Her er kommunene hvor Arbeiderpartiet blødde aller mest

Arbeiderpartiet mistet flest stemmer i de tidligere Ap-bastionene i Nord-Norge og Innlandet. Sjekk din kommune i kartet under.

I Andøy kommune i Nordland fikk Arbeiderpartiet en oppslutning på bare 7,5 prosent – ned 27,3 prosentpoeng siden forrige valg. Her kjempet Sp mot nedlegging av Andøya flystasjon, noe som bidro til at partiet kapret hele 72,7 prosent av stemmene i kommunen.

Nedleggelse av skattekontorer, politireform, nedleggelse av forsvarsanlegg og ulvesaken er noen av fellesnevnerne for velgerflukten fra Ap og særlig over til Senterpartiet.

I distriktskommunene har Ap blødd, og i sterke bastioner har partiets oppslutning stupt.

Aftenpostens oversikt viser at i 50 kommuner har Ap tapt mer enn 10 prosentpoeng.

– Ap greide aldri å treffe nerven i hva folk er opptatt av

Aller mest falt Ap i Nordland. Her stupte partiet med hele 9 prosentpoeng sammenlignet med forrige stortingsvalg.

Leder i Nordland Ap, Bjørnar Selnes Skjæran, sier Ap aldri greide «å treffe nerven i hva folk er opptatt av, og kom for sent på banen i viktige diskusjoner».

– Vi ble for usynlige og klarte aldri å ta igjen det vi tapte i vår og på forsommeren, sier han.

Skjæran viser til at Sp tok et stort rom og var en tydelig motvekt til regjeringen i flere saker langs sentrum-periferi dimensjonen i vår, som i rovdyrdebatten og kommunereformen.

– De holdt det høye nivået i distriktsfylkene helt inn til valgdagen. Vi mener det ikke skal være en motsetning mellom by og land, og at vi har en god balanse i vår politikk. Men vi ble for usynlige i den polariserte debatten som gikk.

– Vi fikk ikke det løftet på slutten av valgkampen som vi ofte har klart. Det er interessant at Høyre og Frp lyktes i å øke oppslutningen på slutten. Hvorfor fikk ikke vi det løftet etter at valgkampmaskineriet var satt i gang? Vi er nødt til å se nærmere på det.

Denne oversikten viser hvor mye Arbeiderpartiet gikk tilbake sammenlignet med stortingsvalget i 2013 i de ulike fylkene:

Gjennomgående er det de fylkene der Arbeiderpartiet tradisjonelt har stått sterkt hvor partiet taper mest, mens Ap holder bedre stand i tidligere svake fylker som eksempelvis Rogaland.

Her kan du søke deg frem til hvor mye Ap gikk tilbake i din kommune:

Ap-bekymring for distriktsstemmene

På partikontoret på Youngstorget i Oslo skapet mønsteret med et kraftig Ap-fall i Nord-Norge og Innlandet bekymring.

– Jeg blir selvfølgelig bekymret når vi mister oppslutning i bastionene våre, det som har vært ryggraden. I noen av disse kommunene har vi hatt og har fortsatt en oppslutning på over 50 prosent, sier partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) og legger til:

– Vi ser at Senterpartiet går opp med 10–15 prosent tilbake i noen fylker, mens vi går kraftig ned. Det er helt åpenbart at det er distriktssaker som Senterpartiet har mobilisert på, og som vi har tapt på, men det er ikke hele forklaringen.

Storberget: Må fortsette å være et reformparti

Knut Storberget er fylkesleder for Arbeiderpartiet i Hedmark. Her gikk Ap ned 7,6 prosentpoeng sammenlignet med forrige valg og mister ett mandat til Senterpartiet.

– Jeg tror sentrum/periferi-dimensjonen har slått veldig sterkt inn. Dette har i større grad stått på dagsordenen i innlandsfylkene og Nord-Norge, sier Storberget.

Leder i Hedmark Ap Knut Storberget fotografert sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Høyres Gunnar Gundersen fra samme fylke. Storberget tror ulvesaken har hatt lite å si for Aps svake valgresultat, men at generell motstand mot reformer og sentralisering har betydd mer.

Han mener debattklimaet knyttet til store reformer, som for eksempel kommunereformen og politireformen, har vært preget av svart-hvitt-tenkning.

– Vi har inntatt en mellomposisjon og har slitt med å matche Senterpartiet i deres totalangrep på reformer. Det er en del av forklaringen, men betyr ikke at vi skal bli som Sp. Ap er et reformparti, sier Storberget.

– Ap bør gå mot venstre

I Tranøy kommune på Senja har Svein Leif Gulleng drevet valgkamp de siste ukene. Partiet hans fikk 249 stemmer i kommunen. Det utgjør 28,6 prosent, en nedgang på 5,6 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. Han ble overrasket over Arbeiderpartiets kraftige nedgang.

– Den største tabben Ap gjorde i Nord-Norge var å stemme for å legge ned flystasjonen på Andenes og usikkerheten rundt flyttingen av helikoptrene på Bardufoss. Der skjøt de seg rett i foten, sier Gulleng på telefon til Aftenposten.

Svein Leif Gulleng (i grønn jakke) drev valgkamp for Ap på Senja. Her møtte han Senterpartiets Sandra Borch (t.v.) og ekteparet Kjell og Gerd Strøm Kristiansen. Herr og fru Kristiansen var blant de mange som valgte Senterpartiet.

Han mener også Ap endte med en utydelig løsning for konsekvensutredning av oljeaktivitet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Her i Tranøy er folk flest positive til oljeboring. Vi ser at det kan føre arbeidsplasser med seg.

– Hva bør Ap gjøre annerledes neste gang?

– De må lytte mer til folket og legge seg mer fast på venstresiden, sier Gulleng.

Forsvarssak i Troms

Cecilie Terese Myrseth, leder Troms Ap, nevner særlig en sak som er årsaken til at partiet gjorde det dårlig i Troms og meget dårlig i enkelte kommuner.

– Forsvarssaken og særlig fremtiden for helikopterbasen på Bardufoss, forklarer hun.

Sp har i valgkampen kjørt hardt på å opprettholde helikopterbasen.

Ap falt i valgkampen ned på et mellomstandpunkt der Stortinget avgjør omfanget av helikoptre på Bardufoss når landmaktutredningen kommer til politisk behandling.

Ordfører i Hammerfest og nestleder i Finnmark Arbeiderparti, Alf Einar Jakobsen, tror det er ulike årsaker til tilbakegangen i nord: Sykehusdebatten i Alta gjorde Frp til valgvinner, og debatt om petroleum og om å åpne Lofoten for konsekvensutredning kan være en annen årsak.

Frykter partiet ikke forstår alvoret

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), mener Arbeiderpartiet ikke tar alvoret inn over seg etter det sviende valgnederlaget.

– Jeg frykter vi skal gå for en harmonimodell. Å fortsette som før og tror at så lenge vi alle er venner, så går ting over. Det kan vi ikke. Vi har mistet 70 000 stemmer i løpet av fire år med blåblå regjering. Det er dypt alvorlig for Ap og sosialdemokratiet, sier Sandvik til Adresseavisen.

Han advarer partiet mot å lulle seg inn i at man tapte på grunn av to ting: distriktsopprøret – og SV og Rødts fremgang.

– Sp hadde 15 prosent oppslutning i mai, mens vi lå over 30 prosent, så distriktsopprøret var allerede tatt ut – og vi ville vunnet valget med god margin om det hadde holdt seg, påpeker han.