Politikk

Solberg-regjeringen vil sette varige spor selv om Støre overtar

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder i dag sin første åpningstale på et Ap-landsmøte. I går var det "siste dag med gjengen" og selfie-fotografering da han holdt pressekonferanse sammen med avtroppende partisekretær Raymond Johansen og avtroppende nestleder Helga Pedersen.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Det er vanskelig å få tannpasta tilbake på tuben, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Torsdag ettermiddag åpner et selvsikkert Arbeiderparti sitt landsmøte i Folkets Hus i Oslo med to mål for øyet: Først å befeste stillingen i kommune-Norge i høstens lokalvalg. Så å feie Høyre og Frp ut av regjeringskontorene i 2017.

Men selv om Støre I-regjeringen skulle se dagens lys om to år, vil mange rester av Erna Solbergs blå politikk bli stående ( se grafikk nederst i saken ).

Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør det klart at han ikke har planer om å skru klokken tilbake før Solbergs tid etter valget.

— Alt er ikke er løst ved å spole tilbake til 2013 når vi kommer til 2017 og skal se mot 2020, sier Støre til Aftenposten.

Kan ikke snu over natten

Ap-lederen bruker sin Stefan Löfven fra Aps søsterparti i Sverige som eksempel. Han overtok i høst som statsminister er åtte år med borgerlig styre.

— Da han kom til makten var det 300 000 elever som gikk i privatskoler, drevet av store konserner. Det mente han var negativt, men han så samtidig at det ikke var noe han bare kunne snu over natten, sier Støre.

— Når tannkremen kommer ut av tuben, er det ikke bare-bare å få den på igjen. Det er en av grunnene til at man må prøve å forhindre at privatskoleloven blir liberalisert, sier Støre.

Tar omkamp om fedrekvoten

Aftenposten har spurt Støre og Aps talspersoner på de ulike fagområdene på Stortinget hva som vil skje med Høyre/Frp-regjeringens reformer etter et regjeringsskifte.

Bare på fire områder får vi et klart «ja» på at Ap vil endre politikken tilbake slik den var før Solberg-regjeringen tiltrådte:

 • Fedrekvoten vil bli økt fra ti uker tilbake til 14.
 • Adgangen til økt bruk av midlertidige ansettelser vil bli stengt.
 • Ap vil tilbake til ordningen der fagforeningene sentralt godkjente avvik fra turnus.
 • Liberalisering av spillpolitikken vil så langt som mulig bli reversert.

Neppe nytt pokerforbud

På seks områder sier Ap-politikerne rett ut at de ikke vil gjøre endringer i politikken den blå regjeringen har vedtatt: Endringen av asylforskriften som legger mer vekt på barns beste blir stående.

Støre sier han ikke har noen planer om at den varslete K-en for kristendom som skal legges til i RLE-faget skal bort.

Han gjør det også klart at arveavgiften ikke vil bli gjeninnført i sin daværende form når Ap kommer til makten.

I tillegg er det flere av forbudene Solberg-regjeringen har lovet å oppheve som neppe vil bli gjeninnført.

— Jeg tror det tar lang tid før vi får se proffboksing i Norge, og er veldig skeptisk til dette. Men hvis man først har etablert slik boksing i Norge er det vanskelig å trekke tilbake, mener Aps Rigmor Aasrud som sitter i familie- og kulturkomiteen.

Heller ikke forbudet mot pokerspill med penger ser hun for seg vil komme tilbake om Ap overtar.

Se Harald Stanghelle og Trine Eilertsen intervjue Jonas Gahr Støre:

Fra søndagsåpent til søndagsstengt?

På en rekke store og viktige politikkområder vil Arbeiderpartiet ikke tone flagg og varsle hva som skjer etter 2017.

Dette gjelder for eksempel spørsmålet om hva som skal skje med søndagsåpne butikker dersom regjeringen får gjennomslag for en liberalisering, det generelle skatte— og avgiftsnivået og regjeringens planlagte ordning med fritt brukervalg på både offentlige og private sykehus.

- På det området som på mange andre vil jeg ha muligheten til å vurdere hvordan ordningen virker når vi kommer til 2017, sier Støre om regjeringens sykehusreform.

— På mange av disse feltene er det bare å avvikle - snu - noe som kan få effekter som i seg selv er negative. Her må vi tenke i 2017: hvor vil vi hvis vi får ansvar fram mot 2020. På det som på mange områder er det ikke alltid tilbake til 2013 som er svaret. Det sier jeg i respekt for at samfunnet endrer seg, og at vi må se virkningen av ting, sier Støre.

Interessert i saker om politikk? Følg oss på Facebookog Twitter

Les også

 1. Ap kan si nei til alkohol, ja til heroin

 2. Savner kunnskap i Aps kunnskapspolitikk

 3. Flyplasser må legges ned hvis taxfree forsvinner

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015