– Jeg har stemt taktisk denne gangen

Eirin Kristiansen mener det er en borgerplikt å stemme. I år har rekordmange avlagt sin stemme før selve valgdagen.

Eirin Kristiansen og Simen Sørboe-Solbakken, her med guttene Daniel og Nathaniel, var på Ila skole og stemte.

– Det er en borgerplikt å stemme, men vi er uenig om hvor mye innflytelse en velger har, sier Eirin Kristiansen som sammen med Simen Sørboe-Solbakken og guttene Jonathan, Daniel og Nathaniel var på Ila skole og stemte.

De tre guttene var mer interessert i klatrestativ og husker enn valg.

Sørboe Solbakken sier at han knapt har stemt på samme parti og aldri stemt taktisk.

Agnete Nummedal, stemte ved Ila skole.

– Jeg har stemt taktisk denne gangen, medgir Kristiansen.

Agnete Nummedal, opprinnelig fra Bergen, stemte søndag fordi hun vil være bortreist på valgdagen.

– Det er en selvfølge at man bruker stemmeretten, mener hun.

Det er 173 kommuner som på samme måte som Oslo har valg både søndag og mandag. Aftenposten besøkte et par valglokaler i løpet av søndag ettermiddag. Det var et jevnt sig av folk som kom for å stemme, men ikke akkurat noen kø.

Utenfor Ila skole hadde listebærere fra Venstre, Miljøpartiet, Høyre og Ap tatt oppstilling. Men det var få velgere som kom bortom for å ta en liste.

Ap-leder Jonas Gahr Støre stemte ved Svendstuen barneskole i går. Et betydelig pressekorps fulgte ham.

Ap-leder stemte i blå valgkrets

Aps leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre stemte søndag ved Svendstuen barneskole, en av de blåeste valgkretsene i Oslo. Statsminister Erna Solberg skal hjem til Bergen og stemme i mandag.

Støre var godt fornøyd med partiets innsats i valgkampen. Men han innrømmet at han er spent og har sommerfugler i magen.

– Dette kommer til å bli jevnt mellom blokkene, slik det ofte er i Norge. Men jeg har en god følelse, sa han og fikk støtte av kona Marit Slagsvold.

FrP-leder og finansminister Siv Jensen stemte søndag på Kastellet.

Rekordmange har forhåndsstemt

«Til og med fredag 8. september har det blitt registrert 1.029.014 forhåndsstemmer. Det er første gang over én million har forhåndsstemt i et valg i Norge,» skrev Valgdirektoratet på sin hjemmeside.

Det betyr at 27,3 prosent av de stemmeberettigede har stemt. Ifølge SSB er det 3,76 millioner stemmeberettigede i Norge ved dette valget.

I 2013 økte valgdeltagelsen litt og endte på 78,2 prosent. Meningsmålinger har antydet at det i år kunne bli lavere valgdeltagelse, men signalene fra forhåndsstemmegivingen tyder på at det kan bli en god deltagelse.

Valgstyret i Oslo går ikke ut med tall for hvor mange som møtte opp i valglokalene søndag.

– Dette vil ikke bli publisert før mandag kveld eller tirsdag, sier pressevakt Ingvild Åsgård.

KrF-leder Knut Arild Hareide avgir sin stemme på Disen skole i Oslo. Kona Lisa Marie Larsen og sønnen Tord Olav følger med.

Hvor kan du stemme?

«Det er viktig å huske at alle som skal stemme på valgdagen, må gjøre dette i den kommunen de var bostedsregistrert den 30. juni 2017,» skriver Valgdirektoratet på sine hjemmesider. Det betyr at i Oslo kan du stemme ved hvilket som helst valglokalet, men husk ID.

Noen reagerer på at de politiske partiene står utenfor valglokalene, men listebærere har lange tradisjoner her i Oslo. Foran Ila skole sto fra venstre Sunniva Eide (V), Henrik Matheson (MDG), Saida R. Begum (H) og Mats Kvaløy-Bjørbekk (A).

Betydelige sikkerhetstiltak

Flere norske toppolitikere har nå livvakter. Beredskapen er høy.

Politimennene som følger både Ap-leder Støre og Siv Jensen var på plass da de stemte søndag.

Men det finnes også andre trusler mot valget. Ved dette valget skal alle stemmene telles manuelt. Dette for å hindre hacking som det har vært mye oppmerksomhet rundt i forbindelse med valgene i USA og Frankrike.

– Det er ingen indikasjoner på at noen ønsker å påvirke selve valggjennomføringen. Det er imidlertid økende aktivitet og oppmerksomhet, også internasjonalt, om noen av de tekniske løsningene. Dette innebærer i seg selv en økt risiko, skrev Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding da det offentliggjorde at det blir manuell opptelling som kan forsinke opptellingen av stemmene.