolig en drøy halvtime fra Oslo, har skapt reaksjoner. Ropstad har sagt at han er lei seg for denne saken.

Mandag morgen uttalte statsminister Erna Solberg (H) seg hos NRKs Nyhetsmorgen. Der påpekte hun at det Ropstad har gjort, har vært innenfor Stortingets regelverk. Men samtidig mente hun at politikere må være varsomme med bruken av slike ordninger.

Til VG sier Solberg nå at Ropstad har gjort en klok vurdering, når han tar til etterretning at en del er skuffet.

– Det han gjorde, var innenfor regelverket. Det er mulig å ha bolig ett sted og familien i Oslo, på grunn av små barn; man må kunne leve et normalt liv som politiker. Men vi som er politikere, bør ikke operere slik at folk opplever at ordninger blir brukt på en måte som ikke var tiltenkt, sier Solberg til VG.

Han forstår at enkelte vil reagere når noen har et «gutterom» i valgdistriktet sitt, samtidig med at man disponerer bolig i nærheten av Stortinget.

På spørsmål om dette ikke var politisk klokt, svarer Solberg:

– Nei, det var ikke politisk klokt. Men jeg tror alle som eksempelvis bor i Oslo, må tenke på at stortingspolitikere kommer fra et sted, og at vi har ordninger som gjør at de kan bo sammen med familien sin, sier Solberg.

Bakgrunn: Ropstad meldte flytting fra gutterommet først i fjor. Derfor fikk han gratis bolig fra Stortinget.

– Jeg er lei meg for denne saken

Til NRK sier Ropstad at han forstår at folk reagerer på at han i mange år hadde bostedsadresse hos sine foreldre, samtidig som han eide bolig i Oslo og nøt godene av å bo i en stortingsbolig.

– Jeg er lei meg for denne saken. Vi som politikere forvalter innbyggerenes tillit, og da skal vi gjøre ting på en skikkelig måte. Så jeg har forståelse for at folk reagerer på dette.

Les Kjetil Alstadheim: Ropstad gjorde et bevisst valg, og han var fullt klar over fordelen det ga ham.

Solberg: Kritikkverdig, men får ikke konsekvenser

Solberg var selv på besøk hjemme hos foreldrene til Ropstad da han ble statsråd i 2019. Uten å vite at Ropstad selv var folkeregistrert på adressen.

– Nei, jeg visste ikke at han var bostedsregistrert der, sa Solberg til NRK mandag morgen.

På spørsmål om Aftenposten-avsløringen vil få noen konsekvenser for barne- og familieministeren, svarer Solberg følgende:

– Så lenge reglene er fulgt, mener jeg at det kan være kritikkverdig at man går utenfor intensjonene, men jeg mener ikke at det har konsekvenser for ham, nei.

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere Ropstads boligstøtte til VG.

I 2019 var Solberg på besøk i Ropstads barndomshjem. Statsministeren visste ikke da at Ropstad på papiret fortsatt bodde der.

Dette er saken

Ropstad har vært stortingspolitiker siden 2009. Da bodde han i et kollektiv i Oslo. Det var Ropstad selv som eide leiligheten, og broren var medlåntager.

Det at Ropstad da eide en leilighet, gjorde at han fikk avslag på Stortingets pendlerboligordning. Stortinget eier 143 leiligheter i Oslo.

De deles ut til folkevalgte som pendler mellom hjemstedet og Stortinget. Det stilles kun krav om at politikeren må være folkeregistrert eller bo mer enn 40 kilometer unna.

Den samme høsten overtok Ropstad nøklene til en nybygd tomannsbolig i Lillestrøm kommune, kun 29 kilometer unna Stortinget. Men han flyttet aldri inn i tomannsboligen. Den ble leid ut.

I stedet flyttet han inn i en leilighet på Skøyen i Oslo, betalt av Stortinget. Siden 2010 har Ropstad bodd i tre ulike pendlerboliger betalt av Stortinget.

I november i fjor flyttet han og familien inn i en ny bolig på Nordstrand. Først da flyttet han offisielt ut fra gutterommet i Agder.

– Stortingspolitikere har gode ordninger. Selv om jeg har holdt meg til reglene, kan folk oppfatte denne saken som negativ. Jeg synes jo det er kjedelig at det blir stilt spørsmål ved hvordan jeg har disponert boligene, sa Ropstad til Aftenposten søndag.

Les mer om

  1. Stortingsvalget 2021
  2. Kjell Ingolf Ropstad
  3. Erna Solberg